2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ég veled Abit

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostanra már nagyon sokan tudjátok, olvastatok róla, hogy az Abit befejezi az alaplap gyártását.

[ ÚJ TESZT ]

Mostanra már nagyon sokan tudjátok, olvastatok róla, hogy az Abit befejezi az alaplap gyártását. Nagyon sokunknak ez igen rossz hír, hisz az Abit igen jó, tuningra született alaplapokat kínált, többnyire megfizethető áron. Hát ennek sajnos vége…
Úgy gondoltam, hogy írok egy olyan cikket, ahol kiemelek pár igen sikeres lapot a gyártótól, és egy kicsit kielemzem őket.
Az első alaplap, amit kiemelnék, az Abit BH6.

Nincs olyan ember, aki számítástechnikával foglalkozik, hogy ne ismerné ezt az alaplapot!
Ez az alaplap az intel 440BX chipsetére alapozott, ami már önmagában siker volt, de az Abit megfűszerezte ezt a „CPU SOFT MENU II”-vel. Ennek köszönhetően biosból állítgathatjuk a processzor FSB-jét, és a feszültségét is, ami akkortájt még egyáltalán nem volt jellemző, mindent az alaplapon jumperrel kellett állítani. Az alaplap eredetileg körülbelül 500MHz-es órajelű Pentium3as processzorokat kezelt volna maximum, de bios frissítéssel el lehetett menni 1100MHz-ig, sőt ha, rendelkezünk slot1-tualatin átalakítóval, akkor akár egy 1400MHz-es Tualatin processzort is belerakhatunk az alaplapba.
Az alaplap 2X-es AGP-vel van megáldva, továbbá a 3db memória foglalata összesen 768mb SD ramot tud lekezelni.

Őt követte slot1-es fronton az Abit BE6-II RAID

Igaz csak kisebb frissítések voltak ezen az alaplapon, de úgy gondolom, megér egy megemlítést, mert ebben az alaplapban megtalálható volt a CPU SOFT MENU III aminek köszönhetően már 1MHz-enként állítgathattuk az FSB-t, továbbá állíthattuk az FSB-PCI-AGP arányokat is, ezáltal még jobb tuning eredményeket érhettünk el. Nem is olyan rég egy ilyen alaplappal értem el 135%os tuning eredményt.

A BE6-IIvel párhuzamosan futó AMD-s alaplap az Abit KA7 volt.

Ugyanazt tudta, mint inteles társa, csak SLOT-A foglalat volt rajta, ATHLON processzorokhoz, természetesen a chipset sem inteles volt, erre az alaplapra VIA KX133 nevű északi hidat készítettek. Még esetleg annyit lehet megemlíteni, hogy 4emória foglalat van ezen az alaplapon, így akár 1Gb sd ram is beletuszkolható. Ami még kimagasló volt ennél az alaplapnál, hogy már ez a lap is támogatta a 4X-es AGP kártyákat

Következő igen sikeres alaplap az Abit ST6 volt.

Ez az alaplap socket370es foglalattal került piacra, elsők közt volt, ami már támogatta hivatalosan is a Tualatin magos p3 processzorokat, ezt az intel 815EP északi hídnak köszönhette, amely továbbá támogatta a 4X-es AGP kártyákat is. Az új déli híd pedig az UDMA 100-as hdd-kel is elboldogul. Sajnos ennek a deszkának igen nagy hátránya lett a későbbiekben, hogy csak 512mb memóriát tudott lekezelni, az teljesen mindegy hogy 3modulból, vagy 1modulból jött ki ez a memória kapacitás. Ennyit bírt lekezelni az északi híd. Viszont már megtalálható volt a soft menüben a memória visszaosztás, így akár 100MHz-es modulokkal is igen magas cpu FSB-t érhettünk el

Abit BH7

A következő igen jól sikerült alaplap. Ezzel az alaplappal szerették volna az előd BH6 sikereit feleleveníteni, ezt a névvel is próbálták nyomatékosítani, (BH6 után BH7)
Ezt több-kevesebb sikerrel el is érték.
Ez a lapocska már socket478as foglalattal rendelkezett, és elsőként kezelte a 800MHz-es FSB-vel rendelkező szigorúan northwood magos processzorokat. Természetesen már ddr memóriát fogyasztott, 3 foglalat állt a rendelkezésünkre, maximum 2gb-ot tudott lekezelni. Az AGP sajnos továbbra is csak 4X-es tempót tudott diktálni. Az alaplap i845PE északi híddal volt felszerelve. Ezen az alaplapon már 1szem SATA csatlakozó is volt.

AMD-s oldalon se volt tétlen az Abit, igen jól sikerült alaplapja az NF7 V2. 0

Ez az alaplap nforce2 chipsetes, és 400MHz-es FSB-vel rendelkező processzorokkal is boldogul, tehát a 3000+, 3200+ Bartonok sem akadály az alaplapnak, továbbá kezeli a 400MHz-es ddr memóriákat is 3foglalattal, összesen 3gb kapacitásig. 8X AGP-vel, és 2SATA csatlakozóval büszkélkedhet a deszka.

Az igazi nagyágyú az Abit IC7-MAX3 amit, megemlítenék következőnek!

Socket478as lapok királya. Ennyi… ebben a mondatban minden benne van…
Na jó azért kicsit részletesebben írnék róla: Nem volt nála jobb alaplap Pentium4 fronton….
Ez sem elég?
Na akkor nézzük:
Intel 875p chipszettel szerelt alaplap, melynek köszönhetően kezelte az összes Socket478as foglalatba passzoló processzort, egészen 3, 4ghz-ig, mert ugye addig készültek. 4gb memóriát fogadott maximum, természetesen dual chanelbe is hajtotta őket. Videokártyáknak 8Xos AGPpro foglalatot biztosított, így akár a professzionális Nvidia Quadro, ATI Fire, 3dlabs tervező kártyákkal is elboldogult. Ezen az alaplapon volt először megtalálható az Abit találmánya az OTES hűtés (Outside Thermal Exhaust System) Ez a megoldás az alaplapi áramkörök termelte tetemes hőt hivatott elvezetni a processzor mellől, megjegyzem igen sikeresen. Az alaplapon továbbá található 6 SATA csatlakozó, ami akkortájt kiemelkedőnek számított, hisz ha egyáltalán volt, 2db, vagy igen ritkán 4db csatlakozóval szerelték az alaplapokat. Ez az alaplap máig igen nagy sikernek örvend. Ez árában is megmutatkozik, hisz, ha egyáltalán használtan árul valaki ilyen alaplapot, az minimum 10ezer forintot is elkérhet érte, megjegyzem teljesen jogosan…

Következő megálló a játékosoknak szánt Fatal1ty AA8XE

Ez az alaplap már lga775 foglalattal rendelkezik, ehhez intel 925XE északi híd dukál. A lapnak nem akadály az 1066MHz-es FSB sem, igaz ennél az alaplapnál ez csak annyira elég, hogy belerakhatjuk az Extreme Edition elnevezésű 1066MHz-es FSB-s Pentium4 processzorokat is. Természetesen egy ilyen processzorhoz már ddr2 memória passzol, amiből hivatalosan 533mhz-es modulokat rakhatunk a lapba akár 4gb kapacitásig is. Itt már PCI Express csatlakozóba rakhatunk videokártyát, és egyéb bővítő kártyáknak is van fent tartva 3db pci Express x1-es sebességű aljzat.

AMD-s oldalon igen kiemelkedőnek számít még az AN8 32X alaplap

Ez az alaplap a 939tűs AMD processzoroknak ad alapot, melyhez segítségül jön az Nforce4-es északi híd is. Míg intel fronton javába a ddr2 őrület volt jelen, addig AMD megmaradt a jó öreg ddr1 memóriánál, amiket egy ilyen lapba 120%ig ki lehetett használni, főleg ha egy 2magos athlonX2 vagy egy AthlonFx kerül ebbe a lapba. A processzor 2Gigahertz-es hyper transporton tudott kommunikálni. Az nforce4es északi hídnak köszönhetően 2 Nvidia videokártyát SLI-be is használhatunk. Természetesen ezen a lapon is van már SATA csatlakozó, amelyek immáron a 2. generációsak, azaz 300mb/s-os adatátvitelt tudnak. Az OTES hűtés ezen az alaplapon is megtalálható. Ebből az alaplapból volt egy nagyon hasonló az Abit AT8 ami, annyiban különbözik, hogy ATI chipsettel van szerelve, így Ati kártyákhoz javasolt crossfire kiépítéséhez.

Igen agresszív alaplapja az Abitnak az AW9D-MAX lett.

Ez az alaplap máig megállja a helyét, hisz az Intel975X chipkészletnek köszönhetően napjaink legmodernebb 4magos processzorát is kezeli, 2 kártyás crossfire üzemmódhoz is van lehetőség 2X8as PCIe sáv felosztásban. Memóriákból nem hivatalosan 800hz-es modulokat támogat az alaplap, de bios frissítéssel, és egy magas FSB-vel rendelkező processzorral akár az 1066os modulok is kihajthatóak. Ennél az alaplapnál már az OTES hűtés teljesen passzív, és a 2. 0-s verziószámot képviseli az AW9D-MAX alaplapon, ez azt jelenti, hogy a déli hídról is hőcső szállítja el a meleget. Apropó déli híd. ICH7R-ként képviseli magát. Még annyit kiemelnék, hogy az alaplapon is található reset és power gomb, hogy ha elszúrunk valamit a biosban, könnyebben visszaállíthassunk minden default értéket, ne kelljen jumperrel szerencsétlenkednünk.

Abit IX38 Quad GT napjaink felső kategóriás alaplapja.

Akinek ilyen van számítógépházában, igen büszke lehet rá, hisz igen jól felszerelt alaplap.
Ahogy öregebb testvére az AW9D-MAX, úgy ez az alaplap is támogatja napjaink legmodernebb 2-4magos processzorát, akár 1600Mhz-es FSB-ig! Ezért az X38as felsőkategóriás északi híd felel. Ennél az alaplapnál 3 PCI Express x16 2.0 megtalálható, 3 ATI videokártyának, crossfire üzemmódhoz, jelen esetben 2 kártya 16Xos sávszélességen tud működni, a 3. pedig, 4X-es sávszélességet kaphat Memóriából 16gb-ot, kezel az alaplap, hivatalosan 1066MHz-eseket. Processzorunk túlhajtásáért a uGuru segédkezik, ami Windows alatt használható, így még kényelmesebbé téve a tuningolást. Ennél az alaplapnál is megtalálható az alaplapon a power és a reset gomb is egyaránt. Továbbá találunk az alaplapon egy rakás SATA csatit, mind 300mb/s adatátvitelt tud, ami manapság már alap. ICH9R déli híddal van szerelve az alaplap.

Az utolsó mohikán Abit IX48 GT3

Nagy valószínűséggel ez az alaplap lesz, vagy volt az utolsó Abit alaplap.
Az IX38-tól annyiban tér el, hogy X48as az északi hídja, ami nem hoz sok újítást, esetleg még finomabban lehet túl hajtani a processzort. És ebben az esetben már ddr3 memóriákat támogat az alaplap. 8gb-ot kezel 1333MHz-es típusokból. Processzorokból ugyanúgy fogadja a legmodernebb 45nanós 2 és 4magos csodákat is. Akinek ilyen alaplapja van, amit sajna elég nehézkes beszerezni, főleg nálunk Magyarországon, annak még egy darabig nem kell alaplap cserén gondolkodnia

Így visszatekintve, bizony nagyon sok jó alaplapot és technikai fejlődést köszönhetünk az Abitnak, nagyon sajnálom hogy így alakult, nem tudta tartani a tempót a nagyokkal. És ha tovább nem is fog gyártani lapokat az Abit, én a régi termékeire mindig nagyon szívesen fogok visszaemlékezni! Ég veled Abit!

Az írásba nagyon sok igazán jó alaplap nem kapott helyet, ezzel tisztába vagyok, de ha minden alaplapját bevettem volna az írásba, amik jól sikerültek, valószínűleg még 2hét múlva is írnám eme cikket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.