2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Óriások csatája - Midway

Ezúttal nem a hordozóosztályról lesz szó, hanem a csendes-óceáni háború fordulópontjáról.

[ ÚJ TESZT ]

Válasz

Miközben az amerikai repülőszázadok egymás után támadták a japán hajókat, természetesen folytak az előkészületek az amerikaiak elleni támadásra. Mielőtt az első bomba becsapódott volna az Akagi repülőfedélzetére, egy Zero vadászgép elstartolt mint az amerikai erőket elsöprő támadás egyik első gépe. Az indítást Dick Best is megerősítette - zuhanása közben látta a célzókészülékén a felszálló repülőgépet, és az Akagi megmentett hajónaplójában is szerepel egy bejegyzés erről. A három támadott japán hordozó természetesen kiesett a harcból, de még rendelkezésre állt a Hiryu. A Hiryut és a Soryut parancsnokló Yamaguchi tengernagy már a midwayi támadásban részt vett gépek megérkezésekor azt javasolta Nagumónak, hogy tekintet nélkül a fegyverzetre, azonnal kezdjék meg az amerikai flotta elleni támadást. Soha nem fogjuk már megtudni, mi lett volna a csata végkimenetele, ha hallgatnak rá; mindenesetre japán mércével mérve ez nagyfokú tiszteletlenséget és elkeseredést jelentett a feljebbvalóval szemben...

Mindenesetre a Hiryu zuhanóbombázói készen álltak és az amerikai gépeket követve, elindultak csapást mérni. Mivel ekkor a Yorktown volt a legközelebb a japánok pozíciójához, várható volt, hogy ő szenvedi el az ellentámadást. Ez így is történt; Max Leslie és bombázóköteléke nem tudott landolni a hajón. Természetesen a hajó feletti légteret biztosították amerikai vadászok, de a kísérő japán Zerók miatt a 18 zuhanóbombázóból 11 megmaradt. A hordozón felkészültek a támadásra: a repülőgépek üzemanyagát tartalmazó raktárakat szén-dioxiddal töltötték meg, az elsősegélyhelyeken is készen állt a személyzet, csakúgy, mint a légvédelmi ütegeknél és a parancsnoki hídon is. A hajó 30 csomós sebességre gyorsított és a tatját mutatta a támadóknak, minél hosszabb útra kényszerítve őket. Természetesen a repülők végül utolérték a hajót és megkezdték a támadást.

Az első zuhanó gépet a hajó bal oldaláról mintegy 28 különböző tűzfegyver fogadta, és a lövedékek zuhanás közben szabályosan kettévágták a gépet hosszában. Ez azonban nem gátolta a pilótát abban, hogy kioldja a bombát. Aztán az összes japán repülő zuhanásba váltott és azért az amerikaiaknak is feltűnt, hogy ezek a pilóták minőségben más - magasabb - szintet képviselnek, mint a Korall-tengeren részt vevők. Végül a 11 repülőből 7 eltalálta az amerikai hajót, ezekből 3 tiszta találatot ért el. Távozásuk után a Yorktown repülőfedélzete átmenetileg használhatatlanná vált, de a tűzoltórendszer eloltotta a lángokat, a fából készült fedélzetet pedig könnyen ki lehetett javítani. Sajnos azonban egy bomba megrongálta a kazánházat és a csöveket is, így a hajó átmenetileg megállásra kényszerült. Végül a problémákat sikerült megoldani és a sebességet 19 csomóra feltornázni - eddigre azonban a japán torpedóvetők is megjelentek a hajó felett.

Mivel a bombázók által okozott sérüléseknek és tűznek nyoma sem volt, a támadást vezető Tomonaga százados a rádión másik hajó támadását jelentette. A Yorktown két találatot kapott: az egyiket Tomonaga századostól, a másikat pedig helyettesétől, Hashimoto századostól. Ők már Pearl Harbor óta szolgáltak a háborúban, Tomonagának ez volt az utolsó mozzanata - ugyanis lyukas üzemanyagtartállyal indult bevetésre és mindenki tudta, hogy nem fog visszatérni a Hiryura. A Yorktown a találatok következtében harcképtelenné vált és balra 26 fokban megdőlt, repülőit átirányították a másik két amerikai hordozóra. A japánok azt hitték, hogy újra visszatértek a harcba és 1-1 az arány a működőképes repülőgép-hordozók tekintetében.

Eközben Fletcher tengernagyot a gutaütés kerülgette. Zászlóshajóját elvesztette, de az utolsó hordozó utáni kutatás még mindig sikertelen volt. Sem a midwayi gépek, sem saját felderítői nem találták a Hiryu nyomát - egészen délutánig, amikor végre sikerrel járt a kutatás. A Hiryun estére halasztották a harmadik támadást, hogy a pilóták kicsit kipihenhessék magukat és egyenek is valamit. Nem tudták, de az amerikai zuhanóbombázók már úton voltak feléjük és délután 5 órakor meg is kezdték a zuhanást Nagumo utolsó repülőfedélzete ellen. A hajó megfigyelői későn vették észre a gépeket, de a hajó kétségbeesetten elfordult, utolsó menstvárként. A trükk annyiban bejött, hogy a hajó hűlt helyére négy bomba is becsapódott a 25 támadó gépről, de aztán eljött a pillanat, amikor már nem volt hova menekülni. A hajó kigyulladt, használhatatlanná vált; ezzel Nagumo győzelembe vetett hite is odalett.

Este 7 és fél nyolc között aztán mind a Soryu, mind a Kaga elsüllyedt. A lángokat a hajókon nem tudták megfékezni, amelyek aztán elérték az üzemanyag- és lőszerraktárakat. Az Akagit másnap - június 5-én - hajnalban Yamamoto parancsára az egyik romboló megtorpedózta és 5 órakor elsüllyedt. A Hiryut 4 órával később ugyanez a sors érte.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Óriások csatája – A Hood

    A második világháborús és az azt megelőző időszak brit zászlóshajója, ami meglepően karcsú, szép példány volt.

  • Hadihajók

    Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

  • Óriások csatája - A Csúnya Ikrek

    Elég régen írtam ebbe a sorozatba, de a Csúnya Ikrek (Scharnhorst-Gneisenau páros) kihagyhatatlan téma.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.