Traktor Pro bemutató

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-08-15 11:00

Az egyik legkedveltebb DJ szoftver, a Native Instruments Traktor Pro bemutatása.

Kulcsszavak: . djszoftver

[ Új teszt ]

Bevezetés: A kezdetek

Kerestem sok helyen már, de magyar nyelvű bemutatót nem találtam sehol, ezért gondoltam, hátha másokat is érdekelnek a DJ szoftverek. Két fő vonal van a digitális DJ szoftvereknél, az egyik a Serato, másik a bemutatóm alanya, a Traktor. Van még a Pioneer saját verziója, a Rekordbox, de az egy teljesen más rendszer, főként könyvtárként szokták használni a sokat utazó DJ-k.
A cikkben nem mélyednék el technikai részletekbe, inkább egy közérthető bemutató lenne, hátha más is kedvet kap a használatához.

A cégről pár mondatban:
A Native Instruments-et 1996-ban alapította Berlinben egy Stefan Schmitt nevű mérnök és hobbi zenész. Schmitt úr úgy gondolta, hogy nagyon nehéz a szintetizátorokat a fellépéseire cipelni, valamint, hogy a PC-k elérték már azt a fejlettségi szintet, hogy akár egy otthoni darab is ki tudja váltani a hangszereket. Végül az 1996-os Musikmesse Frankfurton debütált a moduláris szintetizátor szoftverje, a Generator. Hatalmas siker lett és ezzel elindult gőzerővel a fejlesztés több irányba is. Jött a Reaktor, ami egy sequencer, sampler és effektező szoftver, azóta is az egyik alap program a stúdiókban.
El is érkeztünk 2000-be, amikor Friedemann Becker, az egyik NI alkalmazott megalkotta jelen írás tárgyát, a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb DJ szoftverét, a Traktort.
Kis érdekesség, hogy a Native Instruments gárdáját erősíti évek óta Mate Galic, aki a 90-es években a Német Viva TV-n vezette a Hausfrau című műsort, ami akkoriban nagyban hozzájárult a House zene népszerűsítéséhez hazánkban is.

A Traktor generációk

Az első generáció mai szemmel eléggé olyan – khm - kezdetleges. De az alapok a mai verzióban is teljesen hasonlóak, felismerhetőek. Sajnos nem rendelkezem tapasztalattal, hogy milyen volt, nem tudtam kipróbálni.

2002-ben jelent meg a Traktor DJ Studio 2. Itt már kibővített cue pontok, MIDI és Loop funkciók vannak, valamint testre szabható volt a user interface is. Ebben voltak először scratch makrók.

2003, a Traktor Finalscratch éve. Nagyon sok DJ itt kezdte el használni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy itt lépett ki a béta fázisból. Összeálltak a Stantonnal, beleadták a fejlesztéseiket, ezzel megszületett a timecode rendszer. Itt lett először Win/Mac verzió is.

2005, Traktor 3

Fejlődött a UI, először négy decket is képes volt kezelni. Megjelentek az effektek és online Beatport integráció! Ne feledjük, 2005-öt írunk, akkoriban nagyon kezdeti fázisban voltak még az online zeneáruházak, de a NI-nél felismerték már a bennük rejlő lehetőségeket. 2006 október 11-én eljött a pillanat, amikor szakítottak a Stantonnal és teljesen saját brand lett ismét a NI.
Én először ezt a verziót láttam élőben, amit használtak.

2010-ben új piacra léptek be, elkezdtek hardvert gyártani a szoftverükhöz, ez lett a Kontrol S4 kontroller. Természetesen átdolgozott szoftverrel adták ki, ez a Traktor S4 volt. A mai napig így néz ki a szoftver, tehát mondhatjuk, elég jól beletaláltak a dizájnba. Teljes funkcionalitás, 4 deck, timecode vezérlés. Mai napig teljesen használható, bár frissítések már nem jönnek hozzá évek óta, így elég sok hasznos fejlesztésből kimaradt.

2011. április 1. (nem vicc), Traktor Pro2 megjelenés. Ezt kezdtem el használni 2012-ben, azóta is megvan. Ennek két verziója van, a Pro2, amit kontrollerekkel lehet használni, pl. a Kontrol Z1, S-széria, a másik pedig a ScratchPro, ami inkább timecode rendszerekhez van. Ezt a verziót adták az USB-s külső hangkártyáikhoz, az Audio szériához. Nagyon kiforrott, megbízható szoftver, kevesen frissítettek idáig a következőkben bemutatandó hármas verzióra, mivel a régebbi is 100 százalékban használható maradt.

Ennyit a régi verziókról, rá is térnék az aktuális, csak simán PRO-nak nevezett verziójukra.

Traktor Pro 2019

A Traktor több, mint egy egyszerű DJ szoftver. Egy egész megoldást tud kínálni a DJ-knek a saját hardverükhöz írt szoftverrel. Lehet csak magában, a számítógépedről zenélni, egyik kontrollerjükkel használni és timecode rendszert is kínálnak CD-khez és lemezjátszókhoz. Ezen kívül hid-módban tud kezelni laptophoz USB-vel csatlakoztatott lejátszókat.

Ahogy látjátok, az idő során nagyon letisztult lett a felület. Az új verziót alapjaiban írták át, teljesen újak az algoritmusok a motorházban. Nagyon "smooth" a működés.
Kis érdekesség, hogy használtam Win-en is, de ott valahogy nem áll össze az egész, a legjobb élményt Mac-en nyújtja továbbra is. Előző verziókon is tapasztaltam, hogy Windowson nagyon terheli valamiért a procit és a memóriát. Ezáltal apró lagok vannak és néha még a hang is torzul. Lehet ez user error is részemről, valamilyen beállítási dolog esetleg, de Mac-en nagyon frankón, ilyen dolgoktól mentesen teszi a dolgát.

Minimum követelmény a 4 GB RAM, de én inkább 8-at ajánlanék. Processzorban Core i5 6. generáció, vagy újabb. A Core i5 viszont tényleg elég, régi Macbook Pro C2D-val is viszi akadások nélkül.

Magát a szoftvert három módon tudjuk beszerezni. Az egyik, ha a NI oldaláról letöltjük 99 dollár ellenében.

A másik, ha vásárolunk valamilyen DJ hardvert, ami Traktor. Ez lehet egy külső USB-s hangkártya, keverő, kontroller stb. Ez esetben ingyen adják a serialt hozzá, csupán egy fiókot kell létrehozni és ott aktiválni.
Harmadik opció, ha rendelkezünk már valamilyen Traktor licensszel, akkor 49 dollár fejében tudunk online upgrade-elni. Én is így vettem az általam használt verziót, Pro2-ről váltottam. Természetesen kapunk számlát PDF-ben a vásárlásról, ha esetleg jogosítások, DJ-engedélyek miatt szükséges lenne.

Nagyon jó támogatást kapunk a pénzünkért cserébe. Folyamatosan kapja a frissítéseket, kb. havonta érkezik valamilyen új feature. Hibajavításokkal sincs gond, szintén figyelnek a felhasználók visszajelzéseire. A weboldalukon a support nagyon készséges, kétszer volt eddig nyűgöm, azonnali válaszok és segítségek érkeztek.

Használat

Elnézést előre is, de annyira sok funkció, lehetőség van a Traktorban, hogy mindent nem fogok és nem is tudok érinteni.

A Traktor egy "standalone" DJ-szoftver, tehát feltelepítve magában is azonnal használható, nincs szükség semmilyen hardverre hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felteszed a gépedre és azonnal indulhat a mixelés, mivel van beépített keverő funkciója.
Amikor betöltjük a zenéket, első alkalommal analizálja az adott trekket. Ez eltart adott konfigtól függően 5-10-15 másodpercig. Innentől bekerült az adatbázisába, következő betöltésnél már ismerni fogja, a bejelölt cue pontokat, loopokat, további változásokat menti. Megállapítja a szám sebességét is, valamint eltárolja, hogy hányszor játszottuk le.

Középen láthatjuk a kétsávos keverőt a 3 EQ-val (magas, közép, mély). Alapban 2 deck-et kezel a mixer. Mindkét decket tudjuk szinkronizálni tempóra és beat-re. Sebességük tág határok között állítható. A deckekhez tartozik két effekt szekció is, a beépített cuccok közül bármelyik hozzárendelhető.
Bal alul találjuk az explorert, ahonnan kijelölhetjük, melyik mappából akarunk dolgozni. Természetesen van kereső is, ha hirtelen nem találnánk a keresett tracket. Rengeteg dolgot megadhatunk a számokhoz, pl. előadó, számcím, hossz, BPM, hangnem stb.
Létrehozhatunk lejátszási listákat is, ez egy nagyon hasznos funkció, ha több száz, vagy akár ezer zene van a gépünkön.

Csak nyomjuk le a space-t a billentyűzeten és máris ebbe a nézetbe kerülünk, ahol könnyen, átláthatóan kereshetünk a mappáinkban. Itt tudjuk a sorrendeket is rendezni, hogy mi alapján listázzon. Lehet műfaj, előadó, stb.

Akár négy decket is használhatunk egyszerre. A beállításokban testre lehet szabni, hogy a másik két deck mi legyen: Track deck, Remix set deck, vagy a NI saját formátuma, a Stems. A Stems sávokra van bontva, bármit használhatunk a számból, akár csak a vokál részt vagy csak a mélyeket és így tovább. A Remix Set részben 4x4 plusz sávot kapunk, bármit be tudunk tölteni és szinkronizálva lejátszani. Lehetőség van saját hangminták játszására, effektekre, acapellákra vagy bármilyen hangfájlra. Nagyon cool, akár élőben remixelhetsz, van ehhez még dedikált cuccuk is, az F1 kontroller.

Beállítások

A beállítások rész eléggé összetett, itt a kezdő, leginkább lényeges dolgokat mutatnám.

Egyik legfontosabb, az audio beállítása helyesen. Törekedjünk a 44100Hz sample rate-re és az 512 vagy 256 buffer size-ra. Más beállítás felejtős lesz, borzalmasan fog szólni.

Kimeneti jelnél be tudjuk állítani, hogy a beépített mixert használjuk (Internal), vagy külső hardverrel (External). Ha csatlakoztatunk egy Traktor certified hardvert, akkor automatikusan be fogja állítani a helyes kimeneti beállításokat.

Decks layoutban lehet kiválasztani, hogy hány deckkel akarunk dolgozni. A+B az alap, de rengeteg opció közül választhatunk, a méretét tudjuk állítani, a hullámforma színét, a griden a sávok láthatóságát stb. Érdemes jól testre szabni először és utána nem lesz vele többet dolgunk.

Nagyon szuper dolog, rengeteget használom, a beépített felvevő. Top minőségben tudjuk vele rögzíteni az éppen játszott mixünket. Maximum 2 GB-os fájlt tud egyben felvenni, ez három órának felel meg a legjobb minőségre állítva. Ha ez letelik, akkor vág egyet és egy következő fájlban folytatja a felvételt. Ezt utána természetesen össze tudjuk fűzni egy külsős programmal.

Kontrollerek és hardverek

A controller managerben tudjuk testre szabni, ha külső hardverrel operálunk. Egy Traktor által hitelesített kontrollert vagy keverőt lehet beállítani a saját ízlésünk szerint, hogy adott gombja, potmétere stb. milyen funkciót használjon. Vannak előre megírt sémák, de pl. támogatja egy Serato mixer vagy kontroller mappingját is. Kis utánajárással rengeteg mapet találunk a neten, DJ-k is szoktak saját "térképeket" megosztani.

Jelenleg az alábbi hardverek tudják kezelni a szoftvert:
Link

A saját termékeiken kívül:
Link

Ahogy fentebb látható, én a saját Traktor Kontrol Z2 mixerüket használom, ennek van extra felülete, minden testreszabható.

Így néz ki az én timecode setupom. NI Kontrol Z2 mixer, 2db Pioneer PLX-500 lemezjátszó, hozzá a timecode vinylek. A gépem egy teljesen alap MacBook Air i5/8 GB RAM.

Végszó

Nagy vonalakban ennyi a bemutató, mindenki úgyis majd használat közben fogja megismerni a Traktor rendszert. Kommentekben nagyon szívesen segítek, ha bármi kérdés van.

Ajánlom a témában a DjTechTools videóit, náluk van Ian Golden, aki az egyik legjobb a szoftver használatában.
De rengeteg vlogger foglalkozik napjaink egyik legnépszerűbb DJ szoftverével, könnyedén találtok tutorial videókat.

Végezetül pár link a cikk tartalmához:

A Native Instruments hivatalos honlapja
A hivatalos Youtube csatornájuk

Elég részletes tutorial a Traktor Pro 3-ról

Dj Shiftee bemutatója

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Baráti üdvözlettel: Mukeey