2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ivy Bridge: a "letűnő" platform nyomában

Az Ivy-Bridge architektúra és a köré épülő processzorok teljesítménytesztje i3-tól egészen i7-esig.

[ ÚJ TESZT ]

Szintetikus tesztek második rész

Geekbench 4

Ez egy processzorra és memóriára kihegyezett tesztelő program. Mind az egyszálas, mind a többszálas algoritmusokkal is jól dolgozik, így kellően összehasonlítható eredményeket kapunk.

34% a differencia az i5-3350P és i7-3770 között. Ugyanakkor az i5-6600-as is ugyanazt a teljesítményt tudja, mint az i7-es.Némi tuningal a több szálas K-s i7-es azért magasan veri a mezőny többi tagját.

HWBOT X265 2.0
Egy kifejezetten videó dekódolásra készített alkalmazás, amiben egy pár perces filmjelenetet tömörít be. A HD felbontás mellett tesztelhető 4K videó is. Többmagos és minden utasításkészletet képes használni, ami látszani is fog az eredményekből.

Az új architektúra egyértelműen bebizonyította, hogy az újabb utasításkészletek és az optimalizálás mindenképpen kimutatható, hiszen a második helyre küzdötte fel magát, megelőzve az i7-es CPU-t is. i7-es előnye a kezdeti i3-asomhoz képest 60%.Amennyiben tuningoljuk az i7-est abban az esetben már első helyen végez,a HT magok azért számítanak nem is keveset.

A 4K-s tömörítést is berakom csak okulásképpen. A 3 legerősebb processzorral végeztem csak el ezt a tesztet.

Az új i5 került az élre, köszönhetően az újabb utasításkészletnek és technológiának. Tuning alatt ugyanakkor az i7-3770K veszi áz a vezetést.

SuperPi

A Pi értékének kiszámításához a Gauss-Legendre algoritmust használja, mely a processzorok lebegőpontos számítási egységét dolgoztatja. A kisebb érték a jobb.

Az órajel növekedtével csökken az idő, itt nincs semmi meglepő. Igaz a tuningolt i5 szépen elhúz a többiektől. A középmezőny a hasonló órajel miatt azonos eredményeket produkált.

Update: A teszt kibővült az i7-3770K tuning eredményével így egyértelmű, hogy az vette át a vezetést.

Hasonló konklúzióra jutunk, mint az 1M számítás esetében.

XTU avagy Intel Extrem Tuning Utility

Az Intel Extreme Tuning Utility szoftverrel megtekinthetjük a gépünkben lévő Intel hardvereket és azok képességeit, emellett tesztelhetjük azokat. BIOS információkat is lekérhetünk és megnézhetjük, hogy az adott chipset mekkora hardvert támogat. A beépített benchmark a processzorral végzett számítás egyrészt stabilitás tesztre másrészt összehasonlító eredményre is alkalmas.

Az eredeti i5-höz képest kb. 57%-os míg tuning esetében 135%-os növekedés érhető el. Ez jelentős előrelépés, igaz ehhez egyrészt szükséges a K-s processzor meglétére és legalább egy Z szériás alaplapra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.