2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G603 - Prototípus

A Logitech új technológiával biztosította, hogy továbbra is az egyik leginnovatívabb gyártó maradhasson. De...

[ ÚJ TESZT ]

Használat, szoftver, üzemidő

Idestova már jó egy hónapja használom az egeret, és eddig semmiféle jelvesztéssel nem találkoztam. Igaz ugyan, hogy ezúttal nem volt kedvem pusztán a cikk kedvéért hosszabb teszteket végezni rajta, anno, mikor megvettem - természetesen - nekiláttam a Paintben vacakolni vele, és teljesen meggyőzött az egér. A mutató mozgása "más" mint a G700s-é, mint ahogy annak a mozgása is "más" volt, mint a G500s-é, ahogy az is különbözött a G500-tól, és így tovább. Az eltérés mibenlétét nem tudom megfogalmazni, egyszerűen más, és kész. Kell hozzá pár nap, míg megszokja az ember, és rááll a keze/agya, de a mozgás maga semmivel sem rosszabb, mint az elődöké.
A precizitással sincs semmi gond, pár nap alatt magabiztossá váltam az egér használatát illetően. Már tudom mikor mennyit kell mozgatni egy jobban sikerült headshothoz, több pedig nekem nem is kell. Mint említettem, a vezeték nélküli jel minőségével sosem volt problémám, játék közben mindig megbízható, nem szakad, nem veszít jelet, stb. Kellően precíz, gyors, a mozgást tökéletesen követi.

Ami talán említést érdemel, hogy amikor hosszabb ideig nem használja az ember - kb. 10 percig - az egér elmegy alvó módba, így mikor felélesztjük, 1-2 másodpercig lassabban, és bizonytalanabbul mozog, mint kellene neki, de ez a kis "ébredési kóma" tényleg néhány pillanatig tart csak (kb. míg leírunk egy kis kört az egérrel, én így szoktam ébreszteni), így a napi használatban nem okoz kellemetlenséget a dolog.
Eddig egyetlen hibával találkoztam, bár ez is az LGS számlájára írható hiba volt. Egyszer, egy reggel, mikor bekapcsoltam a gépemet, az egér nem érzékelte a klikkeket. Eleinte frankón azt hittem, hogy a Windows hülyült meg, mert az egérkurzor mozgott, csak klikkelni nem klikkelt. Mivel nekem alap járaton egy böngésző megnyitásával indul a gépem, nem tudtam tálcára tenni a böngészőt, és mivel az egér mozgott, azt hittem a Mozilla fagyott le. 2-3 újraindítás után kezdtem rájönni, hogy nem a Win és nem a Firefox a hibás.
De hát klikkelés nélkül nem igazán tudtam mit csinálni. Előkaptam a tartalék M305-t bekapcsoltam, belépte az LGS-be, újra töltöttem a profilt, és láss csodát, az egér működni kezdett. Ez az eset eléggé felnyomta az agyamat ahhoz, hogy uninstalláljam az LGS-t, amivel mindig, folyamatosan sokat szívok (korábbi cikkemben írtam, hogy a G700s-en is eljátszotta hetente, két hetente, hogy a mentett profilomat gyárira állította vissza). Igaz, ekkor meg rájöttem, hogy a G510s LCD kijelzője nem fog működni, szóval csak visszatelepítettem azt a szerencsétlen LGS-t, és azóta nincs vele gond, de ismerve ezt a szoftvert, csak idő kérdése, hogy valami megint meghülyüljön rajta.

Na és ha már LGS, beszéljünk egy kicsit róla. Ez az a szoftver ugye, ami a Logitech eszközök menedzsmentjét végzi. Itt lehet beállítani lényegében mindent, ami a Logi perifériákkal kapcsolatos.

Az évek során elég sokat változott, és fejlődött, sajnos azonban a saját tapasztalataim alapján valamiféle stabilitási és vagy működési gondja mindig van a szoftvernek. Lehet, hogy lassan át kéne már térnem Win7-ről Win 10-re, de valahogy még nem érzem azt a rendszert elég kiforrottnak, és főleg szépnek, ahhoz, hogy használjam. Szóval inkább szenvedek a Win7-en az LGS-el, mint minden mással Win10-en.
Persze az is lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, pusztán csak 2 év után nem ártana újra húznom a Win7-et. Vagy, simán csak ki kéne rúgni az összes programozót a Logitechnél. Ki tudja, hogy mi okozza a gondot, a lényeg, hogy valami nyűglődés mindig van az LGS-szel, és már kezdem nagyon unni.
Ha valaha lecserélem a G510s-t, lehet, fel se fogom tenni többé az LGS-t.

Magát a G603-at amúgy nem használom több profillal, kinéztem magamnak egy szimpatikus felbontást, és azóta azt használom. 2800 dpi, 1000 Hz. Pont. Nem kell túlkomplikálni.


Keep it simple

Miközben a cikket írtam, és nyomkodtam az LGS-t, észrevettem, hogy van firmware frissítés a G603-hoz. Gyorsan rá is klikkeltem, habár az ilyen frissítésekkel óvatos szoktam lenni, tapasztalataim szerint általában több gondot okoznak, mint amit megoldanak.
A firmware frissítő azonnal kilőtte az LGS-t, és kiírta, hogy ne kapcsoljam ki az egeret, míg frissít.

A frissítés alatt pedig nem fog működni az egér. Hát jó. Start. Öt perc alatt lement a frissítés, azalatt zölden és pirosan villogott az egér tetején lévő visszajelző LED, az 5 perc lejártával minden életre kelt, és működött.

Azért a gépen és az egéren is csináltam egy restartot. Közben eszembe jutott, hogy az egér bár egy hónapja van meg, most először volt újraindítva leszámítva a klikkelési hibás esetet.

És ha már itt tartunk, essen egy kis szó az üzemidőről is. Ugye a Logitech 500 óra játékidőt ígér 1000 Hz-es üzemmódban, az egeret 1 hónapja vettem, és azóta folyamatosan be van kapcsolva, éjjel, nappal. Átlag napi 3-4 órát használom az egeret (a gépet többet, de sokszor este filmezek, amikor az egér nem nagyon van használva), és ez alatt az egy hónap alatt egyetlen csíkot sem merült az egér az LGS szerint. Mivel sajnos százalékos értéket nem látok, nem tudom megmondani, hogy mennyit merült a két akksi, de ha hihetünk az indikátornak, kevesebb, mint 25%-ot. Ezt a tempót feltételezve nem kizárt, hogy valóban elérjük a 6 hónapos üzemidőt, ami egy ilyen képességekkel felvértezett egérnél igazán megsüvegelendő.
Mondhatni azt is, hogy azok alapján, amit eddig láttunk, a Logitech betartotta az ígéretét.
Nagyon úgy fest, hogy a Lightspeed és a HERO szenzor, mint technológia működik, nem csak üres marketing fogás.

Teszem hozzá nagy sietve, nem is vártam mást a Logitechtől, eddig még, amit ígértek, azt nálam mindig hozták is. Bár van ismerősöm, aki vérig sértődött rájuk, mikor valamelyik Anywhere Mouse nem nagyon akart működni üvegen, meg valami asztallapon, és utána évekig bojkottálta a márkát, én még sosem futottam bele ilyen bukóba. Nálam általában mindig az öngyilkos chipek aktiválódnak (ahogy említettem, az M305-m is "mikrokapcsoló" hibás kezd lenni).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.