2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Compaq Contura: Egy Nosztalgia laptop

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem is olyan rég írtam egy tesztet, ahol a Pentium4 és az AMD Barton volt a főszereplő Igaz nem a...

[ ÚJ TESZT ]

Nem is olyan rég írtam egy tesztet, ahol a Pentium4 és az AMD Barton volt a főszereplő
Igaz nem a legfrissebb technológiájú processzorok, De bizony még nagyon sok számítógépbe ahhoz hasonló, vagy még régebbi hardver lapul.
A lényeg, hogy az írás topicjába nagyon sok kedves hozzászóló elkezdett nosztalgiázni. Amin megmondom őszintén jókat derültem, épp a fentiek miatt, hisz nem egy hű de régi dologról volt szó, hiába rohan az informatika, úgy hogy szinte követhetetlen, de akkor is „csak” egy 5éves hardverről volt szó
Épp ez a „nosztalgiázás” adta az ötletet, hogy készítek egy tesztet, ahol TÉNYLEG lehet nosztalgiázni, tehát szeretnék bemutatni egy 15éves!!! Notebokot.
Eme tesztemben, tehát egy Compaq Contura Aero notebook lesz a főszereplő, ami az én egyik féltve őrzött kincsem, halkan megjegyezném, azért mert egyrészt szeretem a régiségeket, másrészt ez a gép teljesen vadonatúj állapotban van. Még a gyári hord táskája is megvan, továbbá teljesen karcmentes :-D


nagyban:
[link]

A gép első ránézésre is nagyon pici, erre utal a nevében az Aero szócska. Akkortájt nem voltak 15colos, vagy nagyobb notebookok, elég picik voltak, de ez a gép még azokra is túltett
Viszonyítás képpen, a gép alatt egy mai, 14colos notebook

nagyban:
[link]
A gép méretei: 4. 3cm vastag, 25cm hosszú, 18cm széles

Az adatokból egyből feltűnik, hogy hiába pici szélességre, igen csak vastag ez a jószág.


nagyban:
[link]

Ebben a korban a laptop HDD-i igaz már 2,5’osak voltak, de olyan vastagok, mint napjaink merevlemezei, úgyhogy ezt a vastagságot ki is használta a hdd, és az akkumlátor
A gépet elsőnek kézbe véve, lehet érezni, hogy bizony van súlya, ez a pici mérete miatt lehet, hogy nem számítunk ekkora tömegre, mert nem nehéz, 1, 8kg súlya van. Így súly szempontjából is hozza a mai (sub) notebookok elvárásait
A gép színe sötétszürke körbe, csak a tetején a piros COMPAQ lógó töri meg az egyhangúságot.
A gép bal oldalán az egyetlen PCMCIA csatlakozó árválkodik, ide modemet és hálókártyát lehet dugni. A hátulján található a soros port, a párhuzamos port, a töltő csatlakozója, és egy DVI csatlakozó SZERŰ, gondolom a külső floppy csatlakozója, lehet. A gép jobb oldalán 2db lila gomb van, ide került az egér jobb, és bal egér gombja
A laptopot kinyitva elénk tárul a 7,75’os SZÍNES kijelző és a hozzá tartozó bazi nagy kijelző keret. Illetve a szép szürke billentyűzet is, sajnos jó pár gomb össze lett nyomorítva, hogy elférjen.


nagyban:
[link]

A Billentyűzet alatt található a TrackBall… Igen, régen még pici golyóval, úgy nevezett trackballal, más néven hanyattegérrel irányíthattuk az egérmutatónkat laptopunkon. Ehhez az mutatóeszköz vezérlőhöz tartozik hozzá jobb oldalt a 2db lila egér gomb. Elég érdekesen kell(ett) kezelni, de hozzá lehet szokni.
A kijelző és a billentyűzet között található az icipici bekapcsoló gomb. Továbbá a bekapcsoló gomb mellett található a pár visszajelző LED, Caps Lock, Num Lock, power led, töltés led.
Bekapcsolás után felvillan a gyönyörű 256színt tudó LCD kijelző, ami csak szigorúan szemből látható, úgyis elég homályosan, de legalább színes volt.
Pillanatok alatt betölt a Windows 95 operációs rendszer, ami az akkortájt elég jónak számító hardvernek köszönhető.


nagyban:

[link]

A gépházban a következő hardver elemek dübörögnek:
Intel 486sx processzor 33Mhz
12Mb memória (4mb-ról bővítve)
240mb Hdd
VGA vezérlő videokártya 256kb rammal
256szín megjelenítésére alkalmas színes LCD kijelző 640X480as felbontással
Miután betölt az oprendszer, elkezdhetünk „dolgozni” a jó öreg masinán.
Sajnos ma már nem sok mindenre lehet használni, esetleg egy Word6. 0-t fel lehet rá rakni, és el lehet még pötyögni vele, de inkább ez a gép dísznek jó manapság.
Viszont vannak pár játékok, amivel pár percet el lehet hülyülni, az egyik nagy kedvenc pl. a DOOM! Pár másodperc töltögetés után már kezdődhet is a játék, és felidézhetjük pár alvatlan éjszakánk, mikor egész éjjel csak a doomal nyomtuk.


nagyban:
[link]
simcity:

nagyban:
[link]

Ha kijátszottuk magunk egykori kedvencünkkel, és kigyönyörködtük magunk a szép homályos kijelzőben, a gépet vissza lehet csomagolni, és majd jó pár hónap múlva újra elővenni, és ismét játszani egy 5percet az egykori klasszisokkal.
Egy ilyen gép 1992ben 530ezer ft. Volt. (Pc Word-ös adat)
Hát, tessék, most tényleg lehet nosztalgiázni…
Esetleg ha van rá igény, szívesen tesztelek hasonló korú laptopokat nektek!

Azóta történt

  • Ég veled Abit

    Mostanra már nagyon sokan tudjátok, olvastatok róla, hogy az Abit befejezi az alaplap gyártását.

  • Crysis P3-ason? IGGEN!!!

    Crysis… Ez az a játék, amelyet (Szinte) Mindenki ismer. Ezt a játékot lehet nagyon szeretni, és nagyon...

  • Hűtsünk laptopot passzívan!

    Manapság egyre gyakoribb a játékos laptop, amikben ezért igen komoly VGA kártya dolgozik...

  • X38 Vs. X48: Harc a csúcskategóriában

    Már igencsak szállingóztak az LGA tokozású processzorok, és a hozzájuk tartozó alaplapok, mikor sikerült...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.