2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Raspberry Pi2 vs Cubox i2ex miniteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A két kis újdonság OpenELEC alatti teljesítményét hasonlítottam össze különféle szempontok szerint.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztelés

A tesztelés során az OpenELEC legfrissebb, 5.0.8-os verzióját használtam, az alapbeállításokkal, és az alap Confluence skinnel. A képfrissítési frekvencia filmhez igazítását bekapcsoltam, a kadenciahelyes 24p-s lejátszás érdekében. A 8GB-os SD kártya mellett kíváncsiságból egy lassabb 2GB-os kártyán is kipróbáltam a rendszert, és a Pi2 esetében az RC állapotban lévő OSMC-nek is adtam egy esélyt. A filmeket a lejátszáshoz egy, a gigabites portokkal rendelkező routeremre kötött WD MyCloud NAS szolgáltatta.

Elsőként álljanak itt a száraz tények:

A fogyasztás meglepően alacsony mindkét eszköznél, a Pi2 még egy h264-es 720p MKV fájl lejátszása közben sem kért többet 1.5W-nál, a Cubox az erősebb hardver miatt kicsit többet fogyasztott. Érdekesség, hogy míg a Pi-re az RSS hírek ki-be kapcsolásának nem volt semmilyen hatása, addig bekapcsolt RSS-el a Cubox fogyasztása 4.5W-os volt és jobban is melegedett, lehet csak átmeneti bug, de ezt érdemes lehet minden Cubox tulajnak kikapcsolva hagyni.

A hőmérsékleti eredményekhez fontos megjegyezni, hogy a Pi-t teljesen szabadon teszteltem, dobozban kb. 5-7 fokkal magasabb eredményekre tippelek. Ezek fejében a Cubox házon belüli hűtése igen jól vizsgázott, ügyesen megoldották a hőelvezetést az egész doboz alján található rézmagos lapra. Elmondható, hogy egyik eszköz sem melegszik számottevően, így erre nem igazán kell figyelmet fordítani a tulajoknak, a Pi2-re bordákat rakhatunk esetleg, ha van otthon elfekvőben, de aktív hűtéssel bajlódni teljesen felesleges.

Ahogy látható nagy különbség a száraz adatokban nincs, mindegyik rendszer nagyon gyorsan bootol, véleményem szerint ez nem csak az erős hardver érdeme, az operációs rendszerek is sokat fejlődtek az elmúlt időszakban ezen a téren. Igaz, egy asztali PC-vel ellentétben (amit általában ki-be kapcsolunk minden nap) sok jelentősége a boot időnek nincs igazából, én legalábbis 0-24-ben járatom a kis eszközeimet. A médiatárat, ahogy azt vártam is, a Cubox építette fel a leggyorsabban, de a Pi2 is sokkal gyorsabb, mint elődje volt.

Az OSMC a cikk írásakor ugyan még RC állapotban van, de sokak szerint már most stabilabb, mint az OE, úgyhogy ezt is feltettem. Nos, sebességben sem vallott szégyent, és habár ennél is beállítható az alap Confluence felszín, én valamiért az OpenELEC-et mégis jobban szeretem, talán mert azt már régóta használom, egyelőre maradok is ennél.

A kíváncsiságtól vezérelve kipróbáltam egy jelentősen lassabb 2GB-os Class4-es kártyával is a Pi-t és arra jutottam, hogy a kártya sebessége OpenELEC alatt számottevően nem befolyásolja a rendszer sebességét. Ha jól tudom ennek oka az, hogy az OE bootolás után a RAM-ban tartja a szükséges információkat, így gyakorlatilag nincs szükség rá, hogy a lehető leggyorsabb kártyát tegyük mellé, nem igazán fogjuk észrevenni a különbséget.

Utólag még kipróbáltam a Pi-n az XBiant-t is ami nagyon stabil, ugyanakkor a médiatár felépítési teljesítményben némileg elmaradt az előző kettőtől.

A Cubox teljesítményéről csináltam régebben egy videót, az Aeon Nox felszínt igen jól testre lehet szabni, ezért ennek használatát ajánlom mindenkinek, a Pi B sajnos kevés volt hozzá, de a Pi2 és a Cubox is akadás mentesen használható vele.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.