2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Mediterrán növények a hazai kertekben

Szeretünk tengerparton nyaralni, pálmafák alatt sétálni, déligyümölcsöt fogyasztani. Egy részük nálunk is tartható.

[ ÚJ TESZT ]

Pálmák

Kis hazánkban kiültetve csak ún. hidegházi pálmák tarthatók (pl. melegházi kókuszpálmáról ne is álmodozzunk, max. ha hatalmas üvegházunk van).

Kenderpálmák

A kenderpálma (Trachycarpus) nemzetség tagjai tarthatók a legkönnyebben.
Indiai (takil) talán a legstrapabíróbb, de alig lehet beszerezni.
Magyar ember pálmája kétség kívül a kínai kenderpálma.(fortunei).


Kínai kender a kertemben

Jól bírja a hideget (-15 °C), nem túl intenzív növekedésű, lombkoronája nem túl nagy, de látványos, törzset nevelő faj. Fentiek miatt viszonylag könnyű takarni, jól begyökeresedve csapadékvédelem elég számára. Elterjedt, így olcsón beszerezhető. 20 -30 000 Ft között már vehetünk kiültethető példányt. Magot könnyű beszerezni, néhány hónap alatt csírázik. Kétlaki, azaz külön porzós és termős egyedek vannak.


porzós példány a kertemben


termős virág


fejlődő magok sikeres beporzás után

A beporzást a rovarok/szél is elvégzi, ha nincsenek túl messze és egyszerre történik a virágzás. Ha nem, segíteni kell. A porzós virágot hozzá kell dörzsölni a termős virágzathoz. Virágpor 1-2 hétig hűtőben is eltartható. De postán is küldtem ismerősnek.


Saját magról kelt kínai kenderpálma csemete

A kínai kender sem teljesen egységes, leveleik egy kicsit mások lehetnek, törzsük sem egyforma. Érdemes vastag törzsű példányt keresni, fagytűrésük jobb.


(Bal oldalt egy cerifera, jobb oldalon a kínai kender)
Legszebb levelű példányom, vastag törzse van, jó védett helyre ültettem, remélem néhány év múlva minimális védelemmel vagy anélkül telel majd.

Japán (Wagnerianus) kenderpálma fagytűrése egy kicsit kevesebb, levelei kisebbek, merevebbek és sötétebbek. Kicsit lassabban nő, de kiültetve felgyorsul. Nehezebben és drágábban szerezhető be, emiatt ritkábban látható hazai kertekben, pedig majdnem olyan könnyen tartható, mint kínai rokona.


Nálam még cserépben van, így palmaratok.hu-ról mutatok képet

Nagyon szépek a kínai-japán kender hibridjei is, de kereskedelemben még ritkábban kaphatók.

Európai törpék

Európai törpék (Chamaerops humilis) szintén jól tarthatók a hazai kertekben. Fagytűrésük kicsit kisebb és a takarás befülledésére érzékenyebbek. Lassabban növekednek még kiültetve is, így nem kell magas takarásban gondolkodnunk. Bokorpálmának is hívják őket, mivel általában több törzset nevelnek egymás mellett. Általában kétlakiak, de előfordulhat egy növényen mindkét virágzat. Alfajok kereszteződnek.

var humilis
Leginkább egy alacsony, több törzsű kínai kenderpálmára hasonlít. Európa déli részén őshonos.


Még kis (több) törzses példány a kertemben, márciusban kitakarás után

var vulcano
Szicíliából származik, de már mindenhol ültetik, levelei kisebbek, merevebbek. Nekem jobban tetszik a var humilis változatnál.


Nálam még cserépen van, 0-5 fokon teleltetem, keresem a helyét a kertben :)


Hatalmas példány Kaliforniában

var cerifera

Talán a legszebb törpe, fagytűrése a legjobb, pedig nem is európai, hanem az Atlasz-hegységből származik, de magasra felhatol. Levelei keskenyebbek, hamvas-kékek. Védett helyre ültettem, közel a ház falához.

Phoenix pálmák

Kanári (canariensis) és a datolya (dactylifera) pálma a két leggyakoribb főnix pálma. Mivel magjaik nagyon könnyen csíráznak, sok cserépben tartott példánnyal lehet találkozni hazánkban. Aszalt datolya magjából gyorsan kicsírázik, és mivel nagy a mag, gyorsan meg is indul (maghoz is könnyű hozzájutni). Kanárit sok kertészet árulja, olcsón beszerezhető. Kis példányok nagyon hasonlítanak. Cserépben egy ideig könnyen tarthatók, teleltetni hűvösben 5-10 fok között érdemes. Tavasztól meg kinn kell tartani őket a szabadban. Egy idő után nehéz velük bírni, mivel hatalmas gyökeret növesztenek és folyton kitolják magukat a cserépből. Gyökeret meg lehet láncfűrésszel kurtítani, de egyre nehezebb feladat.


kanári főnixem átültetés után, békával, kis raklapon mozgatom 2019


2020-ra kitolta magát, valahogy ki kell fundálnom az átültetést

Sokan kiültetik, fagytűrése sem rossz, (-5 -8), de vészfűtés nélkül nem megy, ráadásul kis törzs mellett is már hatalmas, 3-4 m-es leveleket hoz, így a leveleket szorosan összekötve - ami nem is olyan egyszerű - 3-5 m magas takarás kell.


palmatartok.hu

Nálunk ilyen példányok nem takarhatók "házi" körülmények között:


San Francisco baloldalt datolya, jobb oldalon kanári főnix.

Washington pálmák

Mexikói washington pálma (Washingtonia robusta). Nagyon szép, gyors növekedésű pálma. Magról nagyon könnyen vethető, 2-3 hét alatt csírázik, majd 100%-os arányban. Cserépben is hamar látványos pálmánk lesz. Ha ki szeretnénk ültetni, akkor inkább a kaliforniai Washington pálmát ( Washingtonia filifera) (vagy a kettő hibridjét: filibusta) érdemes választani, mivel fagytűrése jobb, -5-8, de takarás + vészfűtés nélkül reménytelen. Kiültetve nagyon gyorsan nő, előbb-utóbb hatalmas gond a takarása.
Nekem cserepes példányaim vannak, zömében saját nevelés.


Kiültetett filibusta, palmatartok.hu

Mexikói szirtipálma

Brachea armata nagyon szép, kékes levélzetű pálma, fagytűrése egész jó, -10 C, növekedésben elmarad a Washington pálmáktól. Többen kiültették, nálam még cserépben van.


hatalmas példány kiültetve, palmatartok.hu

Ültetés

Feltétlen napos-védett helyet keressünk a növények számára. Ha a házfalhoz közel ültetjük (úgy hogy azért nagyobb korában is elférjen) a házból származó hőveszteség segít a növénynek. Tavasszal ültessük és az ültető gödör legyen legalább 2x akkora, mint a földlabda. Első 1-2 évben alig fog nőni, ne ijedjünk meg, mivel gyökeret növeszt. Majd a 3. évtől erősen megindul. Első 2-3 éveben erősebben kell védeni télen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Kert ÉPÍTÉS házimunkában

    Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol.

  • Egy ház új téglaruhája

    Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.

  • Húszezer perc Hangzhouban

    Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén, öregurasan.

  • Séta a Sárkányok kertjében

    Szilágy megye egyik leghíresebb és legvarázslatosabb látnivalója a 32 hektáron elterülő Sárkányok kertje.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.