2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a mindennapokban

A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.

[ ÚJ TESZT ]

Összefoglaló

A bő egy év Ubuntu-használat tapasztalatai alapján azt kell mondjam, hogy a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem. Egyik rendszer sem tökéletes, de a Windows már az olyan alap funkcionalitásnál alulmarad számomra, mint a keresés, a felület méretezése, testreszabása, vagy éppen a frissítések rendszere. Természetesen nem kívánom a saját tapasztalataimat extrapolálni mások szokásaira vonatkoztatva, mert sokaknak tökéletes rendszer a Windows 10, vagy legalábbis kevésbé kompromisszumos, mint pl. az Ubuntu lenne. Aztán olyanok is akadnak szép számmal, akik bizonyos alkalmazások miatt - mint például az Adobe Creative Cloud - a platformhoz vannak kötve.

Viszont remélem arra jó volt, hogy bemutassam: Ubuntu (vagy más Linux disztribúció) alatt is nagyon sok minden megoldható, talán olyanok is, amikről nem is tudtunk. Otthon, HTPC-s célokra nem tudok elképzelni ideálisabb választást, mint egy Linux, az Ubuntu rugalmasságával pedig kiválóan illeszthető ehhez a felhasználási módhoz. Szórakozásra szintén könnyen beválhat, bár a játékok kérdését nem tudom objektíven megítélni, mivel érdemben nem játszom számítógépen, így ezt meghagyom a tapasztaltabbaknak.

Probléma leginkább munka fronton lehet, egyrészt a céges szabályozások, másrészt pedig bizonyos alkalmazások futtathatósága okán. Az emuláció korlátozottan használható (bár az Office szerencsére pont beleesik ebbe a halmazba), minden másra pedig ott lehet a virtualizáció, ami egy modern hardveren már nem igazán okozhat problémát, még ha teljesítmény-csökkenéssel is jár. Személy szerint szerencsés helyzetben vagyok, mert egyik kizáró tényező sem érint, és az elégedett felhasználók táborát gyarapítom immáron egy éve.

Aki kísérletezni szeretne, annak azt tudom javasolni, hogy vagy virtuális gépben, vagy live rendszerként tegyen egy próbát vagy az Ubuntuval, vagy a Linux Minttel (vagy bármelyik másik, számára szimpatikus disztribúcióval), ha kérdései lesznek pedig jöjjön az ubuntus vagy Linux kezdőknek topikba, és kap segítséget.

Azóta történt

  • Fedora 26 (1.rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fix IP cím alternatíva VPN csomóponton keresztül

    Fizetős, de megbízhatóbb DynDNS, NO-IP, stb. alternatíva sok-sok kézimunkával.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.