2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Mediterrán növények a hazai kertekben

Szeretünk tengerparton nyaralni, pálmafák alatt sétálni, déligyümölcsöt fogyasztani. Egy részük nálunk is tartható.

[ ÚJ TESZT ]

Jukkák

Jukkák eredetileg nem mediterrán növények, Közép- és Észak-Amerikából származnak, de mediterrán országokban is nagyon elterjedtek, ivaros szaporodás a beporzó jukka moly hiányában problémás, de a legtöbb jukka sok sarjat nevel.


Yucca rostraták francia riviérán Cannes külvárosában

Yucca filamentosa kerti pálmaliliom nagyon elterjedt hazánkban is, talajra igénytelen, mindenhol megél. Törzset nem nevel, virágzás után nagyon sok sarjat hoz, elbokrosodik.

Genetikai kutatások alapján a Yucca gloriosa (pompás pálmaliliom ) és recurviflora (ágastörzsű pálmaliliom) a Yucca filamentosa és a aliofolia természetes hibridjének tekinthetők. Eredeti élőhelyükön egymás mellett élnek és többszörösen kereszteződtek. Megjelenésükben változatosak: levelek szélessége, merevsége. Hazai kertekben is elterjedtek, superba variánson kívül csapadékvédelmet sem igényelnek. Ha nem engedjük elbokrosodni, sarjaikat rendszeresen leválasztjuk, az alsó leveleket lenyírjuk, szép törzses példányokat nevelhetünk belőlük. recurviflora levelei kevésbé merevek, lehajlóak, virágzás után hajlamosabbak az elágazásra.


Yucca gloriosa a kertemben, tövénél sarjakkal, amit leválasztottam


Kb. 3 éves Yucca loriosak (két szélén szélesebb, középen egy keskenyebb levelű változat)


Yucca gloriosa variegata változata törzset nevel majd, háttérben virágzó medvetalp (Opuntia humifusa kaktuszok)


Talán a legszebb Y. gloriosa változat a superba, sajnos kényesebb, nem árt neki csapadékvédelem. Sarjait megpróbálom védelem nélkül teleltetni.

Yucca aloifolia tőrlevelű pálmaliliom fagytűrése kisebb, kb. -15 C, szárazon jobb, nem árt csapadékvédelmet biztosítani számára. Levelei merevek, hegyesek, nagyon tudnak szúrni. Én féltető alá ültettem.


Yucca aloifolia, mögötte cordyline (ausztrál liliom) zöld változat (utóbbinak takarás és vészfűtés is kell)


Egy évvel korábbi kép, látható kiültetve milyen gyorsan nőnek. (na meg én is tovább haladtam a kertrendezéssel)

Yucca rostrata (sascsőr jukka) az egyik legszebb, hazai kertekben tartható jukka. Magról is ültethető, de lassan nő. Nagy törzses, biztosan gyökeres példányokért egy vagyont is elkérnek (akár 2 M Ft).
Ha nem akarunk sokat költeni, de szép növényt szeretnénk, két lehetőségünk van, veszünk egy gyökeres, kis törzses példányt, biztosan megindul kiültetés után, de kell néhány év, mire nagy lesz:


17 900 Ft-ért vettem 2 éve

Másik lehetőség, hogy törzses élőhelyi példányt veszünk. Levélkoronájuk egy részétől megfosztják őket, gyökér nélkül érkeznek Mexikóból általában tavasszal. Hónapok kellenek, mire újra gyökeret növesztenek. Nyár vége felé kifoghatunk a kereskedőnél olyan példányt, ahol az edény alján kibújtak a gyökerek, azok már biztosan megeredtek. Sajna előfordul, hogy nem gyökeresedik meg, van benne egy kis kockázat. Ültetéskor nagyon kell figyelni, a gyenge gyökerek könnyen letörnek. Sóderes, laza talajba kell ültetni.


Kép jobb szélén alul a kiültetett Yucca rostrata, balra Yucca gloriosa superba ("akciós" nem túl szép példány)


2 év múlva már szépen megindult (majd egy év kellett neki)


Gyökeresedés biztos jele, hogy a közepe elkezd "csavarodni"


Vastagtörzsű példány gyökeresedésre vár, túloldali már megeredt

Egy élőhelyi (gyökér nélküli) Rostratat 1,5 év kínlódás után kiástam, majdnem kidobtam, de inkább cserépbe tettem, újabb fél év múlva sarjat hozott, és talán a közepében van egy kis élet...


Rostratából létezik zöld levelű változat is, fagytűrése picit jobb. De a kéknek sem rossz, szárazon (csapadékvédelemmel -18 C). Közeli rokon a Y. Thompsoniana, kisebb termetű, hamarabb elágazik. Nekem sajnos nincs.

Yucca Faxoniana hatalmas, vastag törzsű jukka. Fagytűrése csapadékvédelemmel szintén nagyon jó, anélkül viszont a törzs könnyen rothadásnak indul. Nekem kis - már gyökeres, élőhelyi - példányom van, nem akartam túl sokat költeni. Aki többet áldoz, 60-70 000 Ft-ért már 40-50 cm-es törzsűek is elérhetők.


Kis 10-15 cm-es törzsű példány a kertemben


Hatalmas példány palmatartok.hu

Yucca treculeana szintén impozánsra növekedő, vastag törzsű jukka, törzse kicsit vékonyabb a faxoniánanál. Nem túl gyorsan nő, egy év is eltelt mire újra gyökeret eresztett. Csapadékvédelemre szüksége van, fagytűrése jó.

Egy év kellett mire megindult.

Hatalmas példányok, elöl a treculeana, hátul faxoniana (palmatartok.hu)

Yucca torreyi nagyon szép, jó fagytűrésű jukka, hosszú merev levelekkel. Jól sarjad.
Nekem sajnos nincs :(


palmatartok.hu

Számos jukkával lehet még próbálkozni: elata, filifera stb, vagy hibridekkel, utóbbiak gyakran strapabírók, védelem nélkül telelnek.


Gloriosa-treculeana hibrid (annak árulták), bár inkább világos zöld recurviflorára hasonlít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Kert ÉPÍTÉS házimunkában

    Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol.

  • Egy ház új téglaruhája

    Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.

  • Húszezer perc Hangzhouban

    Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén, öregurasan.

  • Séta a Sárkányok kertjében

    Szilágy megye egyik leghíresebb és legvarázslatosabb látnivalója a 32 hektáron elterülő Sárkányok kertje.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.