Logitech G603 - Prototípus

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-01-08 05:00

A Logitech új technológiával biztosította, hogy továbbra is az egyik leginnovatívabb gyártó maradhasson. De...

Kulcsszavak: . LogitechLogiGamerG603

[ Új teszt ]

Logitech G603 - Prototípus

Végy egy rakás újdonságot, pakold be őket egy olcsó és/vagy már bevált kasztniba, és kész is a tökéletes prototípus. A műfaj sajátossága, hogy néha becsúszik egy-két apró hiba...

Aki a korábbi cikkemet olvasta az általam igazán kedvelt G700s egérről, az tudhatja, hogy igencsak híve vagyok a vezeték nélküli technológiának.
Ennek több oka is van, többek között a mobilitás és kényelem, a rugalmasabb használhatóság, de talán mindennél fontosabb, hogy így megszabadulhatunk pár kábeltől. Márpedig, ha van bármi, amit nem szeretek a számítástechnikában, azok a kábelek. Ormótlan, mozgáskorlátozó, porfogó. Ezen kellemetlen tulajdonságai miatt nem szeretem a kábeleket, így ahol csak lehet, igyekszem kerülni őket.

A vezeték nélküli technológiát sajnálatos módon ma is körbelengi egyfajta negatív diszkrimináció, ami - legyünk őszinték - korántsem alaptalan, viszont mára meglehetősen idejétmúlt.
Tény és való, hogy a vezeték nélküli perifériák megjelenésének hajnalán egy vezeték nélküli egér vagy billentyűzet a használhatatlanság határát súrolta (tizenpár éve én magam is jártam már úgy, hogy visszavittem a boltba egy lényegében használhatatlan vezeték nélküli billentyűzet-egér párost), ám az évek alatt ezek az eszközök egyre jobbak és jobbak lettek. Jó pár éve már annak, hogy a - minőségibb - wireless cuccok gond nélkül képesek kiszolgálni egy átlagember, vagy egy átlag irodai dolgozó igényeit.
Ugyanakkor csak az elmúlt 2-3 évben jutottak el arra a szintre, amin már komoly, kompetitív játékokban is nyugodtan támaszkodhat rájuk az ember.
Ma már a hivatalos e-sportolók egy része is be mer vállalni egy-egy vezeték nélküli egeret, komoly, akár pénzdíjas tornán is.
Márpedig, ha nekik megfelel, akkor egy átlagember igényeit is ki fogja szolgálni a technológia.

Természetesen én magam sem vitatom, hogy vannak helyek, helyzetek, mikor jobb egy vezetékes egér. Például, ha olcsó, de megbízható egér kell. Vagy ha jobb, ha a billentyűzet és egér fizikailag rögzítve van a PC-hez (irodákban, bemutatótermekben, olyan helyeken, ahol lába kélhet egy drágább vezeték nélküli cuccnak), stb. Vagy adott esetben olyan helyen, ahol nagy a rádiós interferencia. Ilyen körülmények között sokszor valóban jobb egy vezetékes periféria.
De azt hiszem, nyugodt szívvel kijelenthető, hogy mára eljutott oda a vezeték nélküli technológia, hogy egy átlagos otthoni felhasználót, sőt, akár egy gamert is képes korrekt módon kiszolgálni.

Természetesen, régen én is nagyon ragaszkodtam a vezetékes technológiához, főleg azért, mert 10-15 éve még sehol nem volt a wireless technológia, tényleg képtelen volt egy komoly (vagy akár egy kezdő) gamer igényeit kiszolgálni. Bár jómagam már viszonylag régebb óta használok vezeték nélküli egeret, nagyon sokáig csak a laptopomhoz használtam őket, touchpad helyett, irodai munkára.
Otthonra és játékra természetesen vezetékes egereim voltak. Logitech G5, G500 és végül G500s.
De idővel a vezeték nélküli technológia egyre jobb és jobb lett, a vezeték nélküli egerekről egyre több jót lehetett olvasni.
Aztán eljött az idő, mikor már szemezgetni kezdtem egy-egy jobban sikerült vezeték nélküli egérrel. De a gamer véna sokáig visszatartott, illetve még valami. Az üzemidő. Bár az egyszerűbb egerek hónapokig elvoltak 1-2 ceruzaelemmel, a komolyabb, játékos egerek napi szintű töltögetést igényeltek, ez pedig számomra még vállalhatatlanul nagy kompromisszumot jelentett.

Aztán ahogy az idő telt, az egerek egyre tovább húzták egy töltéssel, és hát 30 év fölött az ember gamer vénája is megkopik, hirtelen már nem is lesz olyan fontos a pixelpontos célzás, helyette belépnek olyan igények, hogy a 4K-s TV-hez kötött számítógépet a szoba másik végéből is lehessen irányítani, és hasonló dolgok.
A játékok háttérbe szorulnak, a multimédia, és a kényelem előtérbe kerül (tudom, tudom, idővel pedig majd jön a bébipapi, meg az időskori pelus).

Akár hogy is, egy ideje már szemezgettem a vezeték nélküli technológiával. Bár az asztali gépemet egy G500s és egy G510s szolgálta ki, már évek óta van munkára, és a már említett kényelmi szempontok okán rendszeresítve egy Logitech M305 (ami mostanában néha dupla klikkel) és egy K340 amolyan másodlagos periféria gyanánt. Illetve ha sokat kell írnom, akkor kifejezetten előnyben részesítem a K340-et, mivel a kisebb billentyűút miatt gyorsabb, és kevéssé fárasztó gépelést tesz lehetővé.
De a duplikált rendszerből fakadó állandó pakolászás, kapcsolgatás is zavaró. Szóval, mikor megjelent a G700s, azonnal nagy kedvem támadt megvenni az egeret. De az 1-5 napos üzemidő elriasztott. Nem akartam annyit töltögetni az egeret. Úgy voltam vele, hogy kivárom, míg jön valami jobb technológia. Ami persze nem jött.
Idővel aztán feltűnt, hogy már alig játszok, de állandóan bosszankodok a helyhez kötött, porfogó perifériákon, így jó 2 éve elhatároztam, hogy belevágok, és megvettem a G700s-t.
Pár nap kellett csak hozzá, hogy belopja magát a szívembe.
Gyakorlatilag hozta a G500s funkcionalitását, sőt, még többet is, a több gomb miatt, és a vezeték nélkülisége igencsak bejött nekem.
Az egér pontos volt, és gyors. Kényelmes is, persze. Anno írtam róla egy tesztet, és már akkor is kijelentettem, hogy az én mércémmel mérve nem tapasztalok semmiféle érzékelhető különbséget a vezetékes G500s és a G700s között.

Egy szó, mint száz, a G700s meggyőzött róla, hogy a vezeték nélküli technológiáé a jövő. Annyira megszerettem, hogy soha többé nem akarok visszatérni a vezetékes rágcsálókhoz.
A két éves használat alatt tényleg soha nem találkoztam pontatlansággal, input laggal, jelvesztéssel, semmivel, amivel egy vezetékes egéren ne találkoznék.
Egyetlen "hibája" volt, ez pedig a töltögetési kényszer. 125 Hz-es mintavételezéssel, és "energiatakarékos" üzemmódban használat függően 3-5 napig bírta az egér. Ez órában kifejezve olyan 20-25 órát jelent.
Ha viszont komolyabb játékra került sor, és az ember hadra fogta a "Maximum játék" üzemmódot, és az 1000 Hz-es ultrapollingot, akkor egy jó 10 órás játéknap végére már üresre szívta az akkut a kis rágcsáló.

Habár a vezeték nélkülisége rettenetesen nagy szabadságfokot ad, idővel kicsit terhessé válik az "állandó" töltögetés. Mi több, ez lényegében azt jelentett, hogy nem is tűnt el a számítógép asztalról az egér kábel, csak immáron nem volt folyamatosan bedugva az egérbe, tehát legalább azt lehetett a szobában ide-oda hurcolni.

Így, mikor megjelentek a hírek, hogy a Logitech kiad egy teljesen új technológiára épülő vezeték nélküli egeret, ami olyan energiatakarékos lesz, hogy akár 18 hónapot is elketyeg, valamint, hogy gamer grade szenzor, és vezeték nélküli technológia lesz benne, én az egekben jártam az örömtől.

Aztán jött a kiábrándulás, amikor kiadták a G603-at, ugyanis igen komoly visszalépésnek tűnt (és az is) a G700s-hez képest. Hiszen nincs benne FreeSpin (szabadonfutós) görgő, és a kismillió gombról is lemondhatunk, mindössze 3 extra gombbal kell beérnie az embernek.

A fönti hiányosságok okán úgy döntöttem, hogy nem veszem meg a G603-at, helyette inkább kivárom, míg megjelenik egy jobban felszerelt változat. Hosszú-hosszú hónapok teltek el, és végül meg is jelent két új egér, az egyik a profi FPS rajongóknak szánt G Pro, a másik pedig a G305. Egyik egér sem teremtetett sok gombbal, ellenben a G603 impozáns üzemidejét sem örökölték meg. A G Pro valószínűleg a világítás miatt, és a maxra húzott szenzor és rádiótechnika miatt, a G305 pedig az egy elemes/akkus kialakítás miatt.

A hetek meg a hónapok megint csak teltek, és csak nem jött HERO szenzoros, LIGHTSPEED-es utód a G700s-hez. Idővel győzött a kíváncsiságom, és a töltögetés miatti frusztráltságom, és úgy gondoltam, csak megveszem a G603-at, még ha elég erősen kompromisszumos is lesz számomra az egér. Tudtam, hogy hiányozni fog a FreeSpin, és a sok gomb, de úgy voltam vele, hogy ezekről le tudok mondani (még ha nyüszögve is), csak ne kelljen már 3 naponta töltögetnem az egeremet. Hadd szabaduljak már meg egy kábeltől.


A triumvirátus... hiányoznak a gombok, meg a jófajta görgő

Szóval végül győzött a lustaságom, és megrendeltem az G603-at. Azzal a feltétellel, hogy amint megjelenik egy FreeSpin-es, sokgombos G700s utód a már fent említett HERO és LIGHTSPEED technológiákra építve, azzzzzzzzzzzzonnnnnnal megveszem azt is, lecserélve ezt a kis 603-ast valami komolyabbra.

A vásárlással szerencsém volt, pont kifogtam egy akciót, így 20K alatt sikerült hozzájutnom a rágcsálóhoz, ami szerintem kifejezetten jó ár érte, mivel korábban hetekig nem lehetett 25K alatt hozzájutni.

Ennyi bevezető után lássuk hát az egeret.

Doboz, kialakítás

Maga az egér az általam megszokottnál jóval kisebb csomagolásban érkezett, a doboz lényegében fele akkora, mint a G500s és a G700s doboza.


A doboz...

Mindezek mellett kellően minimalista is, már nem nyílik kis ablakocska, hogy meg lehessen szemlélni az egeret, de még csak egy plexi betét sincs. Sima, csalódást keltően átlagos dobozról beszélünk tehát. Hát igen, úgy fest nem csak a VGA-k dobozai mentek össze. Manapság drága dolog a csomagolás és a szállítás.


... igencsak összement

Magában a dobozban túl sok mindent nem találunk, az egér fekszik benne egy műanyag tálcán, illetve egy USB hosszabbító kábel, aminek az apa vége a PC-be megy, az anya végébe pedig az USB vevőegységet illenék dugni. Van egy pár oldalas QuicStartGuide, ami szerint akkor lesz a legjobb az egér teljesítménye, ha az USB vevőegységet a fenti kábel segítségével maximum 20 centire helyezem el az egértől.
Hát, én erre nem vagyok hajlandó, mármint felvezetni az asztalomra egy kábelt, hisz pont az volt az egész lényege, hogy megszabaduljak a kábelektől. Így az USB-s vevőt magába a PC-mbe dugtam be, igaz nem hátra, hanem egy előlapi USB portba csúsztattam be. Ez kb. 1 méterre van az egértől, de szerintem ebbe még nem fog belehalni a kis rágcsáló.

Maga az egér üresen elég könnyű - legalábbis számomra - 88 gramm. A dobozban nincs tölthető akku, mindössze két Duracell elemet kapunk a rágcsáló mellé.
Ez egyfelől jelentheti azt is, hogy a Logitech szerint annyira energiahatékony az egér, hogy kellően gazdaságos elemmel etetni a drága akku helyett, és azt is, hogy a gyártó így akart megspórolni pár dollárt. Esetünkben mindkettő teljesen jogos érv.

Az elemeket - esetemben akksikat - felülről lehet betenni az egérbe, méghozzá a fedlap eltávolítása után. Kicsit fura, számomra szokatlan koncepció, de a gyakorlatban rácáfolt a félelmeimre, és működőképes. A fedlapot csak mágnesek tartják a helyén, de az egész konstrukció kellően masszív, nem lötyög, nem zörög, és talán tisztítani is könnyebb lesz, ha már tele ment zsírral meg piszokkal.


Lock and load!

Az anyaghasználat amúgy a Logitechtől megszokott minőségi műanyag. Felül a már évek óta használt olegofób (azaz zsírtaszító), selymes hatású műanyag, alul pedig a szokásos ABS műanyag, ami az oldalaknál kevésbé recés, mi több, teljesen sima tapintású.
Szerencsére egyik se gyűjti az ujjlenyomatot.

Az egér "ideális" méretű, ami azt jelenti, hogy a nagy többségnek illeni fog a kezébe. Nekem picit nagy, de ez minden egérrel így van, mert kicsi kezem van. Szerencsére a görgőt még elérem (nem úgy, mint több Razer egéren), bár erről még lesz szó.
Formáját tekintve az egér nem szimmetrikus, bár közel áll hozzá. Az egér bal oldalán két jókora, sima felületű gomb található, természetesen mindkettő programozható. A vastagabb elválasztónak köszönhetően jól megkülönböztethetőek. Plusz, én amúgy is csak a hátsót érem el fogásváltás nélkül, szóval nálam nem fenyeget az a veszély, hogy mellényomok.
Alap állapotban a két oldalsó gomb a már megszokott, és logikus "Vissza", "Előre" páros.
Itt lép be az egér első nagy kompromisszuma, miszerint a két gombon kívül már csak egy gombunk maradt, ez a gyárilag profilváltásra hivatott, görgő mögötti gomb.
Mivel jómagam nem használok profilokat, hamar befogtam ezt a gombot az "Asztal megjelenítésére" (Win+D), ami számomra igencsak megkönnyíti az életet.
És több nincs. Már a jobb és bal klikken kívül persze.
Apropó klikk. Az egér két főgombja a mágnessel rögzített, levehető fedlap alatt helyezkedik el, a logó alapján OMRON, aminek én nagyon örülök. A specifikációk szerint 20 millió klikket bírnak ki. Aztán ha ezt a klikk számot elértük, valamikor ez után nyilván életbe lép az öngyilkos chip az egérben. Hiába na, fogyasztói társadalom. Rosszmájúság off.

A görgő mögötti gomb mögött van még egy LED. Ez alapvetően akkor szokott világítani, ha egy hosszabb inaktív periódus után hozzányúlunk az egérhez. Így jelzi a kis rágcsáló, hogy visszatért készenlétiből aktív állapotba.
A másik alkalom, amikor ez a LED világít, ha éppen olyan állapotban mozgatjuk az egeret, amikor nincs aktív kapcsolata. Tehát amikor a PC, amivel használjuk, ki van kapcsolva.

Az igazi érdekességet az egér alja tartogatja nekünk. Az egér siklását két, C alakú teflon talpacska biztosítja, az egyik legjobb, amivel valaha találkoztam, illetve magát a szenzort is körbeveszi egy O alakú teflon gyűrű. Elvileg a talpacskák 250 kilométert tudnak megtenni, míg elkopnak. Az mondjuk egy Budapest Brno távolság, igazából a Logi évek óta ennyit vállal.
Az érdekesség a szenzor mellett van, két gomb formájában.
Az egyik a kikapcsoló gomb, ami egyben egy háromfokozatú gomb is, az egyik állása az "OFF", azaz kikapcsolt állás, a másik a "HI" mód, ami az egér számára biztosítja a maximális teljesítmény elérést, azaz az 1000Hz-es mintavételezést, és a két állás között ott a "LOW" fokozat, ami fizikailag 125Hz-re limitálja az egér teljesítményét.
Míg HI módban a Logitech 500 órát garantál, addig LOW üzemmódban akár 18 hónapos üzemidőt is ígér az egér és a gyártó.
Kipróbáltam, és míg HI üzemmódban valóban működik az ultrapolling (amit egyébként szoftveresen még mindig levehetünk 125 Hz-re) addig a LOW üzemmód aktiválásával valóban nem skálázható szoftveresen 125 Hz fölé az egér.
Jómagam amúgy aktívan zúgatom az 1000 Hz-et, bár valószínűleg nem zavarna a 125 Hz sem, hiszen a G700s-t a játékokat leszámítva az esetek nagy többségében 125 Hz-en használtam. Viszont most kíváncsi vagyok, hogy meddig bírja az egér maxra járatva.

A másik érdekesség, a szenzor másik oldalán található kis gomb, amit megnyomva aktiválhatjuk a Bluetooth üzemmódot. Ilyenkor az egér azonnal BT-ra vált, és ha egy BT képes eszközzel, mondjuk egy laptoppal rákeresünk az aktív BT eszközökre, meg fogjuk látni a 603-st, és már fel is vehetjük. Ha ez megvan, innen már egyetlen gombnyomással válthatunk az egér vevője, és a BT eszköz között. Ha úgy döntünk, hogy az egér vevőjéhez szeretnénk csatlakozni, az csak pár tizedmásodpercet vesz igénybe, mire visszatesszük az egeret az egérpadra, már biztosan aktív lesz. Fordított váltásnál, tehát ha a vevőről váltunk a BT eszközre, mondjuk a laptopunkra, akkor ez az idő a néhány tizedmásodperctől 1-2 másodpercig változóan alakul.
Mindenesetre, akármelyiket választjuk, meghökkentően jól, gördülékenyen működik a két eszköz közötti váltás. Ebben a tekintetben igazán példa értékű munkát végzett a Logitech, emelem kalapom, és azt kell mondjam, hogy ezzel beállították az iparági standardot, mindenki másnak lehet másolni!
Sajnos azonban eddig tartott a dicséret, ugyanis BT üzemmódban az egér meglehetősen gyorsan, kb. fél perc inaktivitás után elalszik, és ha ilyenkor megmozdítjuk, kell neki pár másodperc, míg életre kel. Néha ez 1 másodperc, de néha több, akár 3-5 másodperc is lehet, ami viszont már meglehetősen nagy kellemetlenséggel jár szerintem. Igazság szerint nem is értem, hogy miért vette a Logitech ilyen rövidre az elalvási időt. Az energiatakarékosságot megértem, de az a fél perc azért az életszerűtlen szerintem. Simán lehetett volna 3-5 percnyi tartalékidőt hagyni a rendszerben. Kár érte.
Szintén megjegyzendő, hogy BT üzemmódban érezhetően nem olyan pontos az egér, mint amihez hozzászokott az ember. Egy irodai alkalmazást vígan el lehet kezelgetni vele, sőt, akár egy könnyedebb stratégiai játékot is, de azért egy komolyabb FPS csatának eszem ágában nem lenne ezzel az üzemmóddal nekifogni (hacsak nem az lenne a célom, hogy célpont legyek).
Valahogy azt érzem, hogy erre a területre nem fordított nagy figyelmet a cég, pusztán csak belepakolt valami egyszerűbb megoldást, amolyan "tessék, ezt is tudja" mentalitással.


A lényeg

Az egér alján a BT gomb fölött van még egy LED, ez világoskéken világít, ha az egér a vevőjéhez van párosítva, és sötét, avagy "bluetooth kéken" villog, ha éppen egy BT kapcsolatot szolgál ki.
Ezen LED érdekessége még, hogy szinte azonnal bekapcsol, ha az egér eléri az emelési távolságot (LOD), azaz olyan fél centinél jobban megemeljük az egérpadról. A logikáját érteni vélem (feltételezem így akarja megmutatni a felhasználónak, hogy éppen a vevő egységhez kapcsolódik-e az egér, vagy éppen BT üzemmódban van), de szerintem lehetne benne egy pár másodperces késleltetés, ugyanis ez esetben jóval kevesebbszer kapcsolna be a LED, így pedig még több energiát meg tudna spórolni az egér. Én mondjuk Hi-Sense játékos vagyok, nagyon kis területen mozgatom, és szinte sose emelem az egeret, de aki sokat emeli, annál nem kizárt, hogy folyamatosan világít ez a kis LED. Apróság, de néha minden apróság számít.

No és akkor ha már így kiveséztünk az egéren majdnem mindent, térjünk át arra a parányi, mégis oly bosszantó hibára, amit a bevezetőben említettem. A görgő.
Maga a görgő jó, bár adott esetben lehetne kicsit határozottabb, én a FreeSpines görgők miatt már megszoktam a kicsit könnyebben járó görgőket. Szóval ezzel nekem nincs bajom, és talán másnak se lenne. A görgő csak előre, hátra jár, oldalra nem billen, ami szerintem szintén nem baj, a korábbi egereimen billentek a görgők oldalra is, de mindig első dolgom volt ezt a funkciót kiiktatni, mert számomra csak bajt okoztak.
Korábban már említettem, hogy FreeSpin sincsen, így nem tudok egy mozdulattal több ezer soros exceleket végiggörgetni, vissza kellett térnem a scroll bar használatához, de azért ebbe még nem halok bele. (Bár tény, hogy kényelmetlen.)
Szóval, ha önmagában a görgőt nézzük, akkor minden rendben van az egérrel.
Van azonban itt egy apró tervezési, avagy ergonómiai hiba. Azt már korábban láttuk ugye, hogy az egér fedlapja leszedhető, így férünk hozzá az elemekhez. Ugyanakkor a fedlap körbefogja a görgő szigetet. És itt kezdődik a baj, mert maga a görgő sziget nem fogja körbe a görgőt. Helyette van egy műanyag lap vagy sziget a görgő alatt, és fölött. Na már most ezek a kis szigetecskék amolyan előrefelé hegyesedő kis idomok. Ezzel önmagában nem lenne baj, a baj ott van, hogy a görgő mögötti hegyes kis takaró elem úgy egy tized milliméterrel feljebb van, mint az egér többi felülete. Ez azt okozza, hogy nekem, akinek kicsi a keze, és általában csak féloldalasan érem el a görgőt, ha felfelé görgetek, állandóan hozzá ér az ujjam ehhez a hegyes, felfelé álló kis műanyag lapkához. És ez egész egyszerűen HIHETETLENÜL zavaró, mi több bántó érzés. Eleinte tényleg csak kellemetlen. De 1-2 óra után már szinte fáj. Horzsolja az ember ujjbegyét és horzsolja, és horzsolja, és horzsolja, és még 1476-szorra is horzsolja. És már fáj. Bakker!!! Én ennyire kretén megoldással még egyetlen egéren sem találkoztam. Soha.
Talán apróságnak tűnhet, de higgyétek el, elképesztően zavaró egy idő után. Főleg egy 20 rugós egérnél. Igazából nem tudom, hogy csak én fogtam-e ki egy ilyen picit kiálló, kvázi selejtes darabot, vagy az összes ilyen (én ez utóbbira tippelek), de egy ilyen amatőr hibát nehezen nézek el a Logitechnek, ami nekem 20 éve az etalon cég.

Persze simán benne van, hogy ez a probléma 100 vagy 1000 emberből csak egyet fog érinteni, akinek kicsi a keze, és úgy fogja az egeret, ahogy én, de akkor is, na!!!
Az első gondolatom az első kézbevétel után, miután a kis műanyag darab végigszántotta az ujjamat az volt: "ezdesz@*bakker!", "eztmostmértkellett?", "háteztnemhiszemel".
Pedig de.


Hát ezt most miért kellett?

Egyéb iránt ez tipikusan az Apple antenna gate esete: "rosszul fogod". Lehet, és? Attól még meg lehetett volna normálisan tervezni.
Na mindegy, lépjünk túl ezen, és nézzük meg, hogy mit tud az egér működés közben.

Használat, szoftver, üzemidő

Idestova már jó egy hónapja használom az egeret, és eddig semmiféle jelvesztéssel nem találkoztam. Igaz ugyan, hogy ezúttal nem volt kedvem pusztán a cikk kedvéért hosszabb teszteket végezni rajta, anno, mikor megvettem - természetesen - nekiláttam a Paintben vacakolni vele, és teljesen meggyőzött az egér. A mutató mozgása "más" mint a G700s-é, mint ahogy annak a mozgása is "más" volt, mint a G500s-é, ahogy az is különbözött a G500-tól, és így tovább. Az eltérés mibenlétét nem tudom megfogalmazni, egyszerűen más, és kész. Kell hozzá pár nap, míg megszokja az ember, és rááll a keze/agya, de a mozgás maga semmivel sem rosszabb, mint az elődöké.
A precizitással sincs semmi gond, pár nap alatt magabiztossá váltam az egér használatát illetően. Már tudom mikor mennyit kell mozgatni egy jobban sikerült headshothoz, több pedig nekem nem is kell. Mint említettem, a vezeték nélküli jel minőségével sosem volt problémám, játék közben mindig megbízható, nem szakad, nem veszít jelet, stb. Kellően precíz, gyors, a mozgást tökéletesen követi.

Ami talán említést érdemel, hogy amikor hosszabb ideig nem használja az ember - kb. 10 percig - az egér elmegy alvó módba, így mikor felélesztjük, 1-2 másodpercig lassabban, és bizonytalanabbul mozog, mint kellene neki, de ez a kis "ébredési kóma" tényleg néhány pillanatig tart csak (kb. míg leírunk egy kis kört az egérrel, én így szoktam ébreszteni), így a napi használatban nem okoz kellemetlenséget a dolog.
Eddig egyetlen hibával találkoztam, bár ez is az LGS számlájára írható hiba volt. Egyszer, egy reggel, mikor bekapcsoltam a gépemet, az egér nem érzékelte a klikkeket. Eleinte frankón azt hittem, hogy a Windows hülyült meg, mert az egérkurzor mozgott, csak klikkelni nem klikkelt. Mivel nekem alap járaton egy böngésző megnyitásával indul a gépem, nem tudtam tálcára tenni a böngészőt, és mivel az egér mozgott, azt hittem a Mozilla fagyott le. 2-3 újraindítás után kezdtem rájönni, hogy nem a Win és nem a Firefox a hibás.
De hát klikkelés nélkül nem igazán tudtam mit csinálni. Előkaptam a tartalék M305-t bekapcsoltam, belépte az LGS-be, újra töltöttem a profilt, és láss csodát, az egér működni kezdett. Ez az eset eléggé felnyomta az agyamat ahhoz, hogy uninstalláljam az LGS-t, amivel mindig, folyamatosan sokat szívok (korábbi cikkemben írtam, hogy a G700s-en is eljátszotta hetente, két hetente, hogy a mentett profilomat gyárira állította vissza). Igaz, ekkor meg rájöttem, hogy a G510s LCD kijelzője nem fog működni, szóval csak visszatelepítettem azt a szerencsétlen LGS-t, és azóta nincs vele gond, de ismerve ezt a szoftvert, csak idő kérdése, hogy valami megint meghülyüljön rajta.

Na és ha már LGS, beszéljünk egy kicsit róla. Ez az a szoftver ugye, ami a Logitech eszközök menedzsmentjét végzi. Itt lehet beállítani lényegében mindent, ami a Logi perifériákkal kapcsolatos.

Az évek során elég sokat változott, és fejlődött, sajnos azonban a saját tapasztalataim alapján valamiféle stabilitási és vagy működési gondja mindig van a szoftvernek. Lehet, hogy lassan át kéne már térnem Win7-ről Win 10-re, de valahogy még nem érzem azt a rendszert elég kiforrottnak, és főleg szépnek, ahhoz, hogy használjam. Szóval inkább szenvedek a Win7-en az LGS-el, mint minden mással Win10-en.
Persze az is lehet, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, pusztán csak 2 év után nem ártana újra húznom a Win7-et. Vagy, simán csak ki kéne rúgni az összes programozót a Logitechnél. Ki tudja, hogy mi okozza a gondot, a lényeg, hogy valami nyűglődés mindig van az LGS-szel, és már kezdem nagyon unni.
Ha valaha lecserélem a G510s-t, lehet, fel se fogom tenni többé az LGS-t.

Magát a G603-at amúgy nem használom több profillal, kinéztem magamnak egy szimpatikus felbontást, és azóta azt használom. 2800 dpi, 1000 Hz. Pont. Nem kell túlkomplikálni.


Keep it simple

Miközben a cikket írtam, és nyomkodtam az LGS-t, észrevettem, hogy van firmware frissítés a G603-hoz. Gyorsan rá is klikkeltem, habár az ilyen frissítésekkel óvatos szoktam lenni, tapasztalataim szerint általában több gondot okoznak, mint amit megoldanak.
A firmware frissítő azonnal kilőtte az LGS-t, és kiírta, hogy ne kapcsoljam ki az egeret, míg frissít.

A frissítés alatt pedig nem fog működni az egér. Hát jó. Start. Öt perc alatt lement a frissítés, azalatt zölden és pirosan villogott az egér tetején lévő visszajelző LED, az 5 perc lejártával minden életre kelt, és működött.

Azért a gépen és az egéren is csináltam egy restartot. Közben eszembe jutott, hogy az egér bár egy hónapja van meg, most először volt újraindítva leszámítva a klikkelési hibás esetet.

És ha már itt tartunk, essen egy kis szó az üzemidőről is. Ugye a Logitech 500 óra játékidőt ígér 1000 Hz-es üzemmódban, az egeret 1 hónapja vettem, és azóta folyamatosan be van kapcsolva, éjjel, nappal. Átlag napi 3-4 órát használom az egeret (a gépet többet, de sokszor este filmezek, amikor az egér nem nagyon van használva), és ez alatt az egy hónap alatt egyetlen csíkot sem merült az egér az LGS szerint. Mivel sajnos százalékos értéket nem látok, nem tudom megmondani, hogy mennyit merült a két akksi, de ha hihetünk az indikátornak, kevesebb, mint 25%-ot. Ezt a tempót feltételezve nem kizárt, hogy valóban elérjük a 6 hónapos üzemidőt, ami egy ilyen képességekkel felvértezett egérnél igazán megsüvegelendő.
Mondhatni azt is, hogy azok alapján, amit eddig láttunk, a Logitech betartotta az ígéretét.
Nagyon úgy fest, hogy a Lightspeed és a HERO szenzor, mint technológia működik, nem csak üres marketing fogás.

Teszem hozzá nagy sietve, nem is vártam mást a Logitechtől, eddig még, amit ígértek, azt nálam mindig hozták is. Bár van ismerősöm, aki vérig sértődött rájuk, mikor valamelyik Anywhere Mouse nem nagyon akart működni üvegen, meg valami asztallapon, és utána évekig bojkottálta a márkát, én még sosem futottam bele ilyen bukóba. Nálam általában mindig az öngyilkos chipek aktiválódnak (ahogy említettem, az M305-m is "mikrokapcsoló" hibás kezd lenni).

Összegzés

Eljött hát az idő, hogy összefoglaljuk a tapasztalatokat. Bár még csak egy hónapja van nálam az egér, az már most látszik, hogy a Logi valóban komolyan dolgozott, és valóban új technológiát alkotott, amit sikerült is nekik egy jól használható, szerethető egérbe integrálniuk. Kisebb hibák persze becsúsztak, és a magam részéről reménykedek benne, hogy előbb utóbb viszont látom a technológiát egy G700s utódban, ami egy formailag és funkcionálisan tökéletes egér számomra.
A magam részéről szentül hiszem, hogy a vezeték nélküliség a jövő iránya, és ezekkel a fejlesztésekkel a Logi évekre, talán évtizedekre megágyazott magának. A Lightspeed és a HERO technológia működik, méghozzá hibátlanul működik, és lényegében jelenleg még versenytárs nélküli technológiák.

Szokás szerint az LGS-en még lehetne mit csiszolni, és mindenkinek javaslom, hogy aki ilyen egeret vesz, szerezzen be mellé egy panelfúrót, egy polírozó fejjel. Magam is erősen gondolkodom a műtéten. :)

Legutóbb azzal zártam a G700s cikkemet, hogy az egér legnagyobb hibája, hogy nincs egy hozzá tartozó vezeték nélküli billentyűzet. Jelentem ezt mát nem tudom hibaként felróni, mert időközben megjelent a szintén Lightspeed technológiát felvonultató, G613-as névre hallgató, wireless, mechanikus, gamer billentyűzet. A billentyűzet és az egér szoros rokonságot mutat egymással, egyszerre is jelentek meg, és talán a mai napig lehet csomagban venni őket. Miképpen a G603, úgy a 613-sem kompromisszumok nélküli termék, a mindössze csak 6 db G gombbal még együtt tudnék élni, de a nem görgős kialakítású hangerő szabályozó, és a háttér világítás hiánya nekem elég nagy visszalépést jelent, ugyanakkor azt hiszem, megvan a következő billentyűzetem. És talán ezzel egy időben a következő tesztem alanya is.


Next...