2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Kijelző nélküli okoskarkötők

Jawbone UP3, Misfit Ray és Xiaomi 1S, avagy az okos, a szép és az olcsó összehasonlítása.

[ ÚJ TESZT ]

Alváselemzés

Az alváselemzést közvetlenül nem sikerült összehasonlítanom, mivel három karpereccel a karon elaludni már kicsit nehézkes és kényelmetlen feladat lenne, de így is viszonylag könnyen összehasonlíthatók a képességeik, és a saját emlékeim alapján.

Jawbone UP3:
Az első versenyző automatikusan felismeri, mikor kezdődött az alvás (de manuálisan is elindítható a sleep mode). A három közül ez az eszköz a legkomplexebb, így tőle várható el a legrészletesebb elemzés is. Nem is okoz csalódást, megmondja, mennyi ideig tartott az alvás, mennyi volt a REM (álmodással töltött alvás), a mély és a felszínes alvás, hány percet volt ébren a tulajdonos, mennyi idő alatt merült álomba, hány alkalommal ébredt fel, mennyi volt az átlagos pulzusszáma az alvás időtartama alatt, illetve kapunk grafikont a pulzus alakulásáról, illetve az ébren/REM/mély/felszínes alvásról is. Pontosságát tekintve az ébredési és alvási időpontot rendben lévőnek éreztem mindig, az elalvásig eltelt időt is nagyságrendileg pontosnak gondolnám, valamint a felébredések száma az emlékeim szerint minden alkalommal megfelelt a valóságnak.
A szoftver az alvásunk alapján mindenféle dolgot ír napról napra, ami motiváló, érdekes, és nem fullad az egész unalomba és érdektelenségbe. Erről bővebben a szoftvereket taglaló rész megfelelő oldalán fogok írni.
Összegezve: az UP3 többet tud mondani, mint amennyit vártam, és érdekesebben tálalja, mint amire számítottam. Aki alváselemzésre vesz okoskarperecet, annak mindenképpen az UP3-at ajánlanám.

Misfit Ray:
A teszt legszebb kütyüje sajnos messze elmarad az UP-tól alváselemzésben (is). Az első, és legnagyobb probléma vele a szép, hengeres kialakítás, ugyanis ez ágyban forgolódás közben beleakad mindenbe, vagyis nem lehet elfeledkezni róla, nehezíti az elalvást. A működés automatikus, az UP3-hoz hasonlóan pontosan, és automatikusan felismeri, mikor landolt ágyban a tulajdonos. A Ray megmondja, mennyit volt ébren, mennyit töltött felszínes alvással és mély alvással a viselője. A kapott adatok pontosnak tűnnek, de a szoftverre sokan rásüthetnék a letisztult jelzőt, ami kevésbé finoman fogalmazva inkább silánynak fapadosnak nevezhető, mert a fent leírtakon kívül semmit, de az égadta világon semmit nem kapunk. Azt, hogy hányszor keltem fel, a grafikonról vadászhatom le, azt, hogy ez mit jelent, keveset vagy túl sokat aludtam-e, már nem tudja megmondani nekem. Nem ad információt, hogy miért jó nekem, hogy tudom ezeket, nem kínál célkitűzéseket, tanácsokat, semmit, ami ne vezetne oda, hogy félretegyem alvás közben, vagy ne hordjam alvás közben.

Xiaomi Mi Band 1S
A harmadik versenyző valahol az előző kettő között helyezkedik el. Viselése kényelmes, nem zavaró, a szoftver leírja, hogy mennyi időt töltött a delikvens az ágyban, mennyit aludt mélyen, és felszínesen, mikor aludt el, mikor ébredt, és mennyi ideig volt ébren. Elméletben a mérésben besegít(het) a funkció bekapcsolása esetén a pulzusmérő is, azonban lehet, én vagyok béna, de sehol nem találtam sem grafikont, sem átlag, vagy egymás utáni pulzus adatokat sem az alvás információi között. Amennyire meg tudtam ítélni, ez a karperec is pontos adatokat adott az alvás részleteiről, azonban elemző, vagy magyarázó képességekkel nem rendelkezik ez sem.

Összegzésként elmondható, hogy az alváselemzési képességekben egyértelműen és toronymagasan a Jawbone terméke vitte el a pálmát, mivel ez adja a legtöbb, és legrészletesebb információt az alvásról, illetve elmagyarázza a REM, mély és felszínes alvás jelentőségét, de nemcsak mér, hanem magyarázza is, hogy mit látsz, mire jó, de már arról is szót ejt, hogy a korosztályi átlagodhoz képest merre és milyen mértékű az eltérés, míg a másik két delikvens csupán nyers adatokkal kergeti unalomba a tulajdonosát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.