2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Óriások csatája - Midway

Ezúttal nem a hordozóosztályról lesz szó, hanem a csendes-óceáni háború fordulópontjáról.

[ ÚJ TESZT ]

Végjáték

A Mogami, a Mikuma, a Kumano és a Suzuya - a négy legmodernebb, legújabb japán nehézcirkáló volt a midwayi csata idején. Nekik kellett volna gránátesővel megpuhítani a part menti létesítményeket az invázió előtt, azonban szinte karnyújtásnyira a szigettől, visszarendelték őket. Visszavonulás közben a Mogami és a Mikuma összeütközött. A két hajó lelassult, a cirkálókat parancsnokló Kurita tengernagy hátrahagyta a rombolókat a két cirkáló mellett, légvédelmi és tengeralattjáró-elhárítási feladatokkal. A Hornet és az Enterprise zuhanóbombázói rátámadtak a két hajóra, a nap végére a Mikuma elsüllyedt, a Mogami és a két romboló is találatokat kapott - de ők túlélték a találkozót a repülőkkel.

Nagumo visszavonult északnyugat - Yamamoto flottája - felé. Mivel Fletcher tengernagy elvesztette a repülőgép-hordozóját, de Spruance-nak volt még kettő, rábízta a csata további irányítását. Sokan Spruance szemére vetették, hogy nem üldözte a visszavonuló japán flottát. Nagumo és Yamamoto hajói szinte mozdulatlanul álltak a találkozáskor, így kiváló alkalom nyílt további nagy pusztítást véghezviteléhez. Spruance-nak azonban mérlegelnie kellett a következőket: Nimitz tengernagynak akkor más hordozók nemigen álltak rendelkezésre, éjszakai ütközetben pedig a japánok mindig jobbnak bizonyultak az amerikaiaknál - még a későbbiek folyamán is.

Spruance tehát az egyetlen, akkor létező helyes döntést hozta meg. Ha Halsey nem betegszik meg a Korall-tengeren, valószínűleg ő irányítja a flottát - aminek beláthatatlan következményei lehettek volna az USA-ra nézve. Noha Halsey a "divatos" katonák közé tartozik, a hadszíntéren két alkalomból kétszer bizonyult ostobának. Először a Korall-tengeren, amikor nem vette észre a mindössze 80 mérföldes távolságra lévő Zuikakut - csak a vakszerencsén múlott, hogy a Yorktown túlélte a találkozót. A második alkalommal Leyténél hagyta hátra a hídfőállást kiépítő amerikai inváziós flottát, hogy a japán csaliflotta után vesse magát - eközben a háta mögött a japán csatahajók belopóztak az inváziós erők közé és lőni kezdték a közvetlen fedezetet nyújtó hadihajókat.
A midwayi csata után Japán elvesztette a kezdeményezést a Csendes-óceánon és '42 októbere, a Santa Cruznál vívott csata után az összehangolt támadás képességét is elvesztették.

Hogy győzelem és vereség között milyen vékony a határvonal, azt Bill Brockman és a Nautilus legénysége tanúsíthatja a legjobban. Nem tudták, mi a helyzet a szigettel, ezért periszkópból vetettek egy pillantást a szigetre. A parancsnoki harcálláspont felett még mindig az amerikai lobogó lengedezett a szélben.

Azóta történt

  • Óriások csatája – A Hood

    A második világháborús és az azt megelőző időszak brit zászlóshajója, ami meglepően karcsú, szép példány volt.

  • Hadihajók

    Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

  • Óriások csatája - A Csúnya Ikrek

    Elég régen írtam ebbe a sorozatba, de a Csúnya Ikrek (Scharnhorst-Gneisenau páros) kihagyhatatlan téma.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.