2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

SSD meghajtók technológiai áttekintése

Az egyre növekvő elterjedtség miatt szeretnék egy komolyabb áttekintést nyújtani az SSD meghajtókban alkalmazott technológiákról

[ ÚJ TESZT ]

Kétféle technológia

Alapvetően kétfajta SSD létezik, az egyik DRAM, a másik flash (NAND) chipekre épít.

DRAM: Ez a technológia talán kevesek számára ismert, hiszen otthoni használatra nem igazán hatékony. Ez a DRAM technológia alapvetése miatt van így, mivel ezek felejtő memóriák, vagyis, áramellátás hiányában törlődik róluk minden adat. [Ugyanúgy, ahogy a számítógépünkben lévő RAM chipeknél]. Az ilyen eszközöket leginkább hatalmas sebességük, és viszonylagos egyszerű felépítésük miatt kedvelik a szerverparkokban, de áruk rendkívül magas NAND-os társaikhoz képest is.

Flash: Ezek már nem felejtő memóriákra építenek, gyakorlatilag ugyanolyan egységek találhatók meg az effajta SSD-kben, mint a pendrivejainkban. A technológia sebessége jóval elmarad a DRAM mögött, a tárolók szervezése is jóval bonyolultabb annál, és sajnos itt jelentkezik a már említett „elkopás” jelensége: egy idő után használhatatlanná válnak a memóriacellák. De mindezen hátrányok ellenére kárpótol minket a sokkal emberbarátibb árcímke, és a nem felejtő memória előnye. A cikk további részében a flash alapú SSD-kkel foglalkozom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.