2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Szegény ember makrója (frissítve)

Milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk jó makrófotókat készíteni, de nincs pénzünk makróobjektívre?

[ ÚJ TESZT ]

Közgyűrűk

Ezek a gyűrűk az objektív gyújtótávolságát nyújtják úgy, hogy az objektív és a gépváz közé kerülnek. A munkatávolság (az objektív vége és a téma közti távolság) nem változik, de az objektív nagyítása, a gyújtótávolság nyúlása miatt nagyobb lesz. Előnye, hogy nincs benne plusz lencse, így nem torzítja a képet, de a fényerőt ez is rontja. A legtöbb esetben nem magában használatos, hanem közgyűrűsorként - többféle, különböző hosszúságú gyűrű tekerhető egymásba, amelyekkel beállítható a kívánt nagyítás. (Megfelelő gyűrűkkel állítólag egy 50 mm-es objektív 1:4-es leképezésű is lehet - nekem 1:1.2 sikerült.)

A közgyűrűknek is létezik egyszerűbb változata, ezek csak bajonettes fémgyűrűk. Nyilván az elektronikus vezérlésű objektívek vezérlésére ezek nem alkalmasak, tehát ebben az esetben nincs rekeszelés, és autofókusz sem, de a manuális fókuszálás működik. A drágább darabokon megvannak az elektronikus vezérlésű objektívek vezérlőjeleihez az érintkezők, így ezekkel teljes értékű marad a vezérlés.

A cikk első verziójában konkrét tapasztalatokkal nem tudtam szolgálni, de azóta alkalmam nyílt kipróbálni egy közgyűrűsort, ami meglepően használhatónak bizonyult. A végtelen fókuszt természetesen agyonvágja, és ahogy egyre hosszabb gyűrűket teszünk fel, csökken az a távolsági tartomány is, ahol élesre tud állni az objektív. Viszont a munkatávolság is módosul, a rövid objeltívekkel ugyanúgy pár cm lesz, mint a fordított objektívvel, a telével azonban nem rövidül ilyen mértékben. A Canon 18-55 és 75-300 is csak tele állásban tudott fókuszálni közgyűrűvel. Néha jobb is ilyenkor kikapcsolni az AF-t, mert rettenetesen "vadássza" a gép a fókuszt. Ilyenkor a teljes gépet mozgatva kell fókuszálni.

Illetve azt sajnos nem tudom, hogy fix objektívekkel, vagy jobb minőségű darabokkal (L-es optikák, 70-200) hogy működne az AF, vagy a zoom? Lehet, hogy használhatóan, elvégre pl. a 70-200 hátsó lencsetagja ha jól tudom, nem mozog, a 75-300-é igen.


Canon 18-55 objektívvel és közgyűrűkkel készült kép

A fényerőt jelentősen rontja, de stabilizált objektívekkel szerencsére legalább a stabilizálás működik. Mindenesetre nyári napsütésben még a 75-300-as teleobjektívem is használható volt ISO800, 1/400-as záridő, és F8-10-es rekesz mellett. Ha már a rekesznél tartunk, érdemes számítani rá, hogy a mélységélesség is jelentősen csökken, de még mindig kevésbé, mint fordított objektívvel.

A közgyűrű speciális változata a harmonikakihuzat - funkciója ugyanaz, mint a közgyűrűsoré, de nem fix méretű tagokból áll, hanem tetszés szerint változtatható a hossza, így sokkal kényelmesebben állítható be vele a nagyítás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Teljesen kezdő fotósok

    Rekesz, záridő, ISO, Fé, mélységélesség, gyújtótávolság (fókusztávolság), makro és a többi fogalom.

  • Canon 18-55-ből makróobjektív

    Hogyan építhetünk makróobjektívet egy Canon kitobjektívből 11.000 forint és némi kézügyesség segítségével?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.