2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

openSUSE 12.1 KDE

Hosszú idők óta igyekszem átállni a Win7 alól Linux alapú rendszerre - eddig egész simán ment!

[ ÚJ TESZT ]

openSUSE

A S.u.S.E. céget 1992 végén alapította Hubert Mantel, Burchard Steinbild, Roland Dyroff és Thomas Fehr, amely UNIX rendszerek konzultációjával foglalkozott. Számos tevékenységük mellett szoftver csomagokat készítettek SLS (Softlanding Linux System) és Slackware termékekre, valamint kézikönyveket adtak ki a UNIX/Linux rendszerekhez.
Az első disztribúciójukat, amely az SLS (amelyet Peter McDonald alapított és az első összetett disztribúcióval, amely olyan komponenseket integrált, mint az X és a TCP/IP), a Slackware és a saját fejlesztésű komponensekből állt 1994-ben adták ki S.u.S.E Linux 1.0 néven. Később integrálták a Florian La Roche által alapított Jurix disztribúciót is, és így 1996-ban megjelent a S.u.S.E. Linux 4.2, amely már valóban önálló disztribúciónak számított.

A S.u.S.E. elnevezést később SuSE-ra egyszerűsítették, amely eredetileg a német „Software- und System-Entwicklung” („Szoftver- és rendszerfejlesztés”) kifejezésből született. Meg nem erősített források azonban egy olyan lehetőséget is boncolgatnak, miszerint az elnevezés Konrad Zuse, híres német számítógép-mérnök és feltaláló nevéből született.

2003. november 4-én a Novell bejelentette, hogy 220 millió dollár készpénzért felvásárolja a SuSE Linuxot, amely tranzakció 2004 januárjában fejeződött be, és az így a Novell birtokába került termékeket SUSE LINUX néven kezdte el forgalmazni. A Novell első lépeseként GPL licenc alá helyezte a YaST2 (Yet another Setup Tool) komponenst, amely a SUSE LINUX és a United Linux disztribúciók meghatározott része volt, ezzel lehetőséget adva arra, hogy más disztribúciók is felhasználhassák. A Novell második lépésként ISO formátumban elérhetővé tette a disztribúciót, a terjesztés egyszerűsítésére.

2005. augusztus 4-én bejelentették az openSUSE projektet, amely teljesen átláthatóvá tette, a fejlesztési és tesztelési fázisokat, elérhetővé téve a fejlesztési (alfa és béta) változatokat, így 2005. október 6-án a SUSE Linux 10 OSS (open source software – teljesen nyílt forrású szoftver) és dobozos változatban is megjelent. A projekt a Novell támogatását élvezi. A SuSE Linux Professional folytatása. Elméletben nyolc hónapos fejlesztési és 18 hónapos támogatási ciklussal működik. 2006. június 26-án hivatalosan is elindult a magyar nyelvű openSUSE wiki, a magyar nyelven folyó közösségi munka és tájékoztatás támogatására.

forrás: wikipedia

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.