2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

TP-Link TL-WR710N, a mini mindenes

A már gyári szoftverrel is sok mindenre képes eszköz tovább okosítása (Samba, DLNA, Transmission, stb.).

[ ÚJ TESZT ]

A választás

A hozzávaló saját építésű FW elérhető a weben: http://suste.besaba.com/

Nemrég szereztem be egy ilyen miniroutert, mert nyomtatószerverre lett volna szükségem az USB-s nyomtatóm számára, de azok nagyon drágák (12-20.000Ft), ahhoz képest, hogy mit tudnak.
A routerem is tudná kezelni a nyomtatót, de nagyon messze vannak egymástól, így mindenképpen valami köztes hálózati megoldás kellett.

Teljesen véletlenül bukkantam erre a TP-LINK eszközre, gyorsan meg is tetszett, főleg az OpenWRT-s támogatás miatt, de az ára is nagyon kedvező volt (6.900Ft).
A gyári FW is elég sokat tud a méretéhez/árához képest, hiszen tudja a fájlmegosztás(SAMBA) és a médiaszerver (DLNA) funkciókat is.
Értelemszerűen a nyomtatószerver szoftveres részét kihagyták belőle, mert saját drága eszközeiknek nem akartak konkurenciát állítani.

Persze, ha úgy nézzük, hogy 1-2.000 Ft-tal drágábban már hasonló tudású, 4 portos switch-el rendelkező routert lehet kapni, akkor nem olyan jó vétel. Viszont sokszor pont a kis méret miatt drágábbak az elektronikai eszközök, és ha ezt nézzük, akkor igen is van létjogosultsága (zsebrevágható, nem foglal külön helyet, csak bedugja az ember a fali konnektorba).

Hogy mit is tud gyárilag ez a szerkezet, azt ezen a linken megnézhetjük. Mérete miatt könnyen elviheti magával bárhova az ember, és bedugva a 230V-ba, rögtön van egy kis WiFi-s hálózata.

Mivel nekem pont nyomtatószerverre volt szükségem, ezért kibontás után azonnal tettem is fel az aktuális OpenWRT Trunk verziót (egyelőre csak ez van, mert az Attitude Adjustment kiadásakor még nem szerepelt a támogatott routerek között).

Elég gyorsan sikerült a beüzemelés. A hozzávaló trunk verziót letöltöttem, betallóztam a gyári felületen a frissítésnél, és már fent is volt az alap rendszer. Az AA-val ellentétben itt sajnos nincsen benne az OpenWRT webes felülete, amit LuCInak hívnak.
Így ezt SSH-n parancssorból nekünk kell feltenni. Erre a legtöbben a Putty programot használják.

Első belépéskor Telneten kell belépni, itt még jelszót sem kér a router, csak az IP-t és a 23-as portot kell megadni, és már bent is vagyunk. Itt gyorsan beállítunk egy jelszót a passwd paranccsal, és innentől él a biztonságosabb jelszavas SSH, amibe szintén a Putty-val tudunk belépni.

Követve a LuCI leírást nagyon gyorsan webes felületen találjuk magunkat, ami Windows-hoz szokott embereknek azért jóval komfortosabb (érdemes a HTTPS verziót felrakni). LuCIból már nagyon egyszerűen bővíthető a rendszer a system/software fül alatt, még magyar nyelvet is találunk a csomagok között.

Én csak a nyomtatószerver (p910nd) csomagot tettem fel. Mivel a meglévő routerem mögé illesztettem be, így switch-ként konfiguráltam: WAN interfészt töröltem, és a hozzá csatolt Ethernet portot pedig a LAN interfészhez állítottam át. Egyik portjába a meglévő routertől jön a LAN-kábel, másik portjából pedig megy a közelben lévő TV-hez.

A WiFi-jét egyelőre kikapcsoltam, elég a fő routeré. A klienseken beállítottam/telepítettem a nyomtatót, és hibátlanul teszi a dolgát azóta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.