2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a mindennapokban

A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.

[ ÚJ TESZT ]

Kezdeti lépések

Ubuntu szoftverek alkalmazásbolt

A rendszer telepítése után elsőként a Unity tweak toolt telepítem (elérhető az Ubuntu szoftverek alkalmazásboltból vagy a terminál segítségével is telepíthető: sudo apt install unity-tweak-tool). Míg más asztali környezeteknek alapból a része a részletes beállításokat/testreszabást lehetővé tevő tweak tool, addig Ubuntu alatt utólagosan kell telepíteni. Ennek segítségével az alábbiakra lesz lehetőségünk (a teljesség igénye nélkül):

-ikonok és téma cseréje
-indító (tálca) és panel testreszabása
-virtuális asztalok beállítása
-interaktív sarkok (hot cornerek) és ablakillesztés (windows snap) beállítása stb.

Unity tweak tool

Esetemben a GTK téma a Numix, az ikonkészlet pedig a Numix Circle, mivel ez a teljes rendszerben szinte minden ikont (még a beállításokban, panelen és mappákban, fájlokban is) lecserél és egységes, következetes megjelenést nyújt. A Numix téma és ikonkészlet ez alapján telepíthető.

A megjelenés részeként az indító ikonméretét is lejjebb szoktam venni, illetve engedélyezem, hogy kattintásra az aktív alkalmazás „minimalizálódjon” az indítóra. Ezen felül a panelen engedélyezem a név valamint a dátum, valamint az akkumulátor százalékos értékének a megjelenítését is. Beállításra kerül továbbá a négy virtuális asztal (ez az alapérték, ha engedélyezve van a funkció), valamint a hot cornerek esetében a jobb felső az alkalmazásváltó, míg a jobb alsó a virtuális asztalok közötti váltást teszi lehetővé.

Nautilus fájlkezelő

Fájlkezelő

A Nautilus a Gnome környezet (és az Ubuntu) alapértelmezett fájlkezelője. Tudásban közelebb áll a Windows Explorerhez, mint mondjuk a Total Commanderhez, de amit tud, azt megbízhatóan tudja és tudása bővíthető. Lehetőségünk van mappákat könyvjelzőzni, vagyis a bal oldali panelen rögzíteni, soft linkeket létrehozni (esetemben például a felhasználói mappák soft linkek a Dropbox vonatkozó mappáira, így ha létrehozok valamit a Dokumentumok mappában, az automatikusan szinkronizálódik a Dropboxon keresztül), fájlmegosztásra, az ablakillesztésnek (snap) köszönhetően használható egymás mellett két fájlkezelő ablak, de használhatunk lapokat is, mint a böngészőben. Ennél viszont sokkal többre is használható a Nautilus, csak ehhez már kiegészítő csomagokat kell telepítenünk: a nautilus-image-converter segítségével jobb gombos menüből méretezhetünk át vagy forgathatunk képeket, a nautilus-script-audio-convert csomag segítségével audiofájlokat konvertálhatunk egyszerűen stb. A teljes listához terminálban írjuk be: sudo apt install nautilus majd nyomjunk kétszer tabot, és telepítsük a kívánt csomagot a listából.

Vivaldi

Böngésző

A rendszer alapértelmezett böngészője a Firefox, de lehetőségünk van a Chrome, Chromium, Opera, Vivaldi stb. telepítésére is. Sokáig Operát (valamint egy rövid ideig Chromiumot) használtam, de az utóbbi időben ezt leváltotta a Vivaldi – annak, aki nem ismerné, az eredeti Opera szellemisége ebben él tovább, és már most nagyobb a funkcionalitása, mint bármely más böngészőnek a piacon. A böngészők rendszerint külső forrásból (kivéve a Chromium) telepíthetőek, jellemzően .deb csomagot letöltve és telepítve (legalábbis Debian alapú rendszereken, amilyen az Ubuntu is).

A Vivaldiról röviden: testreszabható és mappázható gyorshívók, a teljes felület átrendezhető, témázható, egérgesztusok, fülek rögzítése, átrendezése, csoportosítása, rendes előzménykezelés (az 1.8-as verzióban ez még sokkal kiterjedtebb lesz), külön zoomolható felület és oldalmegjelenítés stb. Ami egyelőre hiányzik (de nagyon) az a szinkronizáció, a pinch to zoom (érintőképernyőn) és streamek alatt, ha nem teljesképernyős megjelenítést használunk, az átlagosnál nagyobb a processzorterhelés, ezeket remélhetőleg hamarosan orvosolják. Érkezik továbbá hamarosan a beépített IMAP levelezőkliens, ahogyan azt a régi Opera is tudta, így egy rögzített fülön egy teljes értékű levelezőkliensünk lehet, és elnézve a linuxos email klienseket, bőven van létjogosultsága. Innen telepíthető:

Rendszerterhelés indikátor

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 26 (1.rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fix IP cím alternatíva VPN csomóponton keresztül

    Fizetős, de megbízhatóbb DynDNS, NO-IP, stb. alternatíva sok-sok kézimunkával.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.