2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Nem audiophile-nek való vidék…

Amikor a lurkók látják, hogy "apu" zenét hallgat, mindig megjegyzik, hogy apu megint bronzkori technikát használ.

[ ÚJ TESZT ]

Technics RSB-18 (magnódeck)

Egyszerű, mint a faék. Amit szeretek benne, hogy „közvetlen a hangja”. Nem ad hozzá semmit és nem vesz el semmit a hangzásból. Egyetlen gyenge pontja a csúszó potméterek. Nemcsak az előlapon, hanem a gépházban is van egy több pólusú csúszó kapcsoló, ami a lejátszás-felvétel üzemmód áramköreit kacsolja.

De ezeket már rutinból takarítom. Nagyon régóta szokásom, hogy a nyári melegek előtt szétborítom az összes kütyümet és kifújom belőlük a port sűrített levegővel (olajköd és vízpára leválasztós kompresszorral). Számítógép, erősítő, deck, régebben még a CRT TV is megkapta ezt a kezelést.
Érdekes módon, még csak most, 25 évnyi használat után kezdenek kopásnyomok látszani a fejeken. Pedig kizárólag kemény, króm-dioxid kazettákkal etettem.

Ami hiányzik a RSB18-ból, az a felvételkori előmágnesezés állítás. Egy régi AIWA F220 deckem tudja ezt. Azonban annak a hangját inkább egy erősen repedt fazék akusztikai lehetőségeihez tudnám hasonlítani. Lehet, megfáradt benne néhány alkatrész, de sajnos kimérni nem tudom ezeket.
DE! Legszívesebben az apámtól örökölt (még általa 1978-ban (!) vásárolt) PIONEER CT-506 decket használnám. Annak a hangját nagyon szeretem. Nagy probléma, hogy nem találok megfelelő szíj készletet a mechanikájához. A mai napig működik, de nem merem sokat használni, mert mára az összes szíja inkább gumipor mintsem egybefüggő szíj. Ha valaki esetleg tud CT-506 –hoz való, normális minőségű (nem befőttes gumi) szíjkészletet, azt nagyon megköszönném.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.