2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

openSUSE 12.1 KDE

Hosszú idők óta igyekszem átállni a Win7 alól Linux alapú rendszerre - eddig egész simán ment!

[ ÚJ TESZT ]

Amikor az elme megbomlik I.

Az nem most kezdődött. Alapvetően 2000es évek elején - vagy még tán 1998ban - kaptam (igazából szülők vették a család részére) az első asztali konfigurációt, Windows 98-cal fűszerezve. Imádtam. A Win 95 után határozott előrelépés volt. Igaz, sokat próbálkoztam a módosításaival, skinekkel - már amennyit akkor értettem belőle.

Valamikor ilyentájt, középiskola elején jutottam a Linux közelébe. Illetve ház ő jutott a közelembe, mert a szépemlékű Computer Panoráma mellékleteként kaptam egy disztribúciót (Suse volt talán, de nem vagyok benne biztos). Nos, az nem győzött meg, sőt. Szinte már vártam, hogy visszatérjek a jól megszokott Win 98hoz.

Valaki emlékszik még rá?

Itt alább is hagyott az érdeklődés, hiszen bejött az XP. Nah, azt már konkrétan széttúrtam, és eljutottam oda, hogy már egész jól ismertem, tweakeltem ameddig csak bírtam - itt ismerkedtem meg a Windows telepítése közbeni egyéb elfoglaltságokkal, úgymint szoba kitakarítása, segítkezés a konyhában, esetleg tanulás. Ebből is látható, hogy az minden volt, csak gyors nem. Itt már elkezdtem érdeklődni más oprendszerek iránt, és mivel a különböző disztribúciókról elég sokat hallottam, elkezdtem feléjük kacsintgatni.

De melyik is legyen a nyerő?

Kezdetnek egy 10 lemezes SUSE került hozzám, de nem tudom, hogy azzal meddig is jutottam el. Szerintem maradt a dobozában. Utánaolvastam, és akkori tudásommal kicsit soknak tűnt nekem a dolog - most se egyszerűbb, de már legalább rutinból rájövök dolgokra. Ezt követte egy iskolás kiadás, LIVE CD formájában, azt a maga módján kedveltem. Ekkor írtunk 2004et. Itt az érdeklődés kicsit alábbhagyott, egészen 4 évvel ezelőttig.

A fősulis évek elején vett/kapott Albacomp laptopon egy Linux volt fent, amit gyorsan le is szedtem, mert használhatatlan volt. Lett helyette Vista - cseberből vederbe. De itt még nem jelentkezett oly nagyon a Linux iránti olthatatlan vágy.
Aztán valahogy elkezdett érdekelni a dolog. Azt már az elején leszűrtem, hogy nekem grafikus felületű kell, mert programsorokkal nem tudok mit kezdeni. Itt került a látókörömbe az Ubuntu és verziói. A 9-es verziót próbáltam ki először, de az akkori konfigomra (MSI WIND u100) fejlesztett felülettel nem tudtam megfelelően dolgozni, meg mást se nagyon, így az akkor még nem maradt fenn teljesen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.