2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Milestone-tól Neo-ig, Jaguarral

...avagy amikor a címből rá sem jönnél, hogy (okos)telefonokról van szó.

[ ÚJ TESZT ]

Vissza a jelenbe

És akkor szerdán délután megvettem a Sony Ericsson Xperia Neo-t. Ha már ott voltam, megnéztem az Arc-ot is, szép darab telefon, de szinte vágja az ember kezét. Jól jönne az a kijelzőméret, de annyi pénzt nem adnék ki most ezért, majd jövőre egy akkori példányért. És megnéztem az Optimus 2X-et is. A külseje nem tetszett élőben sem.

A Neo egyébként jó választásnak bizonyult szerintem. A Gingerbreadet már ismertem, igaz csak MOD-okról, itt viszont semmi szükségem ilyesmikre, a telefon stabil, gyors, minden működik ahogy kell.
Erről nem írok többet, a mobilarénás cikket mindenki elolvashatja, Bog leírta a tudnivalókat.

Nekem személyes élményeim a Milestone-hoz képest, hogy nagyon jó érzés, hogy végre nem kísért a félelem a RAM elfogyásától. Ott ha megnéztem a szabad RAM-ot, MOD-tól függően 60-20 MB szokott lenni, de inkább utóbbi felé közelített, itt 100-150 közt mozog és minden programom belefér a belső memóriába, semmi sincs a microSD-re telepítve, aminek nagyon örülök. Párszor megakad ugyan a telefon, de eléggé tele van zsúfolva a rendszer külsős programokkal, híváselmulasztás-értesítő, emelkedő csengőhang, antivírus, ébresztőóra, zenelejátszó (mindig aktív a háttérben), akku százalékos kijelzés a panelre, és sok-sok ikon és widget az ADW Launcher EX-en. Szép a gyári launcher, de az ADW jobb, főleg a testreszabhatóságra gondolok.

Ami örömteli volt még, hogy gyorsabban kapcsolódik a WLAN-okra, mint a Milestone szokott, illetve a 3G ki-be kapcsolása is gyorsan megvan, habár ezek lassúsága a Milestone esetében könnyen meglehet, hogy betudhatók a bugos Froyo-nak vagy a MOD-oknak.

És hát a kritikus pont, a billentyűzet, ami itt mindössze három gomb az előlapon és jobb oldalt még négy, de sehol a QWERTZ (vagy legalább QWERTY). Viszont annyira nem is hiányzik, jól használható a virtuális billentyűzet, habár szoknom kell még, könnyen nyomok félre, illetve az is fura, hogy a kijelző nagy részét eltakarja. De rezgő visszajelzéssel jó hatásfokkal használható.

Az előlapi gombokat viszont szoknom kell még, az elrendezést is, a benyomhatóságot is és persze kissé alulra kerültek, első pár órában attól féltem, hogy kiejtem a kezemből a telefont miattuk. Aztán megtanultam rendesen megfogni, mostanra nem félek ettől.

Amitől viszont igen, hogy összemaszatolom a kamerát. A burkolathoz képest eléggé belül ül, így erre kicsi az esély, de a kezemben a telefonnal az egyik ujjam szinte mindig a kamerán van. A fényképei egyébként egész jók, ahogy a videói is, bár nem sokat látok a HD felbontásból (mármint nem tűnik HD-nak, bár szerintem csak a nem pontos fókuszálás miatt van), de hát ez csak egy mobiltelefonba épített pici vacak egy videokamerához képest.
A Jaguarról készített képeket ezzel csináltam egyébként.

A dobozban lévő fülhallgató pedig kiválóan illik a fülembe, azt hiszem ez a második ilyen kialakítású példány, ami nem túl kicsi vagy túl nagy. Persze van hozzá két pár más méretű gumi is. A HDMI-t nem volt alkalmam megnézni, kábelt kaptam ugye, de nincs hozzá monitor vagy TV.

Alaptelepítésben egy golfozós játék van rajt... hát inkább hagyták volna ki és lenne ennyivel nagyobb a belső tárhely.

Összességében elégedett vagyok vele, többet nyújt és jobb a gyári Androiddal, mint a Milestone bármilyen MOD-dal valaha lehet.

Egyelőre pedig nem érzem, hogy jobban jártam volna 768 MB vagy 1 GB RAM-os telefonnal, esetleg kétmagos processzorral... ezt majd egy év múlva, bár ha a Sony Ericsson megfelelően ráoptimalizálja az ICS-t erre is jövő év elején (tavasszal nyilván.. remélhetőleg), akkor lehet még később fogom érezni.

De egyelőre örülök új szerzeményemnek, ami nemcsak hogy megfelel hardveresen, de még külsőre is szép és ergonomikus. Igaz, a bekapcsológomb helye fura volt elsőre, azt is meg kellett szoknom, hangerő helyett azt nyomtam meg, de ez egy átállás esetén mindig így van, ha más a telefon formavilága, ezzel az elrendezéssel sincs semmi baj, átszokás után teljesen jó. Tetszik.

Egy dolog zavar, hogy az SMPlayer képtelen lejátszani a felvett videókat (az MPlayer-rel nincs gond). Rejtély, hogy miért, de a hiba az SMPlayerben van.

Megjegyzem a telefon a Theodore nevet kapta (aki nem jönne rá, gondolom nem sokan, ez egy Neo, Neo-t a Mátrixban Keanu Reeves játszotta, akinek a szerintem legjobb filmjei a Bill és Ted filmek - na meg Az ördög ügyvédje, de a Kevin nem hangzik olyan jól). Természetesen ezt sem szólítom a nevén és nem beszélek hozzá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.