2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Logitech G Pro - a Szent Grál

A Logitech végre kiadta azt az egeret, amire bő két éve várunk.

[ ÚJ TESZT ]

Szubjektív vélemények

dobragab

Régen láttam olyan egeret, amelyik ennyire lenyűgözött volna, és ezt nem csak a szenzorra mondom. Nagyon korrekt egeret rakott össze a Logitech, szinte teljesen megfelel az elvárásaimnak. A talpak és a kábel lehetne jobb, a talpakat cserélni is fogom. Egyetlen rusnya hibája van, ami sokakat lehet, hogy nem zavar, engem rettenetesen, és ez a görgőklikk. A nagyon puha bal / jobb klikk után nekem szinte fizikai fájdalmat okoz a görgőklikk használata, márpedig azt többet használom, mint a jobb klikket...

Az oldalgombjait nem használom ki, sem a szenzor brutális teljesítményét. Így viszont pont elég nekem a G100s japán Omronokkal, jaffa-talpakkal, saját parakábellel, tökéletes görgőklikkel. És ami nekem a legfontosabb, 20 (!) grammal könnyebb, ugyanis még a műanyag burkolatából is kifaragtam 4 grammot...

Vanir

A fogása kényelmi helyzetben nekem teljesen bejön, aktív FPS közben már kevésbé, de nem olyan vészes. Nekem némileg túl pici.

A bal klikk borzasztó ezen a példányon, de az OCN fórumának egeres részlege szerint ez egérről egérre változik. Nagyon random ez a Logitech QC. A jobb klikk nem vészes. A görgőgomb tényleg brutálisan kemény, nagyon kényelmetlen. Az oldalgombokat is elég nehéz benyomni, és nagy úton járnak. A G403 klikkjei mérföldekkel jobbak (bár a görgőgombja annak is rossz).

A szenzorra nem lehet panasz, illetve a glide-ra se. A G403-hoz képest jobban siklik (mindkettő ugyanolyan után gyártott PTFE talppal került kipróbálásra).

A görgetés fokozatai nem különülnek el túl jól, a SteelSeries Kana v2-hez tudnám hasonlítani méretre és érzetre is. Ez azonban szerintem csak engem zavar, én a határozott lépcsőkhöz vagyok szokva.

Meglepően nehéz a patkány a méretéhez képest. A G100s még picivel nagyobb is, de jóval könnyebb a beépített súly kivétele után.

Az összeszerelés minősége jó, semmi nem lötyög benne egy erősebb rázás esetén sem. A felületkezelés szerintem kiváló, de mindenki mást preferál.

Véleményem szerint nem ér ennyi pénzt a rágcsáló. Ennyiért akkor mondanám jó vételnek, ha javítják az újabb kiadásokban a klikkeket, vékonyabb lesz a kábel, valamint lefaragnak egy jó 10 grammot belőle.

jaffa 2843

Legelőször, amikor megláttam élőben, majd kézbe fogtam, nem a Logitech korábbi egerei ugrottak be elsőre (G100s, G1, MX300), hanem azonnal a Ninox Aurora-ra emlékeztetett. A forma közelebb áll az Aurora-hoz, mint a G100s-hez, a görgő kialakítás is gyakorlatilag ugyanaz a forma, a görgetés érzete és hangja is szinte megegyezik. A nagyon keskeny oldalgombok szintén a Ninox-ra hajaznak. Kéz alatt az Aurora érződik a legkisebbnek a három egér közül, a G Pro foglalja el a középső helyet, a “legnagyobb” pedig a G100s.

Súlyát tekintve gyakorlatilag egy ligában vannak, viszont a G100s óriási előnye a kiszerelhető súly, amivel szemben már esélye sincs a másik két versenyzőnek.

Kábele tömörnek és nehéznek érződik, viszont még a kezelhető kategória. Valamivel keskenyebb, mint a G303 kábele, viszont szinte ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik.

A gombjait nézve már elég vegyesek az érzéseim. A főgombok megkapták a rugós előfeszítést, a burkolattól külön vannak választva, ami mind szép és jó, a probléma nem is ezekkel van.

A görgő kialakítása az előző egerekkel ellentétben már nem optikai elven működik, hanem mechanikus encodert kapott. A görgő fokozatai kevésbé érezhetők. Itt jobban szeretem a G303/G302 görgőkialakítását. Viszont még itt sincs olyan gond, amitől vissza kéne riadni az egértől.

A fekete leves akkor borul a fejünkre, amikor megpróbáljuk ezt a kereket lenyomni. Ilyet én nem láttam még szabadon futó görgőnél sem. Olyan erővel kell nyomni, hogy érzékeljen, hogy az már fárasztó tud lenni, ha valaki sokat használja. Nagyjából 300 grammnyi súlyt kell az ujjunknak ráterhelni, hogy regisztráljon egy klikkelést. A bounce back érzése pedig szintén katasztrófális.

Ez a rossz görgő gomb ráadásul bekavarhat a többi ujjunk alatti gombnak is. Mivel a főgombok puhák és könnyűek, amikor a görgővel szeretnénk kattintani ez hatással van a másik ujjunkra is, amivel nagyon könnyű a véletlen klikkelés. Rengetegszer belefutottam ebbe a problémába azalatt az 9-10 Dota meccs alatt, amíg használtam. A kamerát görgő gombbal húzom, szóval elég tré és fárasztó tud lenni.

Az oldalgombok a megszokott keményebb kapcsolók, itt nincs min meglepődni. Ha véletlenül valaki rámarkol, ne nyomódjon be magától.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.