H​i​r​det​é​s

2018. május 24., csütörtök

Gyorskeresés

Kijelző nélküli okoskarkötők

Jawbone UP3, Misfit Ray és Xiaomi 1S, avagy az okos, a szép és az olcsó összehasonlítása.

[ ÚJ TESZT ]

A karkötők kialakítása - JAWBONE UP3

Jawbone UP3

Kinézet:
Nyilván szubjektív, de a Jawbone UP3 kinézete kifejezetten jól sikerült, amit gumiból és műanyagból készült okoskarperec vonalon ki lehetett hozni a dologból, azt nekik sikerült. Nem feltűnő, nem igénytelen, nem otromba. Ez egy kicsi, vékony cucc, a felső részen lévő bordázat élőben sokat dob rajta, a mérete miatt pedig kicsit hunyorítva sima kaucsuk karkötőnek is nézhető.

Kényelem
Hordás során a kütyü karra rögzítésének rutinszerűvé válása kíván némi megszokást, ezt követően könnyen feltehető, sem pingpongozás, sem focizás során nem esett le a karomról. A kis súly és méret miatt eszméletlen kényelmes, szinte nem is érződik a karon, ugyanakkor az érzékenyebbeket zavarhatja, hogy a belső oldalon található szenzor-piramisok picit megnyomják ember bőrét, ami viselés közben nem érzékelhető, de levételkor pár percig látható. Alváselemzéshez kiváló, nem akad bele semmibe, észrevehető, de nem zavaró a viselése.

Szenzorok
Az UP3-ban nem optikai, hanem valamiféle elektromos elven működő "bioimpedancia szenzorok" kaptak helyet, aminek a pulzusmérő komponense orvosi vérnyomásmérővel összehasonlítva igen pontos eredményt produkál, illetve nem teljesen folyamatosan, de automatikusan, időközönként mér. Ezen kívül méri a környezeti és a bőr hőmérsékletét, a légzésszámot, és a galvanikus bőr reakciókat is. Összességében a lépésszámláló pontos, az emeleteket is méri, nem téveszti meg egy ölbetett kéz, a pulzusmérő szintén pontos, és az alváselemzés szoftveres következtetései alapján a többi, hétköznapi halandók számára értelmezhetetlen célú szenzor is jól működhet.

Vízhatlanság
Az UP3 "eső és fröccsenésálló", úszni nem szabad benne, de vízlepergető. Gyakorlatban ebben szoktam zuhanyozni, eddig nem halt meg tőle, remélhetőleg a jövőben is ez így marad. :D

LED-ek, jelzésmegjelenítés
Az UP3 rezgésre képes, illetve 3 LED található rajta. Az első led egy narancs emberke, ami a sétáló mód jelzésére szolgál, ha megkocogtatja a júzer, a harmadik egy kék hold, ami az alvó mód megjelenítésére szolgál kocogtatás esetén, illetve a második egy fehér buborék, ez a másik kettő egyikével együtt kombinálva jelenik meg, pld alvás értesítés esetén buborék+üzenet, napi cél elérésekor sétáló emberke+buborék. Az a helyzet, hogy ez az első olyan pont, ami inkább negatív, ugyanis a rezgés + 3 LED esetén nem mindig egyértelmű elsőre, miről is értesít az eszköz. Bőven nem használhatatlan, de például a Misfit ezt egy többszínű leddel sokkal átláthatóbban és elegánsabban oldotta meg.
Fontos megemlíteni, hogy az eszközre kizárólag a Jawbone alkalmazásából jönnek át értesítések, tehát SMS, hívás, Facebook, E-mail, stb. az UP3-at nem készteti sem villogásra, sem rezgésre. (Legalábbis az iPhone-os kliens esetén semmiképpen)
Az alkalmazásban beállítható értesítések viszont az UP3 esetén sokfélék lehetnek, és mind igen-igen kiválóan lettek megoldva.
-- Lehetőség van "smart alarm" beállítására, ami egy idő (pl reggel 7 óra) és egy időablak (pl 30 perc) megadása esetén 6:30 és 7:00 között akkor próbálja az embert felébreszteni, amikor a legfelszínesebben alszik. Itt megadható több időpont is, illetve paraméterezhető, mely napokon legyen aktív az adott ébresztés.
-- Tud a cucc "Idle alert"-et, vagyis megadható, hogy mennyi tétlenség után jelezze, hogy ideje lenne legalább megmozdulnunk. Megadható az is, hogy milyen időintervallumon belül piszkálja az embert.
-- Van még "Activity alert", vagyis a cél elérése esetén képes rezegni az eszköz. Ez is beállítható egyéb értékre is, így rezeghet mindene 5000 lépés esetén, vagy ahogy a felhasználó jónak látja.
-- Végül pedig a "Reminders" funkcióval különböző konkrét időpontok állíthatók be, amiknél az ismétlődést és az időpontot adhatjuk meg.
A jelzések időben érkeznek meg (a tesztelt eszközök nem mindegyike mondhatja ezt el magáról), sokféle és nagy számú van belőlük, így szerintem minden igényt kielégítenek.

Üzemidő, töltés
Az UP3 papíron egy hetet, valóságban inkább hat napot bír ki töltés nélkül. Szerencse, hogy a töltés kialakítása (szerintem) kiválóan lett megoldva, ugyanis egy négy fémpöcökben végződő USB kábelre ugrik rá mágnesesen az eszköz hátoldala. Könnyen összeáll, időtálló megoldásnak tűnik, és nem kell hozzá az eszközt feszegetni, mint a Mi Band 1S esetén. A töltés kb. 30-60 perc alatt megy nulláról száz százalékra, ami nekem megfelelő töltési időnek tűnik.

Színválaszték, szíj
Az UP3 legnagyobb hibája az egyik előnyéből fakad. A nagyon jól működő, és pontos szenzorok egy része a szíjba van építve, vagyis a szíj nem cserélhető. Ha a szíj elszakad, és garanciális időn túl járunk, az eszközt a kuka felé lehet csak lendíteni, ami nem a legpraktikusabb megoldás. Ezért aztán nem lehet legózni azzal sem, hogy később más színű szíjat vesz hozzá a tulaj, így be kell érni a szürke-piros-fekete-fehér-kék-zöld színek egyikével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

H​ir​d​e​t​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.