2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Crysis P3-ason? IGGEN!!!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Crysis… Ez az a játék, amelyet (Szinte) Mindenki ismer. Ezt a játékot lehet nagyon szeretni, és nagyon...

[ ÚJ TESZT ]

Crysis… Ez az a játék, amelyet (Szinte) Mindenki ismer. Ezt a játékot lehet nagyon szeretni, és nagyon utálni. Szinte mindenki azt mondja, úgy tartja, hogy ez a játék inkább csak egy bemutató, hogy a crytek ilyent is tud, mert egyáltalán nincs optimalizálva, és hogy a megjelenése után 1évvel a csúcs számítógépeket is simán 2 vállra fekteti.
Szeretném elmondani, hogy én hogy látom, annak ellenére, hogy tisztába vagyok, ezért könnyen lehet, hogy megköveztek!
Én úgy gondolom, hogy nem olyan vészes az optimalizálatlanság, hisz egy mai alsókategóriás géppel is el lehet vele játszani, nem csak úgy, hogy diavetítés az egész. Persze nem kell annyira felrakni a részletességet. Ja, hogy a grafikát feljebb csavarva a 100ezer Ft-os VGA kártyánk is épp hogy élvezhetően futtatja? Na de cserébe milyen látvány világot rajzol elénk?!
Szóval, lehet, hogy némi plusz munkával kisebb gépen is jobban lehetne futtatni magasabb részletesség mellet, de ilyen szintű grafikához, részletességhez egyáltalán nem csoda, hogy ilyen brutális gép kell neki.
Ebben az írásomban azt szeretném bemutatni, hogy bizony, egy kis teljesítményű számítógépen is tökéletesen lehet ezzel a gyönyörű grafikájú játékkal játszani!
Pár szó a gépről:
Ms 9105 Dual Socket370 foglalatú alaplap
P3 Tualatin 1400Mhz processzor (Külön, és Dual módban)
1, 2Gb 200MHZ ECC DDR Memória
3X18GB SCSI HDD 10k RPM
Ati Radeon HD2600PRO 512MB AGP VGA
Windows XP

És, hogy mi kell a Crysisnak MINIMUM Xp alá:
1GB Ram
2, 4 GHz-es P4 CPU
256mb-os vga min Radeon X800 vagy Geforce 6800

Könnyen kiszűrhető, hogy bizony, a processzor még a minimum közelébe sincs. A memória is épp hogy csak elég lesz, a VGA Memória az elég, de az RV630PROas GPU nem a leggyorsabb.

Először csak viccből raktam fel a gépre a Crysist, de nagyon kellemesen csalódtam.
Először 1 processzorral próbálkoztam, hátha elfogadható játékélményt kapok!
Minden esetben egy begyakorolt pálya részt jártam be, és néztem, hogy hány FPS-t produkál a gép maximum, minimum, és átlagban. Természetesen 800X600ban alacsony részletességgel próbálkoztam, először, de mikor láttam, hogy simán elboldogul a gép a játékkal, felraktam 1024X768ba is!

Ugye-ugye? Hihetetlen, hogy egy ócska P3as rendszer is, relatív egész kellemesen elboldogul ezzel a telhetetlen rendszerigényű játékkal. Igaz, időnként eléggé lecsökkent a sebesség, de többnyire 20FPS fölött volt a játék, ami már egész játszható. Érdekes, hogy szinte semmi különbség nincs a 2 felbontás között

Arra voltam kíváncsi, mi történik, ha beteszek még egy processzort a gépbe:

Sajnos a 2. processzor hatására csak egy nagyon pici gyorsulás történt, inkább úgy vettem észre, kevesebbszer esett 20FPS alá a játék.

Utolsópróbálkozásom arról szólt, mennyi további gyorsulás tapasztalható, ha a processzorok órajelét 1400MHz-ről felhúzom 1600MHz-re:

Na itt már lényegesebb gyorsulást könyvelhetünk el, 20FPS alá még 1024es felbontásba sem esett, és szinte végig 30FPS környékén szaladgált a játék.

Végeredményül elmondhatom, hogy igen, P3as is elboldogul ezzel a telhetetlen rendszerigényű játékkal, és további gyorsulást is simán el lehetne érni egy erősebb AGP-s VGA kártyával, pl. egy HD3850el
Optimalizálatlanság ide, vagy oda, ha nem HD felbontásban játszunk maximális részletesség mellett, szinte bármilyen gép elbír, ezzel a gyönyörű látványvilággal, rendelkező játékkal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.