2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Óriások csatája - Midway

Ezúttal nem a hordozóosztályról lesz szó, hanem a csendes-óceáni háború fordulópontjáról.

[ ÚJ TESZT ]

Tengeralattjárók

Nautilus

Természetesen mindkét oldal vetett be tengeralattjárókat. Az amerikai tengeralattjárókból húzott kordon Hawaii és Midway között előírta a Nautilus tengeralattjáró számára is a harcban való részvételt - mint első bevetést. Midway a járőrözési terület szélén volt, így amikor vette a felderítők jelentését a japán hordozók megtalálásáról, elindult a területre, érkezésekor három égő japán hajót látott. Típuskönyvek alapján meggyőződtek róla, hogy a legközelebbi égő hajó japán repülőgép-hordozó, meglátásuk szerint a Soryu, így ebben a tudatban három torpedót lőttek ki a hajóra. Mivel tartottak a mélyvízi bombázástól, nem várták meg a támadás végeredményét, hanem alámerültek és néhány perccel később periszkópból figyelték az eseményeket. Bill Brockman - a hajó parancsnoka - teljesen biztos volt abban, hogy torpedóik találtak; a hajón ugyanis a tüzek a támadás után újra fellángoltak.

A háború után derült ki, hogy szinte mindenben tévedtek. A megtámadott hajó ugyanis nem a Soryu, hanem a Kaga volt - megbocsátható tévedés. A Kagát azonban csak egy torpedó találta el. Az egyik elment a szinte álló hajó orra előtt, a másik a tat mögött. A középre kilőtt torpedó talált - de a lövedék befulladt és nem detonált... Ilyen tapasztalatokkal akkoriban a németek és az amerikaiak is egyaránt gyakran gazdagodtak.

I-168

Mint már korábban említettem, az I-168-nak lőnie kellett a midwayi partot, amíg a nehézcirkálók át nem veszik a szerepét. A nehézcirkálókat mindössze 80 mérföldre a szigettől Yamamoto visszarendelte, de elfelejtette, hogy a tengeralattjárónak is parancsba adta az ágyúzást, így az június 5-én éjjel fél kettőkor nekilátott a parancs végrehajtásának. A japán hajó nagyjából 7 lövedéket eresztett a lagúnába, amire a partvédő erők 11 sortűzzel válaszoltak. Ezután a hajó lemerült és a szigeten többe nem látták nyomát. Június 6-án parancsot kapott egy megdőlt és mozdulatlan amerikai hordozó elsüllyesztésére - a Yorktownéra. A hajóra kilőtt torpedók közül egy nem talált, egy eltalálta és derékba törte a Hammann rombolót, amelyen süllyedés közben aktiválódtak a mélyvízi bombák - összesen 80-an haltak meg a rombolón. Két torpedó átment a romboló alatt és telibe találta a Yorktownt. A korábban tervezett hazavontatásról már szó sem lehetett, végül másnap hajnalban a hajó elsüllyedt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Óriások csatája – A Hood

    A második világháborús és az azt megelőző időszak brit zászlóshajója, ami meglepően karcsú, szép példány volt.

  • Hadihajók

    Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

  • Óriások csatája - A Csúnya Ikrek

    Elég régen írtam ebbe a sorozatba, de a Csúnya Ikrek (Scharnhorst-Gneisenau páros) kihagyhatatlan téma.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.