2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Milestone-tól Neo-ig, Jaguarral

...avagy amikor a címből rá sem jönnél, hogy (okos)telefonokról van szó.

[ ÚJ TESZT ]

Menü, telefon- és alapfunkciók

A telefon menüje nem túl bonyolult, aki abból a korból látott már telefont, az pontosan tudja milyen. A kezdőképernyőn megjelenik a Menü és a Telefonkönyv menüpont, hozzárendelve a két funkciógombhoz. Középen egy gyorsindító található, ami előbbiekkel ellentétben kikapcsolható. A menübe a Menü opcióhoz tartozó funkciógomb vagy az OK gomb megnyomásával jutunk. Ennek elrendezése lehet ikonos vagy rácsos. 9 menüpont van, hozzárendelve a 9 számgombhoz.

Témából 3-at kapott a telefon, van egy kék, egy zöld, virágos és egy a kettő, valamint a magenta között. Utóbbi enyhe T-Mobile feelinget okoz.
A témához tartozik még a színes tárcsázási lista. Ilyenkor a számok különböző színűek. Ennyi, ebből csak egy fajta van, de szerencsére kikapcsolható. Megválaszthatjuk továbbá a kijelző és a billentyűzet háttérvilágításának idejét, valamint a billentyűzár bekapcsolásának idejét is. Ez utóbbit a bal majd a jobb funkciógomb megnyomásával oldhatjuk fel.. de bekapcsolni hogy lehet?

Csengőhangokból a jó öreg MIDI-k vannak, általában nem túl kellemesek a fülnek, de van pár elviselhető. A telefon bejövő híváskor tud rezegni, rezegni majd csengeni és egyszerre a kettőt. Ezzel máris megvert pár napjainkban kapható Blackberry modellt, még így a régmúltból idenyúlva is.
Bejövő hívás közben a csengőhang erősödik, szintén megalázva sok napjainkban kapható okostelefont az alap programkínálat mellett, az SMS értesítési hang pedig képes időszakosan is figyelmeztetni az új üzenetre. A billentyű-, a billentyűzár- és a gombhangok szerencsére kikapcsolhatók.

A telefonkönyv a célnak megfelel, böngészhetünk az ABC rendbe tett névjegyzékek közt, amik közt egyszerűen kereshetünk is, és vehetünk fel újakat. Itt lehetőség van megválasztani, hogy a telefonba vagy a SIM kártyára mentse-e az új névjegyet, előbbi esetben kiegészíthetjük még egy telefonszámmal, megadhatunk egy csoportot és rendelhetünk képet is hozzá.

Telefonálás közben semmi gondot nem tapasztaltam, a másik fél jól hallható és ő is jól hall minket. Ilyen téren hozza az elvárásokat még ma is.
Viszont telefonálás közben (és a menüben) nem látjuk az órát, de a hívásidőt meg lehet jeleníttetni. Van gyorstárcsázás funkció is, itt a 2-estől a 9-es gombig adhatunk meg számokat, így a készenléti kijelzőn egy adott gombot hosszan nyomva a telefon tárcsázza a hozzárendelt számot. Az 1-es itt is a hangpostának van fenntartva, ez nem módosítható.

A menüben visszalépni a Vissza opció hiányában (bár azt hiszem mindenhol ott van) a clear gombbal tudunk. Megjegyzés, hogy a billentyűzár csak a főképernyőn kapcsol be, egyébként csak a kijelző kapcsol ki, így nem árt vigyázni, melyik menüpontban hagyjuk a telefont és melyik gombbal ébresztjük fel. Mégsem volt tökéletes azonban több alkalommal a hívás létrejötte után egyből meg is szakadt. Hogy ez most a telefon hibája-e vagy a Telenor hálózatfejlesztésének egy újabb jele.. nem tudni.

A szervezőfunkciók közt, az Eszközök menü alatt kapunk ébresztőórát, naptárat, számológépet, jegyzetprogramot, stoppert, mértékegység-átváltót és világórát.
A számológép alapfunkciós, kiegészítve pár függvénnyel, bár ezen senki nem fog egyenletrendszereket megoldani, az ébresztő kicsit már többet tud, beállítható több ébresztés, tud ismétlődni hétfőtől péntekig, hétfőtől szombatig, hétvégén és minden nap, valamint amiben megalázza az okostelefonokat, hogy tud kikapcsolt állapotban is ébreszteni, itt nyomhatunk „szundit” vagy kikapcsolást, utóbbi után megkérdezi, hogy bekapcsoljon-e a telefon.
Ismét egy funkció, ami miatt csak vakarhatjuk a fejünket, hogy vajon miért kellett elhagyni.

A naptár egy nézetet ismer, ez a havi nézet, de írhatunk be eseményeket, amikre állíthatunk időpontokat és kérhetünk több fajta riasztást elé (pl.: 15 perc, fél óra, 1 óra, 1 nap, stb.), illetve állíthatunk be ismétlődést, naponta vagy hetente. A megjegyzés rovatba csak 32 karakterig írhatunk, ez nem túl szerencsés, érdemes tehát rövidíteni. Az órarendem elfért benne, igaz némely előadást az említett 32 karakteres korlát miatt teljes névvel esélyem sem lett volna beírni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.