2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Előerősítő csövekkel! DIY

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kis jelszintű forrásokhoz ill. jelkondicionáláshoz vagy impedanciaillesztéshez, hangélmény javításához.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Évekkel ezelőtt írtam cikket ide és most hasonló témában, de azóta sokat fejlődött stílussal szeretnék bemutatni a kedves olvasónak, egy saját készítésű csöves előerősítőt.

A cikk sok szakmai kifejezést tartalmazhat, laikusok számára ezek bővebb kifejtését a hozzászólásoknál fogom megtenni, ha szükség van rá.

Az elkészült hi-fi eszköz célfeladatra lett kialakítva, ezért egy átlagos PreAMP szolgáltatásaihoz képest kevesebbet tud, de azt személyre szabva az általam elkészíthető legjobb keretek között. Az egység megszületésének oka roppant egyszerű: manapság egy "remek" sok pont csodás házimozi erősítő átlagos forrásról üzemelve 1-2.5 Vrms jelszintet kap. Ennél jóval kevesebb, vagy több jelszint azt eredményezheti, hogy a hangerőszabályzót vagy egyik, vagy másik irányba teljesen el kell csavarni!

Ez a jelenség több problémát is felvet! Az ilyen modern erősítőkben a bevett hangerőszabályzó eljárás általában egy mono potmétert használ, ami tapasztalataim szerint az esetek túlnyomó többségében nem a bejövő jelszintet csökkenti, hanem a feszültség erősítést változtatja. Mindkettő esetben probléma a potméterek végállás közelében való gyenge viselkedése, illetve a túl nagy erősítési tényező mellett az esetleges hangos zajok, zavarok vagy gerjedés megjelenése.

Ilyen esetben, ha a forrásunk (hangkártya, CD, TV, bakelit) nem tud elég magas jelszintet produkálni akkor a szokásosnál jóval halkabban kell zenét hallgatnunk, hogy a búgás zúgás ne zavarjon vagy valamilyen aktív elemmel módosítani a jelszintet, amit az erősítő kap. Egy ilyen aktív elem lehet egy előerősítő, ami nagyon kis zajszint mellett képes a bejövő 0.1-0.4 Vrms-ből legalább 1 Vrms-t, de inkább többet csinálni úgy, hogy esetleges földhurkot se okoz.

Ennyi magyarázat és bevezetés után már sejthető, hogy egy modern Hi-Fi erősítőre kötött régebbi beépített riaa konverteres bakelit lejátszó közé épített előerősítő megtervezése és megépítése volt a célom.
A megépítéshez szükséges csöveket (e88cc) kedves kolléga totya694 biztosította számomra itt is meg szeretném köszönni a megbízhatóságát az adás-vételnél!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.