2024. szeptember 1., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G900 Chaos Spectrum - A zűrzavar drága mulatság

Hiába a legjobb vezeték nélküli egér, nem tudnám nyugodt szívvel ajánlani mindenkinek még akkor sem, ha mély az a bizonyos zseb.

[ ÚJ TESZT ]

Apróságok és verdikt

Akkumulátor

A beépített 750 mAh kapacitású LiPo akkumulátor a gyári értékeket nagyjából hozza, tehát a 32 óra üzemidőt világítás nélkül, valamint a 24 órát világítással. Nálam 28 óra szokott lenni közepes fényerős vörös lassú pulzálással, DPI LED kikapcsolva. Mivel teljesítményre van kihegyezve a szenzor, nem fog bírni hónapokat egy töltéssel, mint az olcsó, takarékos, de gyakorlatilag semmit nem érő szenzoros egerek.
Aki sokat használja napi szinten, az úgysem ússza meg, hogy bizony lesz, amikor vezetékes módban kell használnia. Erre én azt javasolnám, hogy egy Micro USB-ben végződő parakábelt csináltasson hozzá. Az a jó benne, hogy nem jár semmiféle garanciavesztéssel a "kábelcsere".
A töltési időt nagyjából olyan 13 perc/10%-ra lehetne belőni.

Talpak

Mondhatnám, hogy a Logitech most felülmúlta magát a prémium egérhez adott talpakkal, de hazudni nem akarok. Természetesen ugyanazt kapjuk, mint a legtöbb Logitech egér esetében. A magam részéről én cseréltem. Nem ehhez vagyok szokva, de biztos meg lehet barátkozni vele, hogy nem csúszik olyan jól, mint a tiszta teflon. Szerencsére nekem nem kell.

Verdikt

Vegyesek az érzéseim a G900-at illetően, mivel az egér minden akar lenni, de valójában nem nyújt kiemelkedőt sehol. Akinek viszont egy tökéletes mindenes kell, annak jó lehet.
A Logitech szoftverben bármit programozhatunk rá, munkára és játékra is van rajta elég gomb, amiket testre lehet szabni akár fizikailag is.
A 107 grammos súlya vezeték nélküli egérként egy zseniális eredmény. Az akkuidő nem túl acélos, de ha nem felejtjük el tölteni pár naponta, mielőtt lefekszünk, akkor elég. Sőt, a szoftver figyelmeztet is, ha merülőben van, ha jól emlékszem ~4 órával a teljes lemerülés előtt.
Izgatottan vártam, hogy a Logitech mit fog villantani, mert az előző egereik újításai elég jók voltak, de ennyi pénzért (50e Ft) azért ezt letenni az asztalra elég karcsú. Szerintem ennek az egérnek nem a gamer kategóriában kellene játszania. Erre vannak jobb alternatívák jóval olcsóbban, pl G403 wireless, csak hogy házon belül és madzag nélkül maradjunk. Játékra nyugodtan spóroljuk meg azt a 30 ezret és inkább vegyünk egy jobb VGA-t, úgyis mindig az a szűk keresztmetszet.

Pro
- Ahhoz képest, hogy mennyi izgő-mozgó darabból és viszonylag sok részből van, nagyon is masszívan összeszerelték. Nem lötyög, nem zörög, kivéve a laza, szabadon futó görgő, de az nyilván így van kialakítva.
- Még mindig az egyik legjobb érzékelő.
- Rugalmas érzékenység-állítás.
- A legjobb vezeték nélküli technológia.
- Testre szabható bal, vagy jobbkezes oldalgombok.
- A legkönnyebb wireless.
- A tudat, hogy valami drágát és prémiumot vettünk.
- Csomagolás.

Kontra
- Veszettül drága.
- A görgőmechanika még mindig bizonytalan.
- A főgombok érzetre visszalépésnek tűnnek az előző egerekhez képest.
- Kábellel használva nagyon nehéznek érződik.
- Drága.

Szubjektív vélemény ( Dobragab tollából)

A Logitech állítása, miszerint a G900-ban alkalmazott wireless technológia semmilyen hátrányt nem jelent a vezetékesekhez képest, szigorúan véve nem igaz, láttuk a szenzornál. A lemaradása viszont gyakorlatilag nüansznyi, így a teljesítménye nálam eléri az ajánlott szintet.

Azt mindenképpen díjazom, hogy egyfolytában, minden modellnél próbálkoznak újításokkal. Ebbe az egérbe több is jutott, nemcsak a wireless dolog. Például egy tenyeres fogásra való egér 105 gramm alatt nagyon ritkán áll meg, a G900 pedig a beépített akkumulátorral együtt is csak 107 grammos, ez fantasztikus mérnöki teljesítmény.

A főgomboknál alkalmazott mechanikus forgócsapos gombkialakítás nekem éppenséggel nem tetszett. Holtjáték és lötyögés, berezgés nincs, ez viszont sok más egérnél is így van, hangzatos nevek nélkül, ehhez elég a precíz gyártás. A klikk azonban erre kényes ujjaimnak gagyi, bazári érzetet kelt, a G Pro vagy a G402 gyári klikkjei sokkal jobban tetszettek.

Az oldalsó gombok variálhatósága szerintem zseniális megoldás. A szimmetrikus oldalgombos egereknél a túloldali gombok legtöbbször útban vannak, itt azonban átalakíthatjuk fixre, mindezt kopó alkatrész nélkül, ami idővel tönkremehetne.

A görgő a körülményekhez képest egész jól sikerült. A szabadon futó opció böngészéshez zseniális, racsnis módban is kellően határozott. Emiatt a lenyomás csak bubble switch-csel oldható meg, ami olyan, amilyen: kellemetlen, különösen a könnyű oldalra billentés miatt. Ha a döntést végre kihagynák a szabadon futó görgőből, talán elgondolkodnék rajta, de így nekem nagyon rossz kompromisszum, mert a görgő lenyomását rengeteget használom.

A fogása nekem nem jön be, de nem is lep meg, ez szerintem inkább tenyeres egér.

A kábele egészen hajlékony, kár, hogy ilyen nehéz. Kipróbálnám meghámozva, de ahhoz drága játékszer, akkor már inkább parakábellé alakítanám át.

A gyári talpairól nem tudok nyilatkozni, hozzám már jaffásítva érkezett. Ekkora tömegnél rengeteget jelent a standard Logitech talpakhoz képest.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.