2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia Camera gyorstalpaló

Szeretnél minél jobb képeket készíteni Nokia telefonoddal? A cikkből mindent megtudhatsz erről!

[ ÚJ TESZT ]

Felhasználói felület

Megnyitva az alkalmazást egy segédletet kapunk, melyet hasznos átnyálazni. Ezek után ez a felület fogad minket (a beállítási lehetőségek Lumia modellenként változhatnak, esetleg nem elérhetőek):

A telefont vízszintes (fekvő) helyzetbe forgatva bal fentről indulva az első kis ikon, ami egy kör benne egy fotóval, nem másra szolgál, mint az eddig elkészült fotóink visszanézésére. A jobb felső sarokban lévő három megnyomásával pedig további rengeteg lehetőség közül választhatunk.

A mellett lévő kis kör alakú fényképkivágás (ez csak akkor van ott, ha már fotóztál), pedig a legutóbb elkészült fényképünk, melyre rábökve forgathatjuk, szerkeszthetjük, vághatjuk azt. A három kis pontot megnyomva (a jobb felső sarokban) pedig megoszthatjuk (ez az előző ikon megnyomását követően is igaz), illetve képinformációkat is lekérhetünk a legutóbb készült képünkről.

Tovább jobbra haladva a kijelző tetején találjuk azokat a fontos fotósbeállításokat, amik miatt ez a fotós alkalmazás a legjobb a mobilpiacon jelenleg. A kis nyíllal a jobb szélén ezt a menüsávot lehet méretezni is. Lássuk miből áll: a segédfény és a villanó beállítása az első menüpont. Lehetőségeink: auto, ki, be, csak segédfény.

Következő lehetőség a WB (white balance), azaz fehéregyensúly. Ha megnyomjátok, láthatjátok, hogy eljön egy kis félkör, melyen lehet állítani a csúszkát az adott körülményeknek megfelelően. Választhatunk auto, felhős, napos, fénycső és izzó lehetőségek közül. Próbáljátok ki milyen változásokat érhettek el vele a látható képen. Ez egy real time beállítás, szóval egyből látható lesz a változás a kijelzőn.

Mellette van a manuális fókuszt segítő csúszka, ugyan olyan formában érhető el, mint a WB, ez is real time. Itt is van auto beállítás, azaz autofókusz (AF), illetve ha egy picit feljebb csúsztatjátok érhető el a közelpont, amit egyébként autofókusszal nem tud produkálni a telefon, tehát, ha ide állítjátok, akkor tudtok a legközelebbi fotót csinálni a témáról (tehát makrózni).

Hozzá kell tennem, hogy itt játszanotok kell majd a távolsággal, hogy tökéletes legyen a fókusz, ennyi hátránya van az AF-szal szemben. Ha a tetejéig húzzátok a csúszkát, akkor érhető el a végtelen fókusz (ezt egy fektetett nyolcassal jelzi is), ami tájképek fotózásánál jöhet majd jól.

E két érték között hasznosabb az autofókuszt használni, hisz nagy eséllyel pontosabb lesz, mint ti. A manuális fókusz akkor jöhet jól, ha valamilyen előtétlencsét használtok, esetleg éjszakai fotózás során, mikor a sötétben nem talál fókuszpontot a telefon.

Következő beállítási lehetőség az ISO, azaz fényérzékenység (nem real time, tehát csak a fénykép elkészülte után látod az eredményét). Elég széles a repertoár itt is, kezdve a már megszokott autótól az ISO 100-on át az ISO 3200-ig. Ez már olyan széles skála, hogy kompakt gépek is megirigyelhetnék.

Részletesebben a cikkemben írtam az ISO-ról, annyit érdemes megemlíteni, hogy éjszaka fotózás során (állványról) az ISO 100-200 fényérzékenység között érdemes próbálkozni hosszabb záridővel. Így lesz a legzajmentesebb az elkészült fotó.

Szorosan mellette következik a zársebesség funkció (nem real time). Nagyon hasznos beállítási lehetőség, itt találunk autot, és emellett állítható 1/16000-től 4 másodpercesre is, ami az éjszakai fotózás során jöhet jól. A rövid záridő a gyors mozgások kimerevítésben tehet jó szolgálatot.

Azt tudni kell, hogy a záridőt piszkálva az automatika módosítani fogja az ISO értéket és valószínű az expozíciós korrekciót is, azaz a fényerősség mértékét, hogy a legkedvezőbb legyen a kép (ez nem minden esetben sikerül neki, így manuálisan állítsunk inkább utána).

Az előbb említett expozíciós-korrekció az utolsó beállítási lehetőségünk (real time), ez határozza meg (az ISO közbenjárásával), hogy milyen sötét vagy épp világos legyen a képünk. Itt is van auto beállítás, illetve felfele és lefele is ±3 érték állítható.

A jobb sarokban lévő három pontról majd a következő oldalon írok részletesebben. Alatta található a Nokia Camera új megoldása (az eddigiek elérhetőek voltak a Pro Camben is) a gördíthető alkalmazásváltó.

Ez is félkörszerűen működik, harmonizálva a többi beállítással, remekül sikerült szerintem, bár néha nem sikerül elsőre a művelet. A dolog ugyanis úgy működik, hogy rányomunk a körre, amiben a kamera van és lefele vagy felfele mozgatva válthatunk a Smart Cam (akciófelvétel), a Nokia Camera és videó funkciók között.

Ha ezt a kis ikon elhúzzuk a kijelző közepe felé, elérhetővé válik az összes beállítási lehetőség számunkra, amit az adott alkalmazás engedélyez. Így itt együtt is állíthatjuk a funkciókat, nem kell külön-külön előhívni őket. Ha végeztünk a kívánt beállításokkal, akkor csak visszahúzzuk a jobbra ezt a kis ikont és kész.

Fotózni/videózni természetesen e gomb megnyomásával tudunk, illetve a dedikált kamera gombbal, ami kétállású, félig lenyomva fókuszál, majd teljesen lenyomva készíti el a képet a telefon. Azonban van érintés alapú fókusz is, ez automata.

Ha hozzáérintjük az ujjunkat a kijelzőn látott kép bármely részére, akkor a fókusz és a fénymérés is ott fog történni. Ezután nincs más dolgunk, mint megnyomni valamelyik gombot (kamera ikon vagy dedikált kamera gomb), és kész a kép.


Smart Cam


Video

Zoomolni is tudunk egy ujjal, ehhez nem kell mást tennünk, mint az ujjunkat felfele húzni a kijelzőn. Ez inkább csak a Lumia 1020 esetén hangsúlyos, hisz ott nem lesz minőségvesztés emiatt. Ujjunk lefele húzásával érhető el az eredeti állapot.

Annyit még érdemes megemlíteni, hogy ha valamit manuálisan túlhúzol, akkor azt a felső menüsorban aláhúzza a program piros színnel, így jelezve neked, hogy nem a legideálisabb a beállítás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.