2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Traktor Pro bemutató

Az egyik legkedveltebb DJ szoftver, a Native Instruments Traktor Pro bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

Használat

Elnézést előre is, de annyira sok funkció, lehetőség van a Traktorban, hogy mindent nem fogok és nem is tudok érinteni.

A Traktor egy "standalone" DJ-szoftver, tehát feltelepítve magában is azonnal használható, nincs szükség semmilyen hardverre hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felteszed a gépedre és azonnal indulhat a mixelés, mivel van beépített keverő funkciója.
Amikor betöltjük a zenéket, első alkalommal analizálja az adott trekket. Ez eltart adott konfigtól függően 5-10-15 másodpercig. Innentől bekerült az adatbázisába, következő betöltésnél már ismerni fogja, a bejelölt cue pontokat, loopokat, további változásokat menti. Megállapítja a szám sebességét is, valamint eltárolja, hogy hányszor játszottuk le.

Középen láthatjuk a kétsávos keverőt a 3 EQ-val (magas, közép, mély). Alapban 2 deck-et kezel a mixer. Mindkét decket tudjuk szinkronizálni tempóra és beat-re. Sebességük tág határok között állítható. A deckekhez tartozik két effekt szekció is, a beépített cuccok közül bármelyik hozzárendelhető.
Bal alul találjuk az explorert, ahonnan kijelölhetjük, melyik mappából akarunk dolgozni. Természetesen van kereső is, ha hirtelen nem találnánk a keresett tracket. Rengeteg dolgot megadhatunk a számokhoz, pl. előadó, számcím, hossz, BPM, hangnem stb.
Létrehozhatunk lejátszási listákat is, ez egy nagyon hasznos funkció, ha több száz, vagy akár ezer zene van a gépünkön.

Csak nyomjuk le a space-t a billentyűzeten és máris ebbe a nézetbe kerülünk, ahol könnyen, átláthatóan kereshetünk a mappáinkban. Itt tudjuk a sorrendeket is rendezni, hogy mi alapján listázzon. Lehet műfaj, előadó, stb.

Akár négy decket is használhatunk egyszerre. A beállításokban testre lehet szabni, hogy a másik két deck mi legyen: Track deck, Remix set deck, vagy a NI saját formátuma, a Stems. A Stems sávokra van bontva, bármit használhatunk a számból, akár csak a vokál részt vagy csak a mélyeket és így tovább. A Remix Set részben 4x4 plusz sávot kapunk, bármit be tudunk tölteni és szinkronizálva lejátszani. Lehetőség van saját hangminták játszására, effektekre, acapellákra vagy bármilyen hangfájlra. Nagyon cool, akár élőben remixelhetsz, van ehhez még dedikált cuccuk is, az F1 kontroller.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.