2018. május 22., kedd

Gyorskeresés

Kijelző nélküli okoskarkötők

Jawbone UP3, Misfit Ray és Xiaomi 1S, avagy az okos, a szép és az olcsó összehasonlítása.

[ ÚJ TESZT ]

A karkötők kialakítása - Xiaomi Mi Band 1S

Xiaomi Mi Band 1S

Kinézet:
A Mi Band 1S a mezőny messze legolcsóbb tagja. Ez sajnos nemcsak az árcédulán látszik, de a megjelenésen is. Persze ez ízlés dolga, és volt, aki mutatósabbnak tartotta a fém-bőr Misfit Raynél. A használt gumi és műanyag tapintásra mindenesetre nem rossz, és persze design sem rémes, de a formaterv alapján én egyértelműen a másik kettő mögé helyezem.

Kényelem
Nappali viseletként a Raynél és az UP3-nál annyival kényelmetlenebb, hogy egy egészen kicsit szélesebb, és érzékelhetőbb az eszköz, azonban összességében messze nem nevezhető kényelmetlennek, csak a három versenyző közül viselés során a legkevésbé elfelejthető, hogy rajtunk van. A szíj könnyen rögzül, és nem engedi el magát, kényelmes. Éjszakai viselés esetén a mezőny ezüstérmese, ugyanis az UP3-nál érzékelhetőbb, de mivel nem akad bele semmibe, kényelmesebb viselet, mint a Misfit üdvöskéje.

Szenzorok
Az 1S az alapvető lépésszámláló szenzoron kívül rendelkezik pulzusmérővel is, ami direkt mérést kínál, vagyis amikor akarjuk, az app megfelelő menüpontját kiválasztva megmondja az adott időpillanatban mért pulzusunkat. Ez eltér az UP3tól, mivel azzal direkt mérést nem mérhetünk, adott időpillanatról nem tudunk információt lekérni, cserébe teljesebb, és automatikus képet ad az állapotunkról. Sajnos a mérés pontossága orvosi pulzusmérővel és a moto360 gen1-el összehasonlítva jelentősen pontatlanabb, de alkalmi használatra (60, vagy 600-as pulzusom lehet?) azért bőven megfelelő. Az 1S pulzusmérést elméletileg az alváselemzés pontosítására is használja, de nem jeleníti meg az alvás során mért pulzust a mérési előzményei közt iOS alatt (sem sehol, ahol megtalálható lenne).

Vízhatlanság
A Mi Band 1S IP67 védettséggel rendelkezik, a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy zuhany alatt nem kell félni, hogy tönkremegy, de úszni nem érdemes benne, bár ennek mérésére szolgáló feature híján nem is lenne értelme.

LED-ek, jelzésmegjelenítés
Az 1S-en három darab, egyszínű, fehér LED van, ezek informálják a tulajdonost napi cél állapotáról. Ezen kívül jelez a kütyü SMS és hívás érkezésekor, de Androidon third party appokkal ezerféle egyéb értesítés beállítása is elérhető, amiket iOS userként nem tudtam kipróbálni.

Üzemidő, töltés
Az üzemidő hozzávetőlegesen kicsivel kevesebb, mint három hét, ami igen szép eredmény az UP3 hatnapos üzemidejéhez képest (bár a folyamatos pulzusmérés nyilván sok energiát igényel).
A ritka töltés különösen lényeges ennél a modellnél, mert ha létezik igazán katasztrofális megoldás egy okoskarkötő töltésére, akkor a Xiaomi Mi Band-é az. Egy kaucsukszíjból kifeszegetni az egységet minden alkalommal, majd visszaerőszakolni azt, a legostobább és legértelmetlebb húzás. Az érintkező simán lehetne a hátlapon, a szíj simán lehetne olyan, hogy hátul könnyen kiugrik, de nem, ennél a modellnél minden töltés egy merő kínszenvedés. Ezért az árért a pontatlanságot, a közepes designt, a nem eget rengető szoftvert mind megbocsátom, de ezt a kipattintós módszert nem. Katasztrófa.

Színválaszték, szíj
A gyári kaucsuk szíj a borzalmas kivehetőségével elérhető kékben, zöldben, sárgában, narancsban, pinkben, és feketében. Szerencsére aftermarket szíjakkal szebbé, és értelmesebben tölthetővé is tehető, valamint elérhető fém-bőr szíj is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

H​irdeté​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.