2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fedora 26 (1.rész)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Nemrég jelent meg a Fedora 26-os kiadása. Alapvetően 3 kiadása létezik: Workstation, Server, és Atomic Host. Mi természetesen a Workstation verziót fogjuk kipróbálni, amit irodai/otthoni használatra szántak. Mint a legtöbb Linux, a legkülönfélébb hardvereken képes futni, beleértve az Intel 32 és 64 bites rendszereit, de létezik ARM-os, Raspberry Pi-n futó kiadása is. Aki szeretne velem együtt megismerkedni a rendszerrel, az innen szerezheti be az alapértelmezetten Gnome felülettel települő kiadást. A Gnome használatáról a magyar nyelvű súgóban olvashatsz részletesen.
Természetesen létezik más ablakkezelővel települő kiadás is. A Fedora nyelvjárásában ezeket Spineknek hívják. Itt megtalálható szinte az összes népszerű felület: KDE, XFCE, LXQT, MATE, CINNAMON, LXDE, és a SOAS.

Kevésbé ismert, hogy nem csak különböző ablakkezelők közül lehet választani, hanem tematikus kiadások is léteznek. Ezeket a Fedora Labs oldalán érjük el.
- Astronomy: KDE ablakkezelővel csábítja a profi és amatőr csillagászokat. Alapból települ az Astropy, AtrOmatic, KStars, Celestia, Virtualplanet, Siril, és az INDI függvénykönyvtár biztosítja a teleszkópok, kamerák és más csillagászati műszerek támogatását.

- Design suite: Grafikusoknak és multimédás tartalmakat előállítóknak kínál széles programválasztékot. Többek közt a GIMP, Inkscape, Blender, Darktable, Krita, Scribus, és a Pitivi alapból telepítve lesz.

- Games: Gyerekeknek, rengeteg előre telepített játékkal. Csak pár cím ízelítőül: Extreme Tux Racer, Wesnoth, Hedgewars, Colossus, BZFlag, Freeciv, stb...

- Python classroom: A Python nyelv oktatására és fejlesztésre koncentrál. Többféle Python verziót telepít (CPython, PyPy), és olyan fejlesztést segítő programokat, mint a Ninja IDE, vagy a Python 3 IDLE. Támogatja a virtualizálást (Vagrant) és a konténerben történő futtatást (Docker).

- Robotics suite: A robotika iránt érdeklődőknek készült. Kezeli a Katana robotkart és a Hokuyo lézerszkennert. Telepíti a Stage és RoboCup szimulátorokat, és a Festival szövegfelolvasót. Támogatja az OpenCV-n alapuló számítógépes látást.

- Security lab: Az XFCE asztal környezetet használja, és a biztonságra helyezi a fő hangsúlyt. Ez a csomag olyan programokat tartalmaz, mint az Etherape, Ettercap, Medusa, Sqlninja. Biztonsági technikák oktatására, tesztelésére is alkalmas, valamint adatmentésre is használható.

Hogy kinek melyik és miért tetszik, az nagyon szubjektív. Szerencsére mindegyik live rendszer, vagyis telepítés nélkül kipróbálható. Ez úgy lehetséges, hogy a letöltött ISO fájlokat kiírod DVD-re, vagy a Fedora médiaíró programjával (vagy a Rufus-szal) kiírod egy üres pendrive-ra. Erről indítva a gépet, már tesztelheted is. Alapértelmezett nyelve az angol, de ez nem okozhat gondot azoknak, akik eligazodik a grafikus felületen (ikonok, kattintások). Akik rendelkeznek némi nyelvismerettel, nyugodtan lapozhatnak. Akik még bizonytalanok, és útmutatást szeretnének, olvassanak tovább. A magyar nyelv beállításának menete a következő (az alapértelmezett Workstation kiadás Gnome felületén):

Miután elindult a rendszer, és megjelent a telepítést vagy a kipróbálást felajánló ablak, nyomjuk le a Windows gombot. Ekkor megjelenik az ablakok áttekintő nézete, és elkezdhetjük begépelni, mit is keresünk. Elég csak a language (nyelv) szó első pár karakterét begépelni, máris ott terem a "Region & Language" menüpont. Kattintsunk rá.
A megjelenő ablakban kattintsunk a Language sorra. Az új ablakban a legnépszerűbb nyelveket ajánlja fel. Mivel a magyar még nincs annyira elterjedve, mint szeretnénk, az alsó három pöttyös gombra kattintva kereshetünk. Itt is elég az első pár karaktert begépelni, és máris szűkülnek a találatok.
A Magyar-ra kattintva megjelenik mellette egy kis pipa, majd a Done gombbal átváltunk magyar nyelvre.
Ehhez újraindítás szükséges, ezért kattintsunk a Restart Now gombra. A következő ablak megkér minket, hogy lépjünk ki a rendszerből, vagy 1 perc múlva automatikusan megteszi magától.


A felület magyarra állításának lépései

A Live System User-re kattintva léphetünk be/vissza a rendszerbe. Mindjárt meg is kérdezi, hogy a különleges mappák neveit frissítse magyarra. Ezután már magyarul szól hozzánk a rendszer és a programok.
A felület magyar, de a billentyűzetkiosztás angol maradt. Ha figyelmes voltál, tudod, hogy ezt ugyanott, a Beállításokon belül a Terület és nyelv alatt lehet beállítani. Alul a + gombra kattintva adjuk hozzá a magyar bemeneti forrást. Az új nyelvválasztó ablakban szintén a 3 pöttyös gombra kell kattintani, hogy megkereshessük a magyar kiosztást. Itt is elég pár kezdőbetűt beírni, hogy folyamatosan szűküljenek a választási lehetőségek. A Magyarra kattintva még finomíthatjuk a beállításokat. A legtöbb esetben megfelel a Magyart hozzáadni.


A magyar billentyűzetkiosztás beállításának lépései

Ha mindent jól csináltál, a felület és a billentyűzetkiosztás is magyar nyelvű lesz. A következő újraindításig. Ugyanis ezeknek a live rendszereknek megvan az a jó/rossz tulajdonsága, hogy a számítógép módosítása nélkül, a telepítő médiáról fut. Nem írja felül az operációs rendszert, a programokat, adatokat nem módosítja. Ez azt jelenti, hogy a saját beállításait sem jegyzi meg. Vagyis úgy tudjuk kipróbálni a Fedora-t, hogy nem szükséges telepíteni.
Azért óvatosan töröljünk fájlokat, mert egy fájlkezelővel (ami a Windows-ban az Intéző, az a Gnome-ban a Fájlok) figyelmeztetés nélkül bele tudunk törölni a Windows-ba, hogy már csak az újratelepítés segít. Nem mellesleg remek mentő eszköz, ha éppen nem indul a Windows, de szeretnénk lementeni az adatainkat.
Persze ez így leírva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint élőben átkattintani, és csak az "élő" telepítés nélkül futó verzióban van rá szükség. A telepített rendszer már kezdettől fogva tud magyarul. Bátran kattintgass, ismerkedj az új felülettel, az új programokkal.

Ennyi elrettentés után nézzük, hogyan kell telepíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (3. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.