2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Szegény ember makrója (frissítve)

Milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk jó makrófotókat készíteni, de nincs pénzünk makróobjektívre?

[ ÚJ TESZT ]

Makró előtétlencsék

Cserélhető objektív hiányában (vagy azzal együtt is...) a fényképezőgép makró képességeinek javítására előtétlencséket használhatunk. Ezek előnye, hogy olcsók és egyszerű őket használni, mivel a fényképezőgép objektívjére illeszkednek, de ennek ára van. Az objektív elé rakott nagyítólencse (ennyiről van szó) valamelyest rontja a képminőséget, és csökkenti a fényerőt. Nekem ugyan csak egy 4x makrólencsém van, ami az 55mm-re kitekert Canon kitobjekívvel még használható, de a 8-10x nagyításúakkal torzításilag már lehetnek gondok. A fényerőcsökkenés sajnos elég jelentős főleg, hogy a 18-55 alapból is elég rossz ezen a téren, de a felbontást, rajzolatot egy kisebb nagyítású darab - ahogy észrevettem - nem rontja rettenetesen. (Mondjuk az említett objektíven nem is nagyon lehetne már hova rontani.)


Canon 18-55 + 4x makró előtétlencse

A közelpontot már a 4x lencse is számottevően közelebb hozza (1-5cm-re), de kifejezetten kis dolgokhoz nem ez az igazi. Közepes méretű - kb. fél centi - bogarakat, pókot, virágot fotózni megfelel főleg, hogy a háttérelmosásra is jó hatással van. Ekkora dolgok megfelelően rekeszelt objektívvel még bele is férnek az éles tartományba. Előtétlencsével (és a többi megoldással is) elveszítjük a végtelenbe fókuszálás lehetőségét - a közelpont távolságának csökkenésével csökken a használható fókusztartomány is, a lencse nagyításával fordított arányban. Azonban makró esetében ez nem okoz igazán nagy problémát, a téma általában úgyis az orrunk előtt kell, hogy legyen.

Teleobjektíveken is használható előtét, de a saját Canon 75-300-amon ( :( ) nem volt értékelhető a 4x lencse, látható módon torzult vele a kép is, élesre állni sem igazán tud, csak 75mm-en. Ez nem általános, egy jobb minőségű teleobjektív és előtét nem feltétlenül produkál ilyesmit - a No Cropping Zone-on akad kép, ami 180 mm-es makróobjektívvel és előtétlencsével készült.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Teljesen kezdő fotósok

    Rekesz, záridő, ISO, Fé, mélységélesség, gyújtótávolság (fókusztávolság), makro és a többi fogalom.

  • Canon 18-55-ből makróobjektív

    Hogyan építhetünk makróobjektívet egy Canon kitobjektívből 11.000 forint és némi kézügyesség segítségével?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.