2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Nem audiophile-nek való vidék…

Amikor a lurkók látják, hogy "apu" zenét hallgat, mindig megjegyzik, hogy apu megint bronzkori technikát használ.

[ ÚJ TESZT ]

Videoton DC 2510 (hangfal)

Ezek egy pinceásásban nyújtott segítség „fizetségei” még 1986-ból. Örültem nekik. 2007-ben lettek felújítva: új mélyhangszóró peremek, új belső kábelezés, új csillapítóanyag betöltése. A mélyhangszóró papír membránjai kaptak egy nagyon vékony csónaklakk merevítést. Ennek a felvitelére külön motoros forgató, ecset előtoló szerkezetet építettünk, gyerekkori fémépítő maradékokból. Sajnos fényképek nem készültek ekkor, pedig könnyezve röhögnétek a hónaljszagú, izzadt próbálkozásainkon.

AKG K-242 (fejhallgató)

Használtan érkezett 2010-ben. Előtte egy AKG-K66 teljesített szolgálatot.
Érkezésekor a K242 csak egy takarításon esett át, azóta a legnagyobb megelégedésemre használom.
Nem írnék róla többet, mert nem szeretnék kirobbantani egy újabb AKG, Sennheiser, Beyerdynamic, stb. vitát.

ASUS XONAR D1 (hangkártya)

Az alaplapi csipogókat, recsegőket soha nem szerettem, még az első 8 bites PC-XT gépemben (turbóval volt 12 MHz!) is első generációs 8 bites Sound Blaster, mono (!) hangkártya volt.

XONAR D1: röviden és tömören, erre tellett. Viszont, aminek nagyon örülök, az az, hogy a K242-t simán meghajtja, sőt ha nem vigyázok, akkor leüvölti a fejemről. Hozzáteszem nem a gyári, hanem egy UNi Xonar driver hajtja meg. A gyári driver egy kicsit „köhögős” Windows 7 alatt. Olvasmányaim szerint már sokan tapasztalták.

Ami igazán zavar, az a Windows bármelyik (!) verziója. Mielőtt újabb köpködés cunami alakulna ki, leírom, hogy a munkám miatt csak Windows-os gépekben tudok gondolkodni. És lusta is vagyok, csak azért meg nem készítek multi-boot gépet, hogy egyszer dolgozzak, aztán meg zenét hallhassak.
A Windows-os hang „lötyög”. Nem tudom másképpen leírni. Egyszerűen nem feszes a ritmus a Windows-os gépeken. Ez végigkövetett a Win 3.1 verziójától a most használt Win 7 Home Premium-ig.
Hallottam már ugyanazt a zenét (MP3 256 kbit, 44 kHz) PC és MAC vagy Linux környezetben. Egyszerűen ég és föld a különbség és a PC veszít mindig.

Hogy miért MP3? A kényelem miatt. Még 2005 táján nekiálltam, hogy az összes analóg forrásomat (hanglemez, kazetta) digitalizáljam, akkor még egy Sound Blaster Audigy SE kártyával, 256 Kb/s, 44 kHz adatfolyamban.
És igen, még mindig WINAMP-ot használok a visszahallgatáshoz.

Ennek a ténynek számomra egyszerű, mások számára nehezen érthető oka van. Egyszer a régmúltban letöltöttem (szerintem még sípolós modemmel) egy Homeboy Software plugint a Winamp-hoz. Ami azt csinálja, hogy mindenféle csili-vili képernyős varázslat helyett egy Deprez műszert jelenít meg. Igen, olyan analóg mutatósat!

(a képen a PIONEER CT-506 kivezérlésmérő műszere látható munka közben)

Nos, amikor még kölyökként apám PIONEER CT-506 deckje előtt ültem megbűvölve (a fejhallgatón Dire Straits-ot hallgatva), örökre beleégett a jelszintek alakulása a szemembe-agyamba. Soha olyan pontosan nem tudtam még belőni a kivezérlést az erősítő számára egy házibuliban (PC – erősítő kombó zenél), mint ennek az egyszerű pluginnak a használatával. Érdekes módon soha nem kezdett el torzítani semmi és az erőlködő sem lett füstszagú. Ezt a mai csili-vili ezerhuszonhat csatornás villogó EQ utánzatokkal nem tudom megcsinálni. Tudom, én vagyok az előember a barlangban!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.