2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ivy Bridge: a "letűnő" platform nyomában

Az Ivy-Bridge architektúra és a köré épülő processzorok teljesítménytesztje i3-tól egészen i7-esig.

[ ÚJ TESZT ]

Szintetikus tesztek első rész

Cinebench 2003

A program segítségével tesztelhetjük számítógépünk renderelési teljesítményét. A Cinebench például képes kihasználni a többprocesszoros üzemmódot (maximum 16 szálig) és a Hyper-Threading technológiát is. A program futtatása után megkapjuk számítógépünk valós számítási teljesítményét. A kapott adatokat összegyűjthetjük egy, a szoftverbe integrált adatbankba és kicserélhetjük más felhasználókkal.

Cinebench R11

A CineBench a MAXON díjnyertes, CINEMA 4D névre keresztelt animációs szoftverére alapoz, amelynek közreműködésével több népszerű mozifilm is készült. Ezek közül a Vasember 3-at (Iron Man 3), a Feledést (Oblivion), A Pi életét (Life of Pi) és a Prometheus-t emelhetnénk ki, de a felsoroltakon kívül számos egyéb cím is szerepel a repertoárban.

Gyönyörűen látszik, a CPU órajelével növekedve nő a pontszám. Az összehasonlítás kedvéért beleraktam az i5-6600-as Skylake processzort is. Az eredeti i3-3240-eshez képest számolási teljesítményben az i7 114%-os növekedést ért el. Ugyanakkor látható, hogy a 4,6 GHz-cel járatott i5-3570K még így is győzedelmeskedik az i7 felett.
Update: A tuningolt i7-3770K a HT magok segítségével a lista élére került.

Cinebench R15

A rendszer processzorteljesítményét ezúttal is egy élethű, számos effekttel teletűzdelt háromdimenziós színpad lerenderelésével méri az alkalmazás. Az új szoftver a rendereléshez akár 256 processzorszálat is igénybe tud venni, így hatékonyan kiaknázhatja a rendelkezésre álló erőforrásokban rejlő lehetőségeket. A színpad nagyjából 2000 objektumból áll, amelyek összesen több, mint 300 000 poligonból épülnek fel. Az objektumok éles és elmosott tükröződéseket, élsimítást és árnyékokat egyaránt kaptak, így a végeredmény egy valóban fotorealisztikus kompozíció. A teszt végén ezúttal is pontokat kap az adott rendszer: minél magasabb a pontszám, annál gyorsabb az adott processzor.

Az újabb verziónak köszönhetően a többszálas utasításokra optimalizált programnál már az i7 a maga 4+4 szálával átveszi a vezetést, de szorosan ott van mögötte a túlhajtott i5-3570K. Itt is 2x teljesítménynövekedés érhető el az i7-es javára (2x annyi mag és HT). Érdemes megfigyelni, hogy a Skylake gyakorlatilag alacsonyabb órajelről indul és jelen esetben ugyanott áll meg a maximum órajele, mint a szimulált i5-3570-nek mégis 6-7% előnye van az új architektúrának. A tuningolt i7-3770K így is 26%-al többet tud mint az alapon járatott i7-es.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.