2020. május 31., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

openSUSE 12.1 KDE

Hosszú idők óta igyekszem átállni a Win7 alól Linux alapú rendszerre - eddig egész simán ment!

[ ÚJ TESZT ]

Windows után szabadon

Aki állt már át egyik pillanatról a másikra egyik oprendszerről a másikra, az tudja jól, hogy a megszokott programok hiánya az elején eléggé nagy gondot tud okozni.

Hirdetés

A kezdetekhez javasolt az openSUSE vonatkozó wikijét átnézni.

Nekem az alábbi programok kerültek fel, mint Windowsból megmaradt dolgok linuxos megfelelői:
- Gnome Commander: én személy szerint nem tudok meglenni 2 ablakos fájlkezelő nélkül. Még a DOS-os időkből maradt meg azt hiszem, de kell egy ilyen, hogy legyen
- Tűzfal/antivírus: rendszer része, meg eleve biztonságos. Az más kérdés, hogy nem eszi meg a rendszer a vírusokat, de szállítani még tudja. Erre azért valamit ki kell találni.
- Fájlkiterjesztés: .exe helyett .rpm kiterjesztésű fájlok kellenek nekünk (ezt is szokni kell, de könnyen megy)
- ATI driver: a gyári nem az igazi. Folyamatos hibákat generál,de egy külső repoból felvesszük a tárat, egyből megoldódik. Kb 500Mb-os a teljes csomag nálam.
- Team Viewer 7 és Dropbox kliens

Amik viszont nincsenek Linux alatt:
- Picasa: régi kliens volt, de a 3.8 óta semmilyen Linuxos fejlesztés nincs, a vonatkozó oldala nem létezik. digiKAM szoftver lehet a megfelelő, exportálni és importálni is tud Picasa irányából/irányába
- Foobar2000: személyes kedvencem, mindegyik szoftvernél jobban kedveltem. Amarok nekem nem tetszett, egy rossz átmenetnek tartom WMP/iTunes között. Még keresem az alternatívát, de egyelőre semmi.

És nagyjából ennyi. Ezek személyes szívfájdalmak, a gyakorlati felhasználhatóságot nem befolyásolják.

Amit mindenképpen érdemes megnézni, és ebbe én is belefutottam, az a billentyűzet kiosztás és a tapipad. Alapból a speciális billentyűk, úgymint wifi, hangerő, fényerő, külső monitor és a többi. Alapból ezek tényleg F1-F12 közöttiként működtek. Csakhogy Fn+ billentyű kombinációra sem jöttek elő a speciális funkciók. Egy kis turkálás után a billentyűzetkiosztást machináltam meg, és a HP internet keyboard lett a megoldás, azóta ezek a speciális billentyűk is tökéletesen működnek.

A másik a tapipad volt. Illetve annak nem megléte. Balra-jobbra, fel-le ment, görgő-funkció megvolt, de a kattintást nem érzékelte. A beállítások között az egyik legeldugottabb szekcióban ott volt egy pipa, és azóta ő is használható. Kis apró dolog, de nekem kellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.