Kijelző nélküli okoskarkötők

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2017-01-09 20:00

Jawbone UP3, Misfit Ray és Xiaomi 1S, avagy az okos, a szép és az olcsó összehasonlítása.

Kulcsszavak: . okoskarkötősmart

[ Új teszt ]

Bevezető, Lépésszámlálás

Bevezető

Nemrég múlt karácsony, ilyenkor sokunk hasznos, és hasztalan kütyükkel gazdagodik.
Én a családtól még karácsony előtt majd' egy hónappal "kövér vagy fiam starter packet" kaptam, melynek része volt egy Jawbone UP3 fitness tracker, vagy okoskarkötő, ezzel egyidőben a barátnőmtől pedig egy Misfit Ray okoskarperec landolt nálam, igazolván, hogy a család célzásának lehet némi alapja.

Az okoskarkötők kiválasztásakor a család és barátnő egyaránt kijelző nélküli eszközt kerestek, mert megrögzött órabolond vagyok, egy kijelzővel szerelt darab pedig óra mellé hülyén néz ki, vagy-vagy alapon pedig biztosan a hagyományos óra nyert volna.

Mit tesz ilyenkor az ember, akit (kezdetben még) jobban érdekelt az egész okoskarperec téma tech vonzata, mint maga az eszköz? Naná, hogy összeszedi az elérhető távolságban lévő maradék trackert (vagyis egy Mi Band 1S-t) kipróbálja mindet egyszerre, majd az egészen felbuzdulva összehasonlító tesztet ír róla. :D

Lépésszámlálás

Így aztán első lépésként feldobtam ugyanarra a csuklómra a három karkötőt, zsebre vágtam az iPhone 7-em (az is méri a megtett lépéseket, zsebben mérve még talán könnyebb is pontos adatot mérnie), és elindultam egy kellemes ebéd utáni 1 óra 29 perces bóklászásra a környéken.

A séta során igyekeztem kiszakítani az eszközöket a laboratóriumi körülmények közül, vagyis néha zsebrevágtam a kezem, néha keresztbefontam, vagy éppen összekulcsoltam a hátam mögött. Ezek egyikének felismerése sem egyenértékű a mainstream kézlóbálással, és feltehetően megnehezíti a lépések számlálását, viszont valljuk be, teljesen életszerű, és végül is az eszköz van értem, nem én az eszközért, hogy kényszeresen hadonásszak a karommal. :D

A séta meg is hozta az eredményét, az eredmények közt a legnagyobb eltérés közel 20%-os volt, ami (szerintem) messze meghaladja az elfogadható hibahatárt.

iPhone 7 -- 10221 lépés
Misfit Ray -- 8630 lépés
Jawbone UP3 -- 10119 lépés - (becsült 8,19 km)
Xiaomi Mi Band 1S -- 8229 lépés

Az iPhone 7 egy zsebben, közvetlenül érzékelte a lépéseket, ezért az i7 értékét tartom a pontosnak.
Ettől az UP3 102 lépéssel maradt le, a Misfit Ray ~16%, míg a Xiaomi Mi Band 1S ~19,5%-os hibát produkált. Kihangsúlyozom: Ezt a hibát egy másfél órás séta alatt produkálták az eszközök, hozzávetőlegesen 8,19 km megtétele alatt, vagyis nem folyamatos kézlóbálás mellett egy igazán aktív nap során (egy laza 25km-es túrával számolva) a Misfit Ray kb. 5000, a Xiaomi Mi Band 1S kb. 6000 lépést is tévedhet.

UPDATE: Megismételtem a tesztet, azonos időtartammal, az arányok változatlanok maradtak, az UP3 ezúttal is hibahatáron belül mozgott,(104 lépés) a másik kettő ismét 1500 és 2000 körüli értékkel mutatott kevesebbet az iPhone és az UP3 által mutatott lépésszámnál.

A lépésszámlálás pontossága alapján a dobogó első fokára ezért a Jawbone UP3 kerülhet, míg a Misfit Ray (16% hiba), és a Xiaomi Mi Band 1S (közel 20% hiba) nem érdemel dobogós helyezést, közöttük a kevésbé pontatlan (Misfit Ray) és pontatlanabb (Xiaomi Mi Band 1S) kifejezés lehet a megfelelő.

/////BÓNUSZ /////

Megpróbáltam ennél is "hétköznapibban" összenézni őket, így egy (otthon) --- Hősök tere --- Deák tér --- Bazilika --- Hold utcai piac --- Bazilika --- Deák tér --- Hősök tere --- (otthon) távolságra vittem el őket, ami persze kevésbé precíz, de érdekes, mivel az ember egy ilyen út során nemcsak sétál, hanem hadonászik, mutogat, megnéz dolgokat, ebédel, csupa olyan dolgot, ami a karra szerelt eszközöknek tévedésre ad okot (és amit a sima sétával ellenben szerintem már el lehet nézni nekik, ha nem tudják jól lekezelni)

Ez esetben a zsebben lévő iPhone 7-et tekintem pontos értéknek, mivel az nem került ki a zsebből, és nem érintették az étkezés, utazás közben kapaszkodás és egyéb bizonytalanságot okozó tényezők.

Jawbone UP3 -- 17729 lépés
Misfit Ray -- 16018 lépés
Xiaomi Mi Band 1S -- 15956 lépés
iPhone 7 -- 17668 lépés

Érdekes, hogy az utazás-nézelődés-gesztikulálás-kajálás során az UP3 szenzorrendszere 61 plusz lépést mért az iPhone 7 hadonászás-mentes adataihoz képest, de ismét a legközelebbi értéket ez hozta, ugyanakkor a Misfit Ray hadonászással együtt is 1650 lépéssel kevesebbet mért, az 1S pedig a szokott módon a lista legkevesebbet mutató versenyzője.

/////BÓNUSZ - Fórum ötletek /////

A fórumban kapott ötletek alapján futottam egy bónuszkört, és egy ~45 perces séta erejéig, a telefonon kikapcsolt bluetooth mellett, nem karon, hanem zsebben, ellenőrzötten azonos magasság/súly értékekkel sétáltam.

Az eredmények a követezőek lettek:
Misfit Ray: 7746 lépés
iPhone 7: 7806 lépés
Jawbone UP3: 7795 lépés
Xiaomi Mi Band 1S: 7664 lépés

Érdekes, hogy zsebben mért eredményként jelentősen kevesebb az eltérés, de a Xiaomi ezúttal is lefele torzít, és a 4 eszköz legkevesebbet mérő tagja, vagyis kijelenthető, hogy a korábbi mérések során a tévedések legnagyobb oka a karon hordás, és a kézlengetés elmaradása volt.

Alváselemzés

Az alváselemzést közvetlenül nem sikerült összehasonlítanom, mivel három karpereccel a karon elaludni már kicsit nehézkes és kényelmetlen feladat lenne, de így is viszonylag könnyen összehasonlíthatók a képességeik, és a saját emlékeim alapján.

Jawbone UP3:
Az első versenyző automatikusan felismeri, mikor kezdődött az alvás (de manuálisan is elindítható a sleep mode). A három közül ez az eszköz a legkomplexebb, így tőle várható el a legrészletesebb elemzés is. Nem is okoz csalódást, megmondja, mennyi ideig tartott az alvás, mennyi volt a REM (álmodással töltött alvás), a mély és a felszínes alvás, hány percet volt ébren a tulajdonos, mennyi idő alatt merült álomba, hány alkalommal ébredt fel, mennyi volt az átlagos pulzusszáma az alvás időtartama alatt, illetve kapunk grafikont a pulzus alakulásáról, illetve az ébren/REM/mély/felszínes alvásról is. Pontosságát tekintve az ébredési és alvási időpontot rendben lévőnek éreztem mindig, az elalvásig eltelt időt is nagyságrendileg pontosnak gondolnám, valamint a felébredések száma az emlékeim szerint minden alkalommal megfelelt a valóságnak.
A szoftver az alvásunk alapján mindenféle dolgot ír napról napra, ami motiváló, érdekes, és nem fullad az egész unalomba és érdektelenségbe. Erről bővebben a szoftvereket taglaló rész megfelelő oldalán fogok írni.
Összegezve: az UP3 többet tud mondani, mint amennyit vártam, és érdekesebben tálalja, mint amire számítottam. Aki alváselemzésre vesz okoskarperecet, annak mindenképpen az UP3-at ajánlanám.

Misfit Ray:
A teszt legszebb kütyüje sajnos messze elmarad az UP-tól alváselemzésben (is). Az első, és legnagyobb probléma vele a szép, hengeres kialakítás, ugyanis ez ágyban forgolódás közben beleakad mindenbe, vagyis nem lehet elfeledkezni róla, nehezíti az elalvást. A működés automatikus, az UP3-hoz hasonlóan pontosan, és automatikusan felismeri, mikor landolt ágyban a tulajdonos. A Ray megmondja, mennyit volt ébren, mennyit töltött felszínes alvással és mély alvással a viselője. A kapott adatok pontosnak tűnnek, de a szoftverre sokan rásüthetnék a letisztult jelzőt, ami kevésbé finoman fogalmazva inkább silánynak fapadosnak nevezhető, mert a fent leírtakon kívül semmit, de az égadta világon semmit nem kapunk. Azt, hogy hányszor keltem fel, a grafikonról vadászhatom le, azt, hogy ez mit jelent, keveset vagy túl sokat aludtam-e, már nem tudja megmondani nekem. Nem ad információt, hogy miért jó nekem, hogy tudom ezeket, nem kínál célkitűzéseket, tanácsokat, semmit, ami ne vezetne oda, hogy félretegyem alvás közben, vagy ne hordjam alvás közben.

Xiaomi Mi Band 1S
A harmadik versenyző valahol az előző kettő között helyezkedik el. Viselése kényelmes, nem zavaró, a szoftver leírja, hogy mennyi időt töltött a delikvens az ágyban, mennyit aludt mélyen, és felszínesen, mikor aludt el, mikor ébredt, és mennyi ideig volt ébren. Elméletben a mérésben besegít(het) a funkció bekapcsolása esetén a pulzusmérő is, azonban lehet, én vagyok béna, de sehol nem találtam sem grafikont, sem átlag, vagy egymás utáni pulzus adatokat sem az alvás információi között. Amennyire meg tudtam ítélni, ez a karperec is pontos adatokat adott az alvás részleteiről, azonban elemző, vagy magyarázó képességekkel nem rendelkezik ez sem.

Összegzésként elmondható, hogy az alváselemzési képességekben egyértelműen és toronymagasan a Jawbone terméke vitte el a pálmát, mivel ez adja a legtöbb, és legrészletesebb információt az alvásról, illetve elmagyarázza a REM, mély és felszínes alvás jelentőségét, de nemcsak mér, hanem magyarázza is, hogy mit látsz, mire jó, de már arról is szót ejt, hogy a korosztályi átlagodhoz képest merre és milyen mértékű az eltérés, míg a másik két delikvens csupán nyers adatokkal kergeti unalomba a tulajdonosát.

A karkötők kialakítása - JAWBONE UP3

Jawbone UP3

Kinézet:
Nyilván szubjektív, de a Jawbone UP3 kinézete kifejezetten jól sikerült, amit gumiból és műanyagból készült okoskarperec vonalon ki lehetett hozni a dologból, azt nekik sikerült. Nem feltűnő, nem igénytelen, nem otromba. Ez egy kicsi, vékony cucc, a felső részen lévő bordázat élőben sokat dob rajta, a mérete miatt pedig kicsit hunyorítva sima kaucsuk karkötőnek is nézhető.

Kényelem
Hordás során a kütyü karra rögzítésének rutinszerűvé válása kíván némi megszokást, ezt követően könnyen feltehető, sem pingpongozás, sem focizás során nem esett le a karomról. A kis súly és méret miatt eszméletlen kényelmes, szinte nem is érződik a karon, ugyanakkor az érzékenyebbeket zavarhatja, hogy a belső oldalon található szenzor-piramisok picit megnyomják ember bőrét, ami viselés közben nem érzékelhető, de levételkor pár percig látható. Alváselemzéshez kiváló, nem akad bele semmibe, észrevehető, de nem zavaró a viselése.

Szenzorok
Az UP3-ban nem optikai, hanem valamiféle elektromos elven működő "bioimpedancia szenzorok" kaptak helyet, aminek a pulzusmérő komponense orvosi vérnyomásmérővel összehasonlítva igen pontos eredményt produkál, illetve nem teljesen folyamatosan, de automatikusan, időközönként mér. Ezen kívül méri a környezeti és a bőr hőmérsékletét, a légzésszámot, és a galvanikus bőr reakciókat is. Összességében a lépésszámláló pontos, az emeleteket is méri, nem téveszti meg egy ölbetett kéz, a pulzusmérő szintén pontos, és az alváselemzés szoftveres következtetései alapján a többi, hétköznapi halandók számára értelmezhetetlen célú szenzor is jól működhet.

Vízhatlanság
Az UP3 "eső és fröccsenésálló", úszni nem szabad benne, de vízlepergető. Gyakorlatban ebben szoktam zuhanyozni, eddig nem halt meg tőle, remélhetőleg a jövőben is ez így marad. :D

LED-ek, jelzésmegjelenítés
Az UP3 rezgésre képes, illetve 3 LED található rajta. Az első led egy narancs emberke, ami a sétáló mód jelzésére szolgál, ha megkocogtatja a júzer, a harmadik egy kék hold, ami az alvó mód megjelenítésére szolgál kocogtatás esetén, illetve a második egy fehér buborék, ez a másik kettő egyikével együtt kombinálva jelenik meg, pld alvás értesítés esetén buborék+üzenet, napi cél elérésekor sétáló emberke+buborék. Az a helyzet, hogy ez az első olyan pont, ami inkább negatív, ugyanis a rezgés + 3 LED esetén nem mindig egyértelmű elsőre, miről is értesít az eszköz. Bőven nem használhatatlan, de például a Misfit ezt egy többszínű leddel sokkal átláthatóbban és elegánsabban oldotta meg.
Fontos megemlíteni, hogy az eszközre kizárólag a Jawbone alkalmazásából jönnek át értesítések, tehát SMS, hívás, Facebook, E-mail, stb. az UP3-at nem készteti sem villogásra, sem rezgésre. (Legalábbis az iPhone-os kliens esetén semmiképpen)
Az alkalmazásban beállítható értesítések viszont az UP3 esetén sokfélék lehetnek, és mind igen-igen kiválóan lettek megoldva.
-- Lehetőség van "smart alarm" beállítására, ami egy idő (pl reggel 7 óra) és egy időablak (pl 30 perc) megadása esetén 6:30 és 7:00 között akkor próbálja az embert felébreszteni, amikor a legfelszínesebben alszik. Itt megadható több időpont is, illetve paraméterezhető, mely napokon legyen aktív az adott ébresztés.
-- Tud a cucc "Idle alert"-et, vagyis megadható, hogy mennyi tétlenség után jelezze, hogy ideje lenne legalább megmozdulnunk. Megadható az is, hogy milyen időintervallumon belül piszkálja az embert.
-- Van még "Activity alert", vagyis a cél elérése esetén képes rezegni az eszköz. Ez is beállítható egyéb értékre is, így rezeghet mindene 5000 lépés esetén, vagy ahogy a felhasználó jónak látja.
-- Végül pedig a "Reminders" funkcióval különböző konkrét időpontok állíthatók be, amiknél az ismétlődést és az időpontot adhatjuk meg.
A jelzések időben érkeznek meg (a tesztelt eszközök nem mindegyike mondhatja ezt el magáról), sokféle és nagy számú van belőlük, így szerintem minden igényt kielégítenek.

Üzemidő, töltés
Az UP3 papíron egy hetet, valóságban inkább hat napot bír ki töltés nélkül. Szerencse, hogy a töltés kialakítása (szerintem) kiválóan lett megoldva, ugyanis egy négy fémpöcökben végződő USB kábelre ugrik rá mágnesesen az eszköz hátoldala. Könnyen összeáll, időtálló megoldásnak tűnik, és nem kell hozzá az eszközt feszegetni, mint a Mi Band 1S esetén. A töltés kb. 30-60 perc alatt megy nulláról száz százalékra, ami nekem megfelelő töltési időnek tűnik.

Színválaszték, szíj
Az UP3 legnagyobb hibája az egyik előnyéből fakad. A nagyon jól működő, és pontos szenzorok egy része a szíjba van építve, vagyis a szíj nem cserélhető. Ha a szíj elszakad, és garanciális időn túl járunk, az eszközt a kuka felé lehet csak lendíteni, ami nem a legpraktikusabb megoldás. Ezért aztán nem lehet legózni azzal sem, hogy később más színű szíjat vesz hozzá a tulaj, így be kell érni a szürke-piros-fekete-fehér-kék-zöld színek egyikével.

A karkötők kialakítása - Misfit Ray

Misfit Ray

Kinézet:
Ízlések és pofonok, de a Misfit Ray a valaha volt legigényesebben kinéző kijelző nélküli tracker. Egyrészt, mert kevesen gondolnák okoskarkötőnek, ékszernek annál inkább, másrészt pedig azért, mert a szokásos műanyag-kaucsuk kombináció helyett itt nemesebb, minőségibb anyagokkal találkozhatunk, az eszköz maga fém, a szíj pedig óraszíjszerű, és bőrből vagy kaucsukból is lehet, értelemszerűen én az előbbi mellett tettem le a voksom.

Kényelem
A Misfit Ray pillekönnyű, kicsi, kényelmes. Az egyetlen hátrány, hogy az eszköz maga egy fémhenger, így fémérzékenyeknek nem biztos, hogy jó választás, illetve hidegben óhatatlanul elvonja az ember csuklójáról a hőt. Alvás során mindenbe beleakad, így forgolódós embereknek ez éjjeli viselet során kényelmetlenséget okozhat.

Szenzorok
A Ray faék egyszerűségű, semmilyen pulzusmérő, vagy bármilyen egyéb kiegészítő szenzor nem található meg rajta, így a ház felszíne teljesen sima, végtelenségig letisztult.

Vízhatlanság
A gyártó dedikáltan úszásra is ajánlja a a Ray-t, szoftveres oldalról is támogatja ennek automatikus mérését. Én bár úszásra nem próbáltam, de zuhanyzásnak garantáltan ellenáll.

LED-ek, jelzésmegjelenítés
Az egyszerűség jegyében egy darab többszínű LED taláható rajta, ami meglepően értelmesen, és érthetően működik. Dupla kocogtatásra mutatja a megtett távolságot, a következőképpen:
25% alatt pirosan villan fel,
25% fölött piros, majd narancs,
50% fölött piros, narancs, sárga
75% fölött piros, narancs, sárga majd fehér
100% esetén pedig az összes szín váltakozásával jelzi, hogy elértük a célunkat.
A Ray képes a telefon egyes értesítéseinek átvitelére is, így zölddel villog és rezeg hívás esetén, kékkel rezeg és pulzál SMS érkezésekor, de Skype, Wechat, Viber, Whatsapp, Line és Gmail alkalmazásokhoz is hozzárendelhetünk jelzést (más apphoz nem!), ezek esetében a rezgés és a szín megválasztása is rajtunk múlik. Ezek kívül az app ébresztése esetén lila színnel, és rezgéssel adja tudtunkra, ha az ébresztés aktiválódott. Sajnos a telefon ébresztését nem tudja átvenni, és csak egy időpontban képes ébreszteni, melyet képes 5 perccel elnézni, ha este óta nincs szinkronban a telefonnal, de erre bővebben a szoftverezettségnél fogok kitérni.

Üzemidő, töltés
A Rayt nem lehet tölteni, így nem is kapunk mellé erre alkalmas egységet, ugyanis a karperecet 3 darab gombelem működteti, nem kevesebb, mint 6 hónapig. Ennek valósságáról nem tudok nyilatkozni, de a szoftverből látható töltöttségi szint még mindig 100%, szóval akár igaz is lehet.

Színválaszték, szíj
Az eszközből elérhető fekete, sárga, rozéarany, ezüst színű is, a szíja rugós stifttel csatlakozik, ezért cserélhető, third party megoldás is feltehető rá. A gyári választék barna és fekete bőr, illetve sokszínű kaucsuk lehet, valamint a Misfit oldaláról paracord szíjat is lehet rendelni, de ezt csupán külön, vagyis a megrendeléskor ilyet nem lehet választani. A bőrszíj maga jó minőségű, tartósnak tűnik, de a szíj csatlakoztatási megoldása miatt mindenképpen jár a pirospont a cégnek, mert ha a jövőben el is kopik, vagy simán cserére adnám a fejem, könnyen és fájdalommentesen megtehetem.

FONTOS UPDATE:
A Misfit alapítója hiába a korábban az Apple-nél is dolgozó John Sculley, a kütyü sajnos kétszer is ledobta a párosítást, így az app közölte, hogy legyek kedves újrapárosítani a Ray-t, ami nem túl kulturált dolog, főleg, hogy a Jawbone jóval több használat alatt sem produkált ilyet egyetlen alkalommal sem.

A karkötők kialakítása - Xiaomi Mi Band 1S

Xiaomi Mi Band 1S

Kinézet:
A Mi Band 1S a mezőny messze legolcsóbb tagja. Ez sajnos nemcsak az árcédulán látszik, de a megjelenésen is. Persze ez ízlés dolga, és volt, aki mutatósabbnak tartotta a fém-bőr Misfit Raynél. A használt gumi és műanyag tapintásra mindenesetre nem rossz, és persze design sem rémes, de a formaterv alapján én egyértelműen a másik kettő mögé helyezem.

Kényelem
Nappali viseletként a Raynél és az UP3-nál annyival kényelmetlenebb, hogy egy egészen kicsit szélesebb, és érzékelhetőbb az eszköz, azonban összességében messze nem nevezhető kényelmetlennek, csak a három versenyző közül viselés során a legkevésbé elfelejthető, hogy rajtunk van. A szíj könnyen rögzül, és nem engedi el magát, kényelmes. Éjszakai viselés esetén a mezőny ezüstérmese, ugyanis az UP3-nál érzékelhetőbb, de mivel nem akad bele semmibe, kényelmesebb viselet, mint a Misfit üdvöskéje.

Szenzorok
Az 1S az alapvető lépésszámláló szenzoron kívül rendelkezik pulzusmérővel is, ami direkt mérést kínál, vagyis amikor akarjuk, az app megfelelő menüpontját kiválasztva megmondja az adott időpillanatban mért pulzusunkat. Ez eltér az UP3tól, mivel azzal direkt mérést nem mérhetünk, adott időpillanatról nem tudunk információt lekérni, cserébe teljesebb, és automatikus képet ad az állapotunkról. Sajnos a mérés pontossága orvosi pulzusmérővel és a moto360 gen1-el összehasonlítva jelentősen pontatlanabb, de alkalmi használatra (60, vagy 600-as pulzusom lehet?) azért bőven megfelelő. Az 1S pulzusmérést elméletileg az alváselemzés pontosítására is használja, de nem jeleníti meg az alvás során mért pulzust a mérési előzményei közt iOS alatt (sem sehol, ahol megtalálható lenne).

Vízhatlanság
A Mi Band 1S IP67 védettséggel rendelkezik, a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy zuhany alatt nem kell félni, hogy tönkremegy, de úszni nem érdemes benne, bár ennek mérésére szolgáló feature híján nem is lenne értelme.

LED-ek, jelzésmegjelenítés
Az 1S-en három darab, egyszínű, fehér LED van, ezek informálják a tulajdonost napi cél állapotáról. Ezen kívül jelez a kütyü SMS és hívás érkezésekor, de Androidon third party appokkal ezerféle egyéb értesítés beállítása is elérhető, amiket iOS userként nem tudtam kipróbálni.

Üzemidő, töltés
Az üzemidő hozzávetőlegesen kicsivel kevesebb, mint három hét, ami igen szép eredmény az UP3 hatnapos üzemidejéhez képest (bár a folyamatos pulzusmérés nyilván sok energiát igényel).
A ritka töltés különösen lényeges ennél a modellnél, mert ha létezik igazán katasztrofális megoldás egy okoskarkötő töltésére, akkor a Xiaomi Mi Band-é az. Egy kaucsukszíjból kifeszegetni az egységet minden alkalommal, majd visszaerőszakolni azt, a legostobább és legértelmetlebb húzás. Az érintkező simán lehetne a hátlapon, a szíj simán lehetne olyan, hogy hátul könnyen kiugrik, de nem, ennél a modellnél minden töltés egy merő kínszenvedés. Ezért az árért a pontatlanságot, a közepes designt, a nem eget rengető szoftvert mind megbocsátom, de ezt a kipattintós módszert nem. Katasztrófa.

Színválaszték, szíj
A gyári kaucsuk szíj a borzalmas kivehetőségével elérhető kékben, zöldben, sárgában, narancsban, pinkben, és feketében. Szerencsére aftermarket szíjakkal szebbé, és értelmesebben tölthetővé is tehető, valamint elérhető fém-bőr szíj is.

Szoftverek

A szoftvereket eredetileg nagyon mélyen, sok screenshottal akatam kivesézni, de túl sok kép, túl sok szöveg lett volna ahhoz képes, amennyi a valós hasznuk. Ezt megkerülendő, készítettem egy táblázatot, melyben a szoftverek képességeit szemlélteti, illetve pirossal megjelölésre kerültek azok a tényezők, melyek valami fontosat hozzátesznek, és kiemelik a másik kettőhöz képest az eszközt.

A táblázaton kívül fontos kiemeli néhány dolgot, például az UP3 által kínált eredmény magyarázatokat, ami igen sokat dob a használhatóságon. Amíg a Ray, vagy az 1S csupán elénk tolja a séta, futás, vagy alvás adatait, addig a Jawbone szoftvere minden tevékenyégről, futásról, sétáról, alvásról, megváltozott napi pulzusról információkat tár elénk, ezzel tudatva, hogy az adott mérés hasznossága miben nyilvánul meg. Fontos megemlíteni, hogy az UP3 ellátja az embert egészségügyi tanácsokkal is, ami némileg átfed az eredmény magyarázatokkal. Ennek lényege, hogy elmondja, mit tehet az ember az egészsége érdekében, vagyis ilyesmiket mint hogy a magas pulzus oka gyakran stressz, amin 68%-nyit javíthatunk egy tanulmány szerint 5 perc mély légzéssel, vagy 6 perc kötetlen könyvolvasással. Hozzáteszi, hogy utóbbi az empatikus viselkedést is elősegíti. Ez csak egy példa, de sok ilyen beépített helyzetspecifikus tanáccsal látja el a szoftver a használóját.

A következő említést érdemlő pont a célkitűzések és motivációs elemek. Az UP3 ugyanis képes feldobni napi elérendő célokat, amelyeket ha elfogad a felhasználó, el kell érni nap végéig. Persze ha nem sikerült, akkor sem robban fel a karperec, de egy-egy célra jobban figyel az ember, mint a "légy egészséges" jellegű, megfoghatatlan dolgokra. Ezért aztán néha kitűzi, hogy igyon a felhasználó egy nap X pohár vizet, és levezeti ennek előnyeit is. Érdekes, hogy nekem például olyan időszakban dobta fel egymás után kétszer is, amikor ténylegesen dehidratáltnak éreztem magam, tehát feltehetőleg a questek mérésen alapulnak, nem véletlenszerűek, míg máskor a fogyasztással kapcsolatban tűz ki célt (magas rosttartalom, stb), vagy éppen napi lépéscélt ajánl fel.
Igen motiváló, magamat is megleptem, hogy még az ilyen lusta kockák érdeklődését is felkelti, mint amilyen én vagyok. :D

Fontos kiemelni még a telefonról érkező értesítéseket, melyek a Xiaomi terméke esetén iOS-en a gyári alkalmazással SMS-re és hívásra korlátozódnak. A Misfit Ray ebben azonban tündököl, ugyanis SMS, hívás, Facebook Messenger, Gmail, Skype, Wechat, Viber, WhatsApp, és Line értesítéseket is képes kezelni. Az első kettő kivételével a felhasználó állíthatja be aLED villogás színét és a rezgések számát is. A Ray buktatója azonban az, hogy hiába jön át az értesítés gyorsan, alkalmanként indok nélkül elfelejt jelezni.

A Ray különlegessége, hogy képes kontrollálni a telefont kocogtatással, amennyiben a Misfit Link fut a telefonon. Ennek lényege, hogy három kocogtatásra elindulhat a zene a telefonon, ugorhatunk az előző vagy a következő számra, esetleg ha nem találjuk, megcsörrenthetjük a telefont, vagy éppen a kamera elsütőgombjaként is szolgálhat az okoskarkötő.

A Jawbone és a Misfit termékével az ételbevitelünket is naplózhatjuk. Szomorú, de utóbbi esetén ez annyit takar, hogy lefotózhatjuk a kajánkat, és megjelenik a listán. A Jawbonenál kicsit hasznosabb a funkció, ugyanis QR és hagyományos vonalkódok beolvasásával (vagy listából kiválasztásos alapon) bevihetünk egy csomó mindent (étel-ital-csoki-kávé és társai), a cucc pedig tudja hogy abban mennyi zsír, cukor, rost, nátrium, koleszterin, protein, stb. van, és mutatja, hogy összesítetten mennyit vittünk a szervezetünkbe az egészséges értékhez képest. Persze ehhez kapcsatlatosan is kapunk tanácsokat, questeket, ami tovább növeli a funkció hasznosságát.

Pro-kontrák

Jawbone UP3

Pro:
- Meglepően pontos
- az azonos tudású eszközök nagyobbak, feltűnőbbek nála (Pl Fitbit Charge 2)
- Igényes design
- Smart alarm
- Idle alert
- Passive / Resting pulzus
- REM alvás
- Food tracking
- Kiváló motivációs és információs eszköz
- Napi-heti összegézés

Kontra:
- Nem cserélhető szíj, ha szakad, kuka az eszköz
- szenzorcsillagok az érzékenyebbeket zavarhatják
- zárómechanizmus szétcsúszik egyeseknél
- Több jelzésfajta, mint megjelenítés
- Hívás és SMS nem jön át
- Nem lehet hozzáadni aktív feature-öket (pl. 3 tappantással fotóz)
- Úszásra nem alkalmas

Misfit Ray

Pro:
-Nem néz ki fitness trackernek, inkább ékszernek, kifejezetten szép
- cserélhető szíj
- 6 hónap 3 gombelemmel
- Vízhatlan
- Pár dolgot tud tripla kocogtatással (next track stb)
- készülék értesítései átjönnek
- idle alarm system
- Alarm (nem smart alarm!)
- sokszínű led, jól érthető értesítések

Kontra:
- Pontatlan
- Nincs pulzusmérés
- Fapad, kevéssé testreszabható szoftver
- No Smartcoach, unalmassá válik
- Néha megszakad a kapcsolat a telefonnal, újra kell párosítani

Xiaomi Mi Band 1S

Pro:
- filléres tétel
- Nem automata, de pulzusmérésre képes
- hosszú üzemidő
- cserélhető szíj

Kontra:
- nem túl innovatív szoftver
- nem túl szép, nem túl igényes
- nem motiváló szoftver, hamar rá lehet unni
- szánalmas töltési megoldás

Összegzés, vélemény, ajánlás

Ár/érték arány
A Xiaomi Mi Band 1S 11.000 Forintba kerül idehaza (eDigitalban). Ennél jóval olcsóbban beszerezhető persze külföldről, de a hazai árával együtt is feleannyiba kerül, mint a soron következő versenyző, ezért az árért pedig hosszú üzemidőt, pulzusmérőt, és nem motiváló, de korrekt szoftvert kapunk, így véleményem szerint még itthoni árral számolva is best buy, abszolút megéri az árát, külföldi vásárlás esetén pedig méginkább.

A Jawbone UP3 65 EUR volt az amazon.de oldalán, vagyis kb 20.000 forint. Ezen az áron, igen jó szoftverrel, automata pulzusméréssel, komoly alváselemzési funkciókkal, jó megjelenéssel, kényelmes viselettel, és értelmes töltési megoldással szerintem messze a legjobb vétel a piacon, amennyiben valakinek a kifejezetten jó, motiváló szoftver és az alváselemzés előnyt jelent.

A Misfit Ray 100 EUR (kb 31000 ft) volt az amazon.de oldaláról megvásárolva. Ezzel a legdrágább eszköz a három közül.
Innen kétféleképpen nézhető a dolog, ha karkötőként tekintünk rá, okos funkciókkal kiegészítve, akkor igen jó ár/érték aránnyal büszkélhekhet, hiszen egy esztétikai célokat szolgáló Fossil karkötő is 20-25 ezer körül mozog, a Ray pedig vlaamivel többért extra funkciókat kínál.
Ha okoskarkötőként tekintünk rá, akkor viszont abszolút nem éri meg, mert funkcionalitásban megveri a Mi Band 1S, annak ellenére, hogy ahhoz harmadáron juthatunk hozzá, míg az UP3 is egy tizessel olcsóbb nála, és szolgáltatások terén köröket ver a Rayre.

Ajánlás
A korábbi oldalakat elolvasva valószínűleg érzékelhető volt, hogy a Jawbone UP3-mal meglehetősen elégedett vagyok. A kézhezvételkor teljesen szkeptikusan álltam az egész okoskarperec témához, amit nem teljesen, de nagyban sikerült ennek az eszköznek megváltoztatnia. Az eszköz képességei alapján egyértelműen én vagyok a célcsoport, mert lenyűgöző mértékű motivációt ad, pont azt a lökést adja, ami kell ahhoz, hogy az egészséggel és magával nem törődő ember néha picit foglalkozzon magával. Ezért aztán a Jawbone UP3-at azoknak ajánlanám, akiknek motivációs eszköznek, vagy alváselemzésre vásárolnának okoskarperecet.

A Misfit Rayt alapvetően prémium karkötőként érdemes értelmezni(árban is úgy mozog), beépített elektronikával. Motiváló funkciók híján leginkább lépésszámlálásra és jelzésátvitelre jó csak, utóbbi bizonytalansága miatt azonban arra is csak részben. Olyanoknak ajánlanám, akik egy tényleg szép, cserélhető szíjas karkötőt keresnek, és képesek a kinézet oltárán feláldozni a használhatóságot.

A Xiaomi Mi Band 1S-t pedig azoknak ajánlanám, akik ismerkedni akarnak az okoskarperecek világával, de nem akarnak 20.000 forintot, vagy annál magasabb összeget rákölteni az egészre, ugyanakkor igénylik a cserélhető szíjat, és a pulzusmérést. (Amennyiben a kijelző megléte előny, úgy a Mi Band 2 a jobb választás)

Ha idáig eljutottál, köszönöm, hogy elolvastad a cikket, remélem hasznos információkkal lettél gazdagabb. :)