2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Mediterrán növények a hazai kertekben

Szeretünk tengerparton nyaralni, pálmafák alatt sétálni, déligyümölcsöt fogyasztani. Egy részük nálunk is tartható.

[ ÚJ TESZT ]

Fagytűrő és télálló növények

Számos olyan szép dísznövény és egzotikus gyümölcs létezik, ami ugyan nem honos hazánkban ill. a Kárpát-medencében, de teljes mértékben télálló, így mindennemű védelem nélkül tarthatók a hazai kertekben. Esetleg egy kicsit védettebb fekvést, jó vízelvezetésű helyet kell választanunk, pl.: füge, örökzöld magnólia, Yucca filamentosa, sőt Yucca gloriosa/recurviflora.


Örökzöld magnólia (Magnolia gradiflora)


pompás pálmaliliom (Yucca gloriosa)

Mi a gond a magyar telekkel?
Egyrészt tud nagyon hideg lenni, -15-20 fok, előfordul - ugyan egyre ritkábban -, hogy napokig tartós mínuszok vannak nappal is, de a fő gond nem is a hideg, hanem a sok téli csapadék. Különleges mexikói jukkák jó része szárazon -15-20 fokot is kibír, de a csapadék esetén jelentősen romlik a fagytűrés, és elrothadnak. Ezért ezeknek a növényeknek téli csapadékvédelemre van szüksége, azaz meg kell óvnunk őket a sok téli csapadéktól, hogy biztosan átvészeljék a hazai teleket. Előfordul, hogy egy növény kiskorában/ültetés után néhány évig fagytűrő, védeni kell, majd jól megerősödve, már télállóvá válik.

Előfordul, hogy csapadékvédelem mellett passzív téli hőszigetelő takarás (pl. musa basjoo) vagy vészfűtés is szükséges. Ellenállóbb növényeknél -10-15 fok alatt, de sokan kiültetnek olyat is, amit már 0 fok alatt fűteni kell. Sőt igazán elhivatottak a növényt kiültetik, ősz végén kiássák, becserepezik, 10 fokon teleltetik, majd tavasszal ismét kiültetik. Pl.: Ensete ventricosum (Etióp/Abesszin banán). De egy jól megtermett ventricosum 100 kg felett van levelek nélkül!


Ezt kiásni és becserepezni...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Kert ÉPÍTÉS házimunkában

    Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol.

  • Egy ház új téglaruhája

    Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.

  • Húszezer perc Hangzhouban

    Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén, öregurasan.

  • Séta a Sárkányok kertjében

    Szilágy megye egyik leghíresebb és legvarázslatosabb látnivalója a 32 hektáron elterülő Sárkányok kertje.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.