2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Raspberry Pi2 vs Cubox i2ex miniteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A két kis újdonság OpenELEC alatti teljesítményét hasonlítottam össze különféle szempontok szerint.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

És akkor némi szubjektív vélemény: A képminőségben nem látok különbséget a két eszköz között. Az OpenELEC RAM-ba betöltődve fut, így a gyorsabb rendszermemória a Cubox malmára hajtja a vizet: A filmborítók gyorsabban töltődnek be, érezhetően gyorsabb a Cubox-on szinte mindenben a rendszer. A felhasználói élményt egyértelműen a Cubox nyerte nálam, tökéletesen folyékonyan lehet kezelni mind HDMI CEC-en keresztül a TV távirányítójával, mind pedig billentyűzettel. Ugyanakkor a Pi2 is bőven teljesíti az elvárható szintet, közel olyan gyors, mint a Cubox, jóval kevesebb laggal dolgozik, mint az elődje.

Akinek szüksége van a GPIO portokra, esetleg a kamera és display interface-re annak nem is kérdés, hogy a Pi2-t fogja választani. A legendás támogatottság is mellette szólhat, még jó sokáig borítékolhatóak rá a friss és jól optimalizált rendszerek.
Ami ellene szólhat, hogy az USB portok és a LAN elődjéhez hasonlóan még mindig osztoznak a sávszélességen, így ez komolyabb célokhoz kevéske lehet.

A Cubox az eSata II, a gyorsabb LAN és a teljes sebességű USB portok miatt pl. torrentezéshez, akár visszafogottan NAS és torrent célokra már használhatóbb választás lehet, a beépített IR adó&vevő is jól jöhet (Ha pl. a TV-nk nem tudja a CEC-t akkor ezzel lehet távirányítani, a Logitech Harmony-m pl. tökéletesen vezérelte) az OpenELEC set pedig beépített WLAN + BT modult is tartalmaz.
A telepíthető rendszerek szempontjából a kocka is egyre jobban áll, az említettek mellett már próbáltam rajta pl. a Geexbox-ot és az Android 4.4-et is. Patice fórumtárs véleményére hivatkozva mondom, hogy Volumióval akár képezheti egy kiváló minőségű zenelejátszó alapját. Ezeken kívül ott van még a Debian, Fedora, Suse, és még sorolhatnám.
Ráadásul a Cubox egy szemrevaló kis kocka, nem feltétlenül kell a TV mögé rejteni, ahogy sokan a Pi-t szokták, büszkén ki lehet tenni a TV állványra. Másnak - hacsak nem ő is Cubox tulaj - biztosan nincs ilyen kis médialejátszója, és az erős hardvere miatt még jó sokáig hasznos társ lehet a TV mellé.

Egy szó mint száz, akinek szüksége van a Cubox extráira annak még a jóval magasabb ár ellenére is megfelelő alternatíva lehet a kis kocka, hiszen még mindig jóval olcsóbban megússzuk, mintha egy új HTPC-re kellene beruháznunk. Ugyanakkor aki szimplán egy médialejátszót keres, annak - a komoly árkülönbség miatt - csakis a Pi2-t tudom ajánlani:
stabil, gyors, teljesítmény/fogyasztás és ár/érték arányban pedig verhetetlen!

És még pár gondolat zárásként. Van itthon egy komolyabbnak mondható PC-m, amit korábban a másik szobából átvezetve HTPC-nek is használtam. Sokan mondják, hogy az út mindenkinek a médialejátszóval kezdődik, de előbb utóbb a HTPC-nél fog végződni. Nekem ez pont fordítva volt:
A rengeteg extra plugin és a kényelmes használat miatt beleszerettem az XBMC-be. Megfelelő okostelefonról a Yatse segítségével rengeteg kényelmi funkciót érhetünk el: a fimjeink, zenéink áttekintése, lejátszása, autómatikus TV bekapcsolás és a megfelelő forrásra átállás, feliratletöltés, hangsáv váltás, stb. A feliratok keresése sosem volt ilyen egyszerű, mint a beépített feliratletöltő pluginekkel.
A PC-n amikor MPC-HC-t használtam mindig sokat kellett szenvedni, hogy letöltsem a szükséges feliratokat, főleg hogy az asszony sorozataihoz is nekem kellett mindig megkeresni a megfelelőt.

A képminőséggel lehet vitatkozni, akik elköltöttek 80-100k-t egy HTPC-re azok gondolom nem véletlenül tették, ők biztos észre is veszik a különbséget, de szerintem az emberek 95%-ának ez a képminőség tökéletesen elegendő. Én saját részemről az 55"-os IPS paneles LG TV-men teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel, pedig korábban volt komolyabb médialejátszóm, 3D Bluray lejátszóm eredeti BD lemezekkel, sőt mint említettem PC-n a MPC-HC-t is használtam Mad-VR-el.
Ami a HTPC-khez képest hátrány lehet, hogy pl. a Dolby True HD és a DTS HD hangokról mindkét eszköz esetében le kell mondanunk. Mondjuk nekem az erősítőm sem tudja ezeket, de nyilván akinek komolyabb rendszere van, annak érdemes kihasználni.
Ezek ellenére én itt kötöttem ki, ezek a 0-24-ben működő, és mindössze 1-2W-ot fogyasztó kis kütyük véleményem szerint nagyon is alkalmasak lejátszónak, a HTPC-khez képest kifejezetten olcsóak, ráadásul a HDMI CEC támogatás miatt a TV saját távirányítójával kezelhetőek, ami baromi kényelmes!
Valamiért ez a funkció a VGA-król a mai napig hiányzik, és ugyan van rá megoldás, de az tovább növeli a kis kütyük és a HTPC-k közt tátongó amúgy is hatalmas árkülönbséget: csak maga a CEC adapter többe kerül, mint egy HDMI CEC képes Pi2, ráadásul mégegy extra 230V konnektort is igényel.
Mindenkinek, aki médialejátszó vagy HTPC vásárlásán gondolkodik, bátran ajánlom, hogy mielőtt nagyon kiköltekezne próbálja ki 15-20k körül a Raspberry Pi 2-t, szerintem nem fog csalódni!

Köszönöm, hogy elolvastátok! Javaslatokat és hibajavításokat legyetek szívesek PÜ-ben jelezni, és ne a hozzászólások között!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.