2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a mindennapokban

A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.

[ ÚJ TESZT ]

Kreativitás

Grafika

Grafikára szerencsére elég sok lehetőségünk van, aminek persze nem része az Adobe CS, de van például Inkscape és GIMP, amik együtt elég sok helyzetben megállják a helyüket, ismerek olyan logótervezőt/dizájnert, aki ezeket használja (pont Ubuntu-n, habár ezek multiplatform alkalmazások) és remekül megél belőle.

Inkscape

Az Inkscape egy vektorgrafikus grafikai program, amilyen az Adobe Illustrator is. Annak, aki nem tudja, ez mit jelent: ha próbáltunk már valaha bármit is nem szabad kézzel rajzolni egy bitmap grafikus programban, mint amilyen a Paint, Paint.NET, Adobe Photoshop vagy éppen a GIMP, akkor tudhatjuk, hogy se nem egyszerű, se nem kényelmes, a projekt nem alakítható rugalmasan, skálázni sem lehet minőségromlás nélkül stb.

A vektorgrafikus szoftverek lényege, hogy nem konkrét képet tárolnak, hanem a vonatkozó vektorok információit, így legyen szükségünk bélyegre vagy poszterre, ugyanolyan minőségben tudjuk kiexportálni a végeredményt, de ha változtatni szeretnénk időközben, azt is könnyen megtehetjük. Kiválóan használható logótervezésre, weboldalak és más célú grafikai elemek megrajzolására, de ügyesebbek rajzolhatnak vele gyakorlatilag bármit.

Én mint kezdő egyszerűbb logókat terveztem már több cégnek is, ebből látszik hogy nem kell grafikusnak lenni ahhoz, hogy valami használhatót alkossunk. Az Inkscape-hez rengeteg leírás, tutorial vagy éppen videó található, ha belefektetjük a szükséges mennyiségű energiát/időt, akkor biztosan meg fog térülni. Kézügyesség sem kell hozzá, csak türelem és megfelelő szemlélet.

GIMP

A GIMP egy bitmap grafikus szerkesztő, ami elsősorban már meglévő képek, fotók szerkesztésére, manipulálására való, pluginekkel bővíthető de az alap alkalmazás is remekül használható. Átméretezéshez ugyan elég lehet akár a fájlkezelő is (lásd fentebb), viszont amint ennél bonyolultabb műveletet szeretnénk, például kivágást, átalakítást, színezést stb. akkor remek szolgálatot tesz. A felülete elsőre talán idegennek hathat, én például szeretem rögtön egyablakosra állítani a megjelenítést az alapértelmezett széttagolt helyett, de hamar el lehet benne igazodni. A Photoshop funkcionalitását valószínűleg nem tudja visszaadni, de azért nincs is olyan messze tőle, és szerencsére az alapból hiányzó funkciók jó része is pótolható külső fejlesztők munkájának köszönhetően (pluginek formájában).

Fotók utófeldolgozása

RAW fotók kezelésére megfelelő szoftver például a Darktable, amit túl sokat még nem használtam, csak kipróbálás erejéig, így erről többet most nem is írnék.

Rajzolás

Ugyanígy csak említés szintjén emlékezzünk meg a My Paint és a Krita alkalmazásokról is, amikkel rajzolni/festeni lehet azoknak, akiknek van érzékük hozzá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 26 (1.rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fix IP cím alternatíva VPN csomóponton keresztül

    Fizetős, de megbízhatóbb DynDNS, NO-IP, stb. alternatíva sok-sok kézimunkával.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.