2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Logitech G Pro - a Szent Grál

A Logitech végre kiadta azt az egeret, amire bő két éve várunk.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az egér megjelenése óta Hofi Géza eme kevéssé ismert száma jár a fejemben.

Mire gondolhatott a költő (Szenes Iván) a szöveg írásakor?

Hát persze, hogy a Logitech Pro Gaming Mouse-ra! Első hallásra meglepő lehet a referencia, pedig az egér félelmetesen jól párhuzamba állítható a szöveggel.

Falun rengeteg az emeletes ház,
A paraszt ma már csak komfortban tanyáz.
Bár, igaz, hogy töri magát.

De kombájn töri a kukoricát,
A gép után, ő látja, marad sok selejt.
De érte menni nem felejt.

A Logitech 2,5 éve dobta piacra a G502 egeret egy új szenzorral, a PMW3366-tal, ami gyakorlatilag minden szenzornál jobb teljesítményt nyújtott, és nyújt a mai napig. Tökéletesen kiakaszthatatlan, magas DPI-n is alig jitterel, nincs ismert bugja, szóval örömbódottá.

Logitech G402 és G502

A G502-be ezen felül minden elképzelhető parasztvakító feature-t beszereltek.
- Alapból nehéz, plusz súlyozás
- Csillió gomb, sniper gomb
- Dönthető, szabadon futó görgő
- Felületkalibrálás (eleinte bugos is volt)

És magasról tojtak arra, hogy mit tettek vele tönkre. A görgő lenyomása rettenetesre sikerült. A forma legtöbb embernek claw gripre passzol, ami a nehéz és orrnehéz kialakítással párosítva nem nyerő kombó. Szóval sokan lepotyogtak, elsősorban a pro gamerek, de a kombájn valóban nagyot aratott.

Egy évet kellett várni a következő PMW3366-os egérre, amikor kiadták a G303-at, egy kicsi és viszonylag könnyű egeret. Ezzel sem sikerült maradéktalanul megnyerni a gamerek tetszését, a formája ennek kifejezetten szerencsétlenre sikerült, túl sokaknak túl kényelmetlen.

Logitech G303

Idén nyáron jött a G900, az első vezeték nélküli egér, ami teljesítményét tekintve nem marad alul a vezetékes társaitól, és a tömege is teljesen vállalható. Fantasztikus mérnöki teljesítmény, ennek megfelelően az árcédulától szívrohamot lehet kapni. A pro gamerek ismét lepotyogtak, felesleges feature-ök gyűjteményéért ennyit minek fizetni.

Logitech G900

Feltűnnek a modern, modern kocka Panák,
Begyűjtik az elhullott kukoricát,
Pusztaföldön akkora a forgalom,
Nem lopás, ez szorgalom,
Ez nem lopás, ez szorgalom.

A vázolt időszakban a Logitech több hasznos innovációt mutatott fel, mint az összes többi egérgyártó együttvéve. Rugós előfeszítő rendszer a puha klikkekért, spéci rugós optikai görgő, hajlékony szövetkábel, gyorsulásmérővel kombinált szenzor, késleltetés-mentes wireless technológia, övék a legjobb és legrugalmasabb szoftveres támogatás.

A G502 megjelenése óta azért sóhajtozunk, hogy tegyék bele a PMW3366-ot egy kis, könnyű burkolatba, a jó öreg G100s-vonal (MX300 - G1 - G100 - G100s) preferált. Az MX300 volt a Logitech első, kifejezetten gamereknek szánt egere. A G402-féle görgő G302-féle rugós klikkekkel, G303-ból való hajlékony szövetkábellel non plus ultra lenne. Annyiért árulhatnák, amennyit nem szégyellnek elkérni érte, még így is vinnék, mint a cukrot, már-már lopásnak tartanák. Sokáig tartott, de összerakta a Logitech, ez lett a G Pro.

Logitech G100s

Jó, a dalszövegben nem kocka Pana szerepel, hanem kocka Lada, de ez a párhuzam is félelmetes. Számos egérben használják tizensok éve, egészen mai napig a Panasonic EVQP0 kapcsolókat, amik talán a valaha volt legrosszabb érzetet nyújtó kapcsolók (a rendes méretűek között). A Logitech ultramodern csodaegerében a görgő alá modern, modern kocka Pana került.

Amit a köznép úgyis elveszejt,
Abból az új Ladádat könnyen megveszed.
És jól teszed.

A Logitech ezzel az egérrel kifejezetten a pro gamereket célozta meg, és el is találta. Még úgy is, hogy pofátlanul magas árat kér érte, közel 26.000 Ft-ot, és csak a Logitech webshopjából rendelhető.

Nem kell mindent dobra verni,
A szomszéd úgyis ránk figyel,
Nem kell mindent dobra verni,
Nem csak figyel, irigyel.

Két éve fél évig G400s-sel laptopoztam az egyetemen, soha senkinek nem tűnt fel. A G Pro-t két előadás között vettem át, és azonnal ki is próbáltam. A mögöttem ülő srác megkérdezte, hogy milyen egér az.

Az egeret övező hype mérésére szerintem elég reprezentatív az OCN threadek látogatottsága. A G Pro-t augusztus közepén jelentették be, és két fő thread van róla. A nagyobbik másfél hónap alatt önmagában utolérte a legendás Razer Deathadder variánsairól szóló, öt éves Megathread-et.

A nevemre utalás már csak hab a tortán.

Mi vagyunk az S-modell,
Siess-modell,
Kövess-modell,
KGST-modell.

A Logitech G egerek számozása egészen konzisztens szokott lenni. 1-es vagy 3-as számot szoktak kapni a kisebb, claw/fingertipes egerek. 4/5 jelzi a nagyobb, palmos egereket, 6/7/9 pedig a lézeres, vezeték nélküli, súlyozható, illetve egyéb parasztvakítással spékelt "csúcsmodelleket".

Az időbeli eloszlás pedig valahogy így szokott kinézni (x a fenti számjegyek valamelyike):
Gx -> Gx00 -> Gx00s -> Gx02 -> Gx03.

A cikkben bemutatott egérre már megjelenés előtt, kívánság szintjén a G102 névvel hivatkoztunk, ugyanis ez következett volna a sorban, mint a G100s utódja. A Logitech viszont úgy döntött, hogy tesz az egészre, és simán Pro-nak nevezi el. Talán nem akarták, hogy a számozás belépőszintet sugalljon, ugyanis ez az egér valójában a felső kategóriát képviseli.

A Logitech közben kiadott egy egeret G102 néven, ami csak az ázsiai piacon kapható, és a szenzortól eltekintve mindenben megegyezik a G Pro-val. Ebay-ről akár mi is beszerezhetjük.

Itt a hús, a tej, a vaj,
Biztos, hogy drágább, mint tavaly.

Valóban. A G Pro közel háromszor annyiba kerül, mint a G100s megjelenésekor.

A tesztről

Az egeret hárman teszteltük, jaffa 2483, Vanir és jómagam. A korábbi tesztjeimben igyekeztem a teljesen objektíven nyilatkozni az egerekről, és a hibákról, furcsaságokról személyes preferenciáimtól elvonatkoztatni. Ezúttal a teszt végén mindhármunk szubjektív véleményét elolvashatjátok, ezáltal reményeink szerint nem torzul az Olvasóban kialakult kép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.