2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hűtőpaszta vs. lekvár 3,5. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! Bizonyára sokan, nagyon sokan olvastátok a hűtőpaszta vs. lekvár korábbi részeit.

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!
Bizonyára sokan, nagyon sokan olvastátok a hűtőpaszta vs. lekvár korábbi részeit. És a visszajelzésekből úgy gondolom, hogy nagyon sikeresek voltak, ezért úgy döntöttem, ismét egy újabb résszel kedveskedek nektek.
Nem kell aggódni, nem lerágott csont lesz, igyekszem azzal a lendülettel írni, ahogy a korábbi részeket is. És akkor csapjunk a lecsóba, akarom mondani a lekvárba!
Előző részben elég sok „elmebeteg” dolgot kentem a processzorra, és most további próbálkozásaimról szeretnék be számolni, hogy van-e még jobb hővezető anyag, mint a speciálisan erre a célra kihegyezett paszták.
Azokat a kulimászokat, amelyeket előző tesztemben használtam (ketchup, fogkrém, tusfürdő) most nem teszteltem, csak a feketeszeder lekvárt, és az aloeverás kézkrémet, mert múltkori tesztemben ők voltak a győztesek, és viszonyítási alapnak tökéletesek,
Illetve ezeket, a kencéket próbáltam még hatékonyabbá tenni, de erről majd picit később.
Még a címre szeretnék kitérni, miért 3, 5. rész! Az a fél azt jelenti, hogy egy szerver gépen teszteltem, hogy 2hónap után mennyire marad meg ezeknek a nem erre a célra kitalált anyagoknak a hővezető képességük, így szeretném a kétkedők kétkedéseit is eloszlatni, vagy meg megerősíteni.
Először is nézzük az új versenyzőket:
Szilikonpaszta
Ezüstpaszta (HP szervereknél használják)
Feketeszeder lekvár
Aloeverás kézkrém
Nutella
Éjszakai arcpakolás krém
Bolognai mártás krém
Tejföl
Mustár

Pár sort írnék a versenyzőkről!
A Szilikonpaszta:
Kihagyhatatlan a tesztből, hisz ő a nagy ellenfél, amit a többieknek le kell győzni. Mindenki ismeri, fehér sűrű állogú könnyen kenhető. Processzorra felhelyezésnél nem volt probléma, könnyen fel lehet vinni a felületre, eltávolítás is egyszerű, száraz ronggyal, papír zsebkendővel, törlőkendővel stb. eltávolítható

Ezüst paszta:
A másik nagy ellenfél, a múltkorit lecseréltem, egy speciális, HP szervereknél használatos ezüstpasztára, mert ami nekem itthon volt, azzal egyszerűen siralmas eredményeket értem el, és félek, értékeim nem tekintenétek hitelesnek. Tehát ez is ugyanúgy, mint a többi ezüst paszta, szürkés színű, picit sűrűbb, mint a Szilikonpaszta, úgyszint könnyen felhelyezhető a felületre, eltávolítása picit nehézkesebb, mint a Szilikonpasztának, hisz sűrűbb.

Feketeszeder lekvár:
A múltkori bajnok. Igaz, amit először használtam, az megpenészedett, így házi feketeszeder lekvárt kentem a processzorra, elárulnám, ugyanolyan hatékony, mint a bolti! Picit hígabb, mint a Szilikonpaszta, felhelyezése nehézkes, állandóan „le akar mászni” a processzor felületéről. Eltávolítása körülményes, egyből rá szárad nagyon a felületre, csak vizes ronggyal, vagy nyelvvel, lehet eltávolítani, lenyalni!

Aloeverás kézkrém:
Kicsit hígabb, mint a Szilikonpaszta. Könnyen felkenhető a processzorra, eltávolítása ugyanolyan egyszerű, egy pici törléssel, egy mozdulattal eltávolítható

Nutella:
A gyerekek kedvenc eledele, viszont nekünk nem lesz a kedvenc hővezető pasztánk… Könnyen felkenhető a processzorra egyenletesen. Tesztelés alatt végig éreztem azt az édes szagát, mikor leszedtem a hűtőbordát még édesebb szagot éreztem, eltávolítása ugyanolyan könnyű mint a felhelyezése…

Éjszakai arcpakolás krém:
Ezt a kencét édesanyám használja, meg most én hővezető pasztának, nagyon hasonlít a Szilikonpasztához állogra, színe egy picit világosabb fehér. Felhelyezése egyszerű, eltávolítása sem okozott különösebb problémát

Bolognai mártás krém:
Elég sűrű masszaszerű anyag, ezáltal könnyen felkenhető a processzorra, tesztelés alatt enyhén savanykás szagot éreztem, mikor levettem a hűtőbordát, picit rászáradt a processzorra, zsebkendővel, törlőronggyal el lehet távolítani, de erősen javasolt a nyelv. Magyarul nyald le, ha ezt kened a processzorodra…

Tejföl:
Picit hígabb, mint a Szilikonpaszta, fel lehet könnyen kenni a processzorra. Tesztelés után sem változott az álloga, ugyanúgy le lehetett törölni

Mustár:
Könnyen kenhető szintén a mustár is, viszont tesztelés alatt iszonyatosan savanyú szagot árasztott magából, nehéz elviselni. Még jó hogy eltávolítása nem volt macerás.

Most hogy ismerjük közelebbről a versenyzőket, lássuk mivel is kellett elboldogulniuk!
Figyelem a konfig is változott egy picit előző részekhez képest:

Asus TUSL2-C Socket370 alaplap
Intel Pentium3 Tualatin 1400mhz CPU felhúzva 1600Mhz-re 1, 7v-on
512Mb SD-RAM
Asus V8200deluxe (geforce3 titanium200) VGA
4,3 gb Segate medallist HDD
Windows ME oprendszer
Pentium1!!!! Hűtőborda

Azért választottam ezt a hűtőbordát, hogy nagyon magas hőmérsékleteket kapjak, így jobban kirajzolódhat a különbség, a processzort is ezért feszeltem szénné, hadd melegedjen
És akkor lássuk, hogy boldogulnak a „paszták” mikor a gép nem dolgozik, tehát az idle értékek:

nagyban:
[link]

Látszik a grafikonon, hogy paszta nélkül a legmelegebb a proci, 75fokot is elérte Nagyon közeli értéket ért el a nutellával is a proci, igaz ezt a hőt lassabban érte el, folyamatosan emelkedett, 2percenként emelkedett 1-1fokot a hőmérséklet. Az éjszaki arcpakolás sem a legjobb pasztának, ő is 70fok fölött végzett, 1fokkal volt nála jobb a Bolognai mártás. Picit 70fok alatt végzett a tejföl, kb. a Szilikonpasztával egy szintbe van. Pici különbség van a Szilikon és az Ezüst kence között, csak 1fog az Ezüstpaszta javára, de a feketeszeder lekvár és az aloeverás kézkrém most is bebizonyította „tudását” és oda kent szó szerint a Szilikon és Ezüstpasztának! Velük egy szintbe végzett a mustár is!
Meg mondom őszintén, egy picit meg akartam szabotálni a tesztet, nem akartam elhinni, hogy a mustár ilyen jól bizonyít, annak ellenére, hogy büdös, mint az ördög. Teszt közben egy picit lefogtam a ventillátort hadd, melegedjen fel jobban, de mikor elengedtem a ventit visszacsökkent a hőmérséklete, hiába állt be a végleges hőmérséklet kb. 5perc után, vagy fél óráig hagytam hátha még melegszik, de nem akart feljebb kúszni a hőmérséklet. Aztán a gépet újraindítottam, de akkor sem lett utána melegebb, tehát bátran kiállíthatom, a mustár odakent rendesen!

Lássuk, mi történik, ha ráindítok egy rendszer stabilitás tesztet a procira:

nagyban:
[link]

Amint elérte a gép a 83fokot, egyből lefagyott, így tovább nem volt értékelhető!
Lefagyott paszta nélkül, és nutellával is a gép 2percen belül. De az éjszakai arcpakolás krém és a bolognai mártás is 80fokot karcolta, 75fokon végzett a tejföl ismét holtversenyben a Szilikonpasztával, őket előzte meg az Ezüstpaszta. Majd körülbelül ismét egy szinten, nyert a feketeszeder lekvár, az aloeverás kézkrém és a mustár is!
Ismét megjegyezném, többnyire 5-6perc után beállt a végleges hőmérséklet, 10-12percig futtattam az Everestet minden estben, a mustárnál több mint fél órát ment a teszt, de végig folyamatosan stabilan tartotta a 73fokot

Végeredményben egy új győztes, a mustárt is üdvözölhetjük a pasztaverő krémek közt, szúnyogirtó szaga ellenére is helye biztosított a processzorokon!

És akkor jöjjön a kiegészítő teszt első fele!

Mi történik, ha lereszelek egy kis alumíniumot, illetve rezet, és belekeverem a lekvárba, illetve az aloeverás kézkrémbe?!
Nézzük, alapjáraton hogy reagál az alumínum poros aloeverás kézkrémre, illetve alumínium poros feketeszeder lekvárra a processzor hőmérséklete, illetve ugyanez rézzel:

nagyban:

[link]

Hát ez nem jött be… Az alumínium portól plusz 4fokkal melegebb lett a processzor, ha rezet kevertem a kedvenc hővezetőinkbe, akkor még tovább melegedett a processzor.
Terhelve sem változott a helyzet, mind a 2 helyzetben fagyás lett a jutalmam, így arról nem is készítettem grafikont.
Marad akkor az alap felállás: A feketeszeder lekvár önmagában jobb, mint az Ezüstpaszta vagy a Szilikonpaszta, de a hátránya hogy úgy kell lenyalni a CPU-ról.
Nála egy picit jobb az Aloeverás kézkrém, hátránya nincs, talán egy csöppet drágább, és nem lehet megenni!
A mustár még jobb, de cserébe olyan büdös szagot áraszt, hogy nem lehet megmaradni a gép mellett… jaaa viszont ez a hátrány előny is, nem fognak a szúnyogok megkörnyékezni!

A második fele, a kiegészítő tesztemnek, hogy mi változik, ha a hővezető 2hónap után is a processzoron van. Veszít hővezető képességéből?
Annyit kell tudni a gépről, hogy ez egy 2processzoros Tualatin P3as szerver.
Lássuk, mi van benne:
2X1266Mhz P3 Tualatin 1400Mhz-re pumpálva
1, 2gb ECC DDR ram
3x18gb SCSI hdd
Nvidia Quadro fx 1100AGP VGA
Az 1es processzort a nem túl sikeres baracklekvárral kentem be, míg a 2es processzorra az ugyanúgy kevésbé sikeres fogkrémet kentem
Nézzük csak nyugalmi állapotban, hogy viszonyul egymáshoz a frissen barackozva, fogkrémezve bekent processzor, a 2hónaposhoz:

Látható, hogy a lekvár semennyit sem vesztet hővezető képességéből. Míg a fogkrém azon kívül, hogy erősen mentolos szagú, míg friss, gyenge a hővezető képessége, azt a keveset is elveszíti

Nézzük, csak mi történik, ha elindítjuk a rendszer stabilitás tesztet?!

Az eredmény nem változik sokat, a 2hónapos baracklekvár ugyanúgy helyt állt terhelve is a friss lekvárral, míg a friss fogkrém lényegesen jobb a 2hónaposnál.

Legközelebb a feketeszeder lekvárt az aloeverás kézkrémet és a mustárt tesztelem egy hosszú, 2hónapos tesztel!

Végére egy elmaradhatatlan kép, mikor a processzorra kent fekete szederlekvárhoz keverem hozzá a réz port:

nagyban:
[link]

Azóta történt

  • Compaq Contura: Egy Nosztalgia laptop

    Nem is olyan rég írtam egy tesztet, ahol a Pentium4 és az AMD Barton volt a főszereplő Igaz nem a...

  • Ég veled Abit

    Mostanra már nagyon sokan tudjátok, olvastatok róla, hogy az Abit befejezi az alaplap gyártását.

  • Crysis P3-ason? IGGEN!!!

    Crysis… Ez az a játék, amelyet (Szinte) Mindenki ismer. Ezt a játékot lehet nagyon szeretni, és nagyon...

  • Hűtsünk laptopot passzívan!

    Manapság egyre gyakoribb a játékos laptop, amikben ezért igen komoly VGA kártya dolgozik...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.