2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Logitech G Pro - a Szent Grál

A Logitech végre kiadta azt az egeret, amire bő két éve várunk.

[ ÚJ TESZT ]

Külső

Az egér csomagolása az újabb Logitech egerekhez hasonlóan csak egy egyszerű doboz az átlátszó műanyag biszbasz köré tekert kábellel. A kábel így nincs megtörve egyetlen ponton sem, nem kell hetekig várni, míg kiegyenesedik. Ezt azt elrendezést tudtommal csak a Logitech alkalmazza, átvehetné a többi gyártó is.

Az egér külseje teljesen fekete, kivéve a G logót és a fenekénél lévő ívet, amik a teljes RGB skála bármelyik színében tudnak pompázni.

Forma

A Logitech nagy energiát fektetett abba, hogy a legprofibb játékosok igényeinek eleget tegyen a forma. Ultramodern eszközökkel kifaragtak és teszteltettek rengeteg formát, hogy végül megkapják azt a formát... amit amúgy is kértünk a Logitech-től, a G100s-ét. Ami egyébként minimális mértékben tér el attól, amivel 14 (!) éve kiadták első, játékosoknak szánt egerüket, az MX300-at.

A G100s mellé téve a különbségeket keresni kell ahhoz, hogy megtaláljuk. A legszembetűnőbb, hogy a főgombok a széria korábbi tagjain domborúak, míg a Pro homorú gombokat kapott. A szélén az oldalsó perem is keskenyebb, és nem "egybehátú". Ezen kívül a Pro leheletnyivel szélesebb, és a háta kicsit más ívben görbül.

Ez a kialakítás rendkívül kedvelt a claw és fingertip fogást használók körében, palm gripre csak pici kézzel alkalmas.

Szubjektív véleményem szerint a homorú gombok csak javítottak rajta. Én személy szerint bő egy éve G100s-t használok, így nem tartott sokáig alkalmazkodni hozzá. Nálam a legjobb fingertipes forma, kategóriában leheletnyivel veri a SS Kinzu-t.

Ninox Aurora-val nem tudtam összehasonlítani, de jaffa szerint arra sokkal jobban hasonlít érzésre.

Gombok tekintetében el vagyunk kényeztetve, fingertipes egéren ritka a két oldalgomb a bal oldalon. Ezzel egyértelműen a jobbkezeseknek kedvez, ugyanis a túloldali gombok sokszor zavaróak, ahogy pl. a SteelSeries Kana-n is. A G100s-en meglévő, görgő mögötti gomb megmaradt, bár kevésbé markánsan emelkedik ki a burkolatból.

Súly, anyaghasználat

Az egér 84 grammot nyom a mérlegen, a kábel első pár centijével együtt, ezzel könnyű egérnek számít.

Az előd G100s gyárilag 82 grammos, de a burkolatba csavarozott súly nélkül csak 69, ezzel gyakorlatilag a legkönnyebb egér a piacon. Rengeteg kritikát kapott az anyaghasználatra, gagyinak, olcsó hatásúnak érezték.

A Pro lényegesen jobb anyaghasználatának (és ugye az oldalgomboknak) plusz 25 gramm az ára. Ez minden egérre igaz, a jóféle, vastag burkolat nehezebb. A G303-nál így is 5 grammal könnyebb. És a Logitech nem követte el azt a bunkóságot, hogy garanciavesztés nélkül nem kiszerelhető súlyt tett bele.

Az egér háta a Logitech által régóta használt izzadásgátlós, anyagában matt műanyag. A funkcióját tökéletesen ellátja, izzadt kézzel sem csúszik.

Az oldala annál némileg szemcsésebb, de ahhoz nagyon hasonló. Ez nagyon jól jön a felemelésnél.

Az oldalgombok és a görgő körüli rész fényes, fekete műanyagból van. A görgő széles, bordázott gumi, egyáltalán nem csúszik.

Kábel, talpak

A Logitech-ről a G502 óta tudjuk, hogy képes hajlékony szövetkábelt készíteni, ezt azóta csak a G303-ban csodálhattuk meg. Hajlékonyságban a legjobbak között van, felér a szövet nélküli kábelek zömével is, talán csak az Alcor kábele hajlékonyabb. A Zowie-kkal sajnos nem tudom összehasonlítani. A szövet miatt nem tapad sem az asztalhoz, sem az egérpadhoz, viszont jól hallható és érezhető a súrlódás. A jobbfajta harisnya nélküli kábeleknél általában pont fordítva alakul.

Szerintem jobb lett volna ugyanez a kábel szövet nélkül, de az sem érne a parakábel nyomába sem.

A talpak is ugyanazok, amiket a Logitech sok éve használ. Konkrét negatívumot nem tudok róla mondani, viszont a tömör teflontalpak sokkal jobban csúsznak. Egy ilyen drága egér szerintem megér pár száz Forint ráfordítást a jobb talpakért. A képen már jaffa-féle talpak vannak rajta.

Végre fény derült arra is, a Logitech miért tesz a szenzor köré pici O vagy U alakú talpakat. Ha az egér vagy a pad minimálisan deformálódik, a szenzor így is állandó távolságra van a padtól, ettől a DPI a legkisebb mértékben sem változik. Szerintem ennek nem sok értelme van egy masszív burkolatnál, asztallapon fekvő egérpaddal, csak plusz súrlódó felület.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.