2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a mindennapokban

A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.

[ ÚJ TESZT ]

Szórakozás

Zene

Ha böngészőnk van, minden van, jöhet a zene: a Spotify hivatalos kliense is elérhető Ubuntu alá, így egy prémium fiókkal normális minőségben és reklám nélkül hallgathatjuk zenéinket. A funkcionalitása megegyezik a Windowsos kliensével, ugyanúgy letölthetőek a számok/listák offline használatra, ugyanúgy van Spotify connect stb. Annak aki nem ismerné: a connect segítségével egy másik Spotify klienst vezérelhetünk, például telefonnal a laptopot vagy fordítva, a lényeg, hogy egy desktop klienssel csak egy mobilt vezérelhetünk, két desktop között nem működik. Hogy mire jó ez a gyakorlatban? Például a telefonunkban jó eséllyel jobb a DAC/erősítés, mint a laptopunkban, tehát célszerű arra dugni a fülhallgatót, viszont ha a laptopon ügyködünk, kényelmesebb arról váltani a számokat. Vagy ha HTPC-n fut a Spotify, egyszerűen vezérelhető telefonról vagy tabletről. Az alábbi módszerrel pedig gyorslistát adhatunk hozzá az indítóhoz.

Offline zenére a rendszer alapértelmezett lejátszója a Rhythmbox, amit mindig is kedveltem, szerintem kiválóan ellátja a feladatát. Egyszerűen használható, lejátszik minden formátumot és ha hálózatról több tízezer számot kell beolvasnia, azt is villámgyorsan teszi, plusz pluginekkel bővíthető is a tudása.

Kodi Xperience1080 skinnel

Ha viszont HTPC rendszerről van szó, akkor az egyik legjobb választás a Kodi, ami szinte minden létező médiaformátummal megbirkózik, számos felület közül választhatunk, a szokásos egér és billentyűzet mellett akár távirányítóval, akár mobilalkalmazással is vezérelhetjük a lejátszást stb. Érdemes még megemlíteni a különböző intelligens lejátszási listákat, szűrési lehetőségeket is. Természetesen a zenék mellett használhatjuk filmlejátszásra is, vagy sorozatokéra, ezekhez külön kategóriát jelenít meg, a forrásokat megadva azok tartalmát beolvassa, letölti a borítókat, leírásokat és értékeléseket. A HTPC funkcionalitáshoz gyakorlatilag önmagában elegendő a Kodi, ami akár be is állítható automatikusan induló alkalmazásként, de még egy HTPC esetében is jól kiegészíti a funkcionalitását egy böngésző és mondjuk a Spotify.

Filmek

Filmekre kiváló választás lehet a VLC vagy az MPV, én utóbbit preferálom, ha egy-egy fájlt szeretnék lejátszani. Tévére kötve azonban a Kodit használom szinte kizárólagosan, legalábbis ami a film- és sorozatlejátszást illeti. Mindkettő elérhető az Ubuntu szoftverek alól.

Skype

Van hivatalos kliens, ami immáron webes alkalmazás asztali köntösben, és bár egyelőre béta, már végre van videóhívás, asztalmegosztás (Windows vagy Mac kliensről bármire). Annyit érdemes a dolog hátteréről tudni, hogy a régi, natív linuxos alkalmazást évek óta nem fejlesztette a Microsoft, és az ezt leváltó Skype először Skype for Linux Alpha, majd most már Skype Beta néven fut, és immáron ez az ami a hivatalos csatornán is elérhető. Kiválóan működik, amit ígér azt teljesíti. Beszerezhető innnen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 26 (1.rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fix IP cím alternatíva VPN csomóponton keresztül

    Fizetős, de megbízhatóbb DynDNS, NO-IP, stb. alternatíva sok-sok kézimunkával.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.