2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Traktor Pro bemutató

Az egyik legkedveltebb DJ szoftver, a Native Instruments Traktor Pro bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

A Traktor generációk

Az első generáció mai szemmel eléggé olyan – khm - kezdetleges. De az alapok a mai verzióban is teljesen hasonlóak, felismerhetőek. Sajnos nem rendelkezem tapasztalattal, hogy milyen volt, nem tudtam kipróbálni.

2002-ben jelent meg a Traktor DJ Studio 2. Itt már kibővített cue pontok, MIDI és Loop funkciók vannak, valamint testre szabható volt a user interface is. Ebben voltak először scratch makrók.

2003, a Traktor Finalscratch éve. Nagyon sok DJ itt kezdte el használni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy itt lépett ki a béta fázisból. Összeálltak a Stantonnal, beleadták a fejlesztéseiket, ezzel megszületett a timecode rendszer. Itt lett először Win/Mac verzió is.

2005, Traktor 3

Fejlődött a UI, először négy decket is képes volt kezelni. Megjelentek az effektek és online Beatport integráció! Ne feledjük, 2005-öt írunk, akkoriban nagyon kezdeti fázisban voltak még az online zeneáruházak, de a NI-nél felismerték már a bennük rejlő lehetőségeket. 2006 október 11-én eljött a pillanat, amikor szakítottak a Stantonnal és teljesen saját brand lett ismét a NI.
Én először ezt a verziót láttam élőben, amit használtak.

2010-ben új piacra léptek be, elkezdtek hardvert gyártani a szoftverükhöz, ez lett a Kontrol S4 kontroller. Természetesen átdolgozott szoftverrel adták ki, ez a Traktor S4 volt. A mai napig így néz ki a szoftver, tehát mondhatjuk, elég jól beletaláltak a dizájnba. Teljes funkcionalitás, 4 deck, timecode vezérlés. Mai napig teljesen használható, bár frissítések már nem jönnek hozzá évek óta, így elég sok hasznos fejlesztésből kimaradt.

2011. április 1. (nem vicc), Traktor Pro2 megjelenés. Ezt kezdtem el használni 2012-ben, azóta is megvan. Ennek két verziója van, a Pro2, amit kontrollerekkel lehet használni, pl. a Kontrol Z1, S-széria, a másik pedig a ScratchPro, ami inkább timecode rendszerekhez van. Ezt a verziót adták az USB-s külső hangkártyáikhoz, az Audio szériához. Nagyon kiforrott, megbízható szoftver, kevesen frissítettek idáig a következőkben bemutatandó hármas verzióra, mivel a régebbi is 100 százalékban használható maradt.

Ennyit a régi verziókról, rá is térnék az aktuális, csak simán PRO-nak nevezett verziójukra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.