2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G900 Chaos Spectrum - A zűrzavar drága mulatság

Hiába a legjobb vezeték nélküli egér, nem tudnám nyugodt szívvel ajánlani mindenkinek még akkor sem, ha mély az a bizonyos zseb.

[ ÚJ TESZT ]

Külső

Csomagolás

A prémium árcédulához természetesen prémium csomagolás is jár, de az biztos, hogy nem erre megy el a pénz legnagyobb része. (Hogy pontosan mire is megy el a pénzünk, az sem derül ki, de a "prémium" marketing már csak ilyen.)
Minden egérgyártónak küldenék ajándékba egy Logitech játékos egeret megmutatni, hogyan is kell egy kábelt elhelyezni a dobozban. Nem ám összegyűrve, összekötegelve, hanem szépen körbefuttatva az egér körül, ami egyből ki is egyenesedik, amint elkezdjük használni.

A doboz tartalma:
- Logitech G900 egér,
- egy nano vevőegység (Nem Unifying, egyedi G900-hoz való vevő,)
- kábel, a végén az egérhez való Micro USB csatlakozóval (~1.8m,)
- egy adapter a vevőegységhez, amivel a kapott kábel végére lehet a csatlakoztatni,
- egy kis tárolódoboz a plusz gomboknak vagy a takaróelemeknek, valamint ebben kapott helyet a vevőegység és az adapter is.

Körbejárva

Az egér dizájnjának megítélését feleslegesnek tartom, mindenki el tudja magának dönteni, hogy tetszik-e neki, avagy nem. Beszédesebbek a képek és így olvasni sem kell egy olyan véleményt, ami más szemével irreleváns.

Kézbe véve

Ránézésre a G502-re hasonlít, megfogva viszont a G402-re emlékeztet jobban annyi különbséggel, hogy szimmetrikus és a hátsó fele kapott egy kis tenyérbe simuló púpot. Őszintén szólva olyan, mintha a G502 és a G402 szerelemgyereke lenne a jövőből. Ugyan magasságban szinte semmi különbség, mégis a G900 nem hosszúnak érződik, mint a G402, hanem magasnak.

Balra G402, jobbra G900

Néhány összehasonlító kép pár egérrel.


Balról jobbra: Roccat Kone XTD, Logitech G900, Logitech G402, Razer Deathadder

Gombok, Kábel... Ahová mi megyünk ott nincs szükség kábelre...

Ugye, emlékeztek még a bevezetőből a hosszú marketinges felsorolásra, ami miatt annyi pénzt elkérnek? A főgomboknál alkalmazott mechanikus forgócsapos gombkialakításra gondolok, ami gyakorlatilag a klikk érzethez semmit nem tesz hozzá, sőt, az elődökhöz képest határozottan keményebb és hangosabb lett.

A lényege annyi, hogy nem kell egyetlen műanyag alkatrészt sem meghajlítanunk, hogy lenyomjuk a mikrókapcsolót, ami még jó is lenne, viszont nem optimalizálták azt, hogy milyen erőt kelljen kifejteni az ujjunkkal. Szóval aki arra várna, hogy majd "bekopik" vagy "enged a műanyag" és puhább lesz, annak van egy rossz hírem...

A G502-ben sokat szidott görgő szerencsére átdolgozáson esett át. Még mindig fém, viszont már nem tömör, ezáltal jóval könnyebb lett, valamint kapott egy normális gumiborítást, amivel a görgetés sokkal jobb. A mechanika megmaradt, szóval van szabadonfutó és fokozatos üzemmód is, amit ugyanúgy egy görgő mögötti gombbal tudunk váltani. Ez a gomb mechanikus, tehát, a régi elektronikus szoftverből szabályozható módokat itt sem kapják vissza az erre vágyók. (Pedig milyen jó is lenne, ha egy program futtatásakor a görgő automatikusan szabadonfutó módba váltana!) Maga a kerék dönthetősége és lenyomása, görgetése szinte megegyezik a G502-ével, szóval, aki ott nem szerette, az itt sem fog megbékélni vele. A görgő lenyomásához szükséges közel 300 grammnyi teher kifejtése elég soknak tűnik, 150 gramm körül még ideális lenne, viszont a döntés 60 grammnál már regisztrál. A probléma pedig pontosan ebből van, hogy míg rá akarunk terhelni a görgőre 300 grammot, ugyanakkor ezt nem tökéletesen függőlegesen tesszük meg, akkor a súly egy része simán benyomhatja a döntésért felelős kapcsolókat. Nem hazudok, amikor azt mondom, hogy tízből ötször belefutottam ebbe a hibába játék közben.

A görgő mögötti DPI-váltó gombok, vagy amire éppen beállítjuk őket, teljesen jók. Megfelelő nyomáspontjuk van és szép hangosan klikkelnek is. Eléggé hátul vannak ahhoz, hogy ne nyomjuk meg őket véletlenül, ezért csak ritkán használt dolgokra érdemes átprogramozni őket.

Az oldalgombok a kedvenceim. Rugós érzésük van és ~100 gramm terhelésnél aktiválódnak, ami oldalgomboknak optimális. Viszont a legjobb bennük, hogy azon az oldalon vannak, amelyiken szeretnénk.

Maguk a gombok mágnesesen vannak rögzítve az egérhez, amiket bármikor lepattinthatunk és lefedhetjük a helyüket egy szintén mágneses takaróelemmel. Az egérhez jár 2-2 oldalgomb, azaz, lehet minden oldalon kettő egyszerre, valamint 1-1 takaróelem, ami mindkét gombot letakarja. Szóval ha egyetlen gombot szeretnénk az egyik oldalra, aminek a párját le szeretnénk fedni, ezt nem tudjuk megtenni.

Az egérkét hanyatt fordítva találunk az alján egy ki-/bekapcsoló csúszkát, valamint egy profilváltó gombot.

Kábel

Természetesen lehet az egeret vezetékes módban is használni, ha esetleg rosszkor merülne le, vagy épp tesztelni szeretnénk az egeret. Őszintén szólva értelmetlen így használni, mert a kábele egyrészt elég nehéz, sokat hozzátesz az egér súlyához, valamint nem származik belőle előnyünk. A belepakolt vezeték nélküli technológia túlmutat az eddig látottakon, közel ugyanazt tudja, mint a vezetékes társai.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.