H​i​rde​t​és​

2018. április 25., szerda

Gyorskeresés

Kijelző nélküli okoskarkötők

Jawbone UP3, Misfit Ray és Xiaomi 1S, avagy az okos, a szép és az olcsó összehasonlítása.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftverek

A szoftvereket eredetileg nagyon mélyen, sok screenshottal akatam kivesézni, de túl sok kép, túl sok szöveg lett volna ahhoz képes, amennyi a valós hasznuk. Ezt megkerülendő, készítettem egy táblázatot, melyben a szoftverek képességeit szemlélteti, illetve pirossal megjelölésre kerültek azok a tényezők, melyek valami fontosat hozzátesznek, és kiemelik a másik kettőhöz képest az eszközt.

A táblázaton kívül fontos kiemeli néhány dolgot, például az UP3 által kínált eredmény magyarázatokat, ami igen sokat dob a használhatóságon. Amíg a Ray, vagy az 1S csupán elénk tolja a séta, futás, vagy alvás adatait, addig a Jawbone szoftvere minden tevékenyégről, futásról, sétáról, alvásról, megváltozott napi pulzusról információkat tár elénk, ezzel tudatva, hogy az adott mérés hasznossága miben nyilvánul meg. Fontos megemlíteni, hogy az UP3 ellátja az embert egészségügyi tanácsokkal is, ami némileg átfed az eredmény magyarázatokkal. Ennek lényege, hogy elmondja, mit tehet az ember az egészsége érdekében, vagyis ilyesmiket mint hogy a magas pulzus oka gyakran stressz, amin 68%-nyit javíthatunk egy tanulmány szerint 5 perc mély légzéssel, vagy 6 perc kötetlen könyvolvasással. Hozzáteszi, hogy utóbbi az empatikus viselkedést is elősegíti. Ez csak egy példa, de sok ilyen beépített helyzetspecifikus tanáccsal látja el a szoftver a használóját.

A következő említést érdemlő pont a célkitűzések és motivációs elemek. Az UP3 ugyanis képes feldobni napi elérendő célokat, amelyeket ha elfogad a felhasználó, el kell érni nap végéig. Persze ha nem sikerült, akkor sem robban fel a karperec, de egy-egy célra jobban figyel az ember, mint a "légy egészséges" jellegű, megfoghatatlan dolgokra. Ezért aztán néha kitűzi, hogy igyon a felhasználó egy nap X pohár vizet, és levezeti ennek előnyeit is. Érdekes, hogy nekem például olyan időszakban dobta fel egymás után kétszer is, amikor ténylegesen dehidratáltnak éreztem magam, tehát feltehetőleg a questek mérésen alapulnak, nem véletlenszerűek, míg máskor a fogyasztással kapcsolatban tűz ki célt (magas rosttartalom, stb), vagy éppen napi lépéscélt ajánl fel.
Igen motiváló, magamat is megleptem, hogy még az ilyen lusta kockák érdeklődését is felkelti, mint amilyen én vagyok. :D

Fontos kiemelni még a telefonról érkező értesítéseket, melyek a Xiaomi terméke esetén iOS-en a gyári alkalmazással SMS-re és hívásra korlátozódnak. A Misfit Ray ebben azonban tündököl, ugyanis SMS, hívás, Facebook Messenger, Gmail, Skype, Wechat, Viber, WhatsApp, és Line értesítéseket is képes kezelni. Az első kettő kivételével a felhasználó állíthatja be aLED villogás színét és a rezgések számát is. A Ray buktatója azonban az, hogy hiába jön át az értesítés gyorsan, alkalmanként indok nélkül elfelejt jelezni.

A Ray különlegessége, hogy képes kontrollálni a telefont kocogtatással, amennyiben a Misfit Link fut a telefonon. Ennek lényege, hogy három kocogtatásra elindulhat a zene a telefonon, ugorhatunk az előző vagy a következő számra, esetleg ha nem találjuk, megcsörrenthetjük a telefont, vagy éppen a kamera elsütőgombjaként is szolgálhat az okoskarkötő.

A Jawbone és a Misfit termékével az ételbevitelünket is naplózhatjuk. Szomorú, de utóbbi esetén ez annyit takar, hogy lefotózhatjuk a kajánkat, és megjelenik a listán. A Jawbonenál kicsit hasznosabb a funkció, ugyanis QR és hagyományos vonalkódok beolvasásával (vagy listából kiválasztásos alapon) bevihetünk egy csomó mindent (étel-ital-csoki-kávé és társai), a cucc pedig tudja hogy abban mennyi zsír, cukor, rost, nátrium, koleszterin, protein, stb. van, és mutatja, hogy összesítetten mennyit vittünk a szervezetünkbe az egészséges értékhez képest. Persze ehhez kapcsatlatosan is kapunk tanácsokat, questeket, ami tovább növeli a funkció hasznosságát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

H​i​r​de​té​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.