2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G900 Chaos Spectrum - A zűrzavar drága mulatság

Hiába a legjobb vezeték nélküli egér, nem tudnám nyugodt szívvel ajánlani mindenkinek még akkor sem, ha mély az a bizonyos zseb.

[ ÚJ TESZT ]

A részletek és a belső

( Dobragab tollából)

Szenzor

A Logitech ebbe az egerébe is a legjobb szenzorát, a PMW3366-ot szerelte, ami minden eddigi szenzornál jobb teljesítményt nyújt. A G102-ben nemrég bemutatkozott Mercury szenzor eddig úgy tűnik, van olyan jó, de még nem tudtuk elég alaposan letesztelni. Ez hatalmas szó, ugyanis wireless egérbe a magasabb fogyasztás miatt általában nem tesznek ajánlott szenzort. Az egyetlen korábbi kivétel a G602, amibe butított AM010 került, és nem teljesen meggyőző.

Polling rate

Az egér a wireless-ektől szintén szokatlan módon akár 1000 Hz-en is képes jelenteni a pozícióját. Vezetékes módban az 500 és 1000 Hz-et is stabilan tartja. Az 500 Hz vezeték nélkül is stabil, 1000 Hz-en azonban néha ki-kimarad egy poll.

Paint-teszt

A Paint-teszten ugyanaz látszik vezetékkel és anélkül. Angle snapping nincs benne, 1600 DPI-n tökéletes, 3200 DPI-n is minimális a jitter. 6400-nál eldurvulnak a dolgok, 12000-nél használhatatlan. Ez még önmagában nem minden, hiszen egyes trükkös gyártók manapság hajlamosak agresszív smoothingot alkalmazni, hogy a Paint-teszten jobbnak tűnjön az egér, és ezzel sokkal rosszabb problémákat okoznak.

MouseTester

A G Pro-val szerzett tapasztalataim szerint a PMW3366 perfect control speedje minden sebességnél 7,5 m/s, ennél némileg rosszabbra számítottam az energiatakarékosság miatt. Pusztán szakmai kíváncsiságból megrángattam 8 m/s-mal, azt is tökéletesen lekövette, bármilyen DPI-n, azaz még jobban teljesített, mint a G Pro.

Ez a tartomány halandó ember számára teljességgel érdektelen, a legalacsonyabb érzékenységgel játszók sem lépik túl éles játékban a 3,5-4 m/s körüli tartományt. Bő egyméternyi Allsop Raindrop XL kellett, hogy ekkora sebességgel rángassak egy 107 grammos téglát.

Acceleration

Nincs benne acceleration, minden sebességnél teljesen konzisztensen viselkedik. Videót most nem készítettem, a grafikonon ugyanaz látszik.

Smoothing, input lag

A PMW3366-ban minimális, pár frame-nyi smoothing van, a G Pro tesztben alaposan kiveséztem.

A Logitech azt állítja, ez az első wireless egér, amiben teljesen kiküszöbölték a wireless input lagot. A gyártó állításaiból csak azt hiszem el, amit magam is ki tudok mérni. A viszonyítási alap nálam mindig a G100s, mivel olcsó, könnyen és világszerte beszerezhető, mégis jó egér.

Első körben vezetékes módban mértem le, és nyilván sok mérés átlagából kb. 1 ms input lagot mértem. Ötletem sincs, mi okozhatja, de nem lep meg túlzottan: Razer Mamba 2012 is 3 ms input lagtól szenvedett. Az eltolás előtti és utáni grafikonokat is megmutatom, hogy lássátok, tényleg ott van az a késés.

Vezeték nélküli módban viszont 2 ms input lagot mértem a G100s-hez képest. Eszerint a Logitech-nek nem sikerült teljes mértékben felülemelkedni a jelenlegi technológiák korlátain, igenis van mérhető, kimutatható wireless lag még ebben az egérben is. Ez szerintem már a megbocsátható kategória, bár profi gamerek továbbra is jobban járnak egy vezetékessel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.