2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hűtsünk laptopot passzívan!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Manapság egyre gyakoribb a játékos laptop, amikben ezért igen komoly VGA kártya dolgozik...

[ ÚJ TESZT ]

Október van és lassan 3 hete nem kedveskedtem nektek új teszttel, így hát belevágtam egy új bemutatóba.
Manapság egyre gyakoribb a játékos laptop, amikben ezért igen komoly VGA kártya dolgozik, persze a teljesítmény oltárán áldozni kell, és ez abban mutatkozik meg, hogy kedvenc játékos laptopunk szégyentelenül felmelegedhet. Természetesen, ha a gép egy asztalon van, annyira nem zavaró, na de ha az ölünkbe tartjuk, bizony akár égési sérüléseket is szenvedhetünk, ha a noti alja közvetlen a bőrünkkel érintkezik, továbbá a férfiak nemi szervére sincs a túl meleg laptop alsó része jó hatással.
Természetesen már egy jó ideje lehet venni laptopokhoz speciális hűtést. Igaz ezek nincsenek annyira elterjedve, valószínűleg ebben az is közre játszik, hogy, egyrészt ezek az eszközök nehezek, hangosak, és kényelmetlen velük utazni, hisz akár a 3kg-os Notebookunk másfélszeresét is elérheti egy ilyen eszköz. Az is elég zavaró, hogy sok esetben ezeket, a hűtő monstrumokat áramforrással kell ellátni. Természetesen az alumínium hűtőbordáknál nem kell áramforrás, de a dög nehézsúly ott is fent áll.
Most egy olyan eszközt szeretnék nektek bemutatni, illetve tesztelni, ami a laptop hűtésére szolgál, nem nehéz, teljesen hangtalan, nem kell neki áramforrás, kicsi, vékony, és ez által elfér bármilyen pici noti táskában is!
A Thermaltake Ixoft féle laptop hűtést vettem szemügyre.

Ránézésre úgy néz ki, mint egy tányér alátét, mérete is kb. akkora: 353 x 305 x 12 mm
Méretéből adódóan passzol 14, 1-es 15, 4-es, vagy akár 17es kijelzővel ellátott laptopokhoz is.
Mivel alig vastagabb, mint 1cm, ezért kényelmes használni akár ölben tartva a laptopunkat!
És hogy hogyan működik? Nagyon egyszerű! A szövet belsejében szobahőmérsékleten szilárd glaubersó (nátrium-szulfát dekahidrát) található. Erre az anyagra az jellemző, hogy 32 fokon olvad meg, és nagy az olvadáshője, azaz a fázisváltás során nagy mennyiségű hőt képes felvenni. Ezáltal egyrészt elnyeli a hőt, másrészt gondoskodik arról, hogy a noteszgép alatt kialakuló forró pontok hője nagy felületen terüljön szét, és szélek felé vándoroljon, ahol könnyebben leadható. Mindezt úgy teszi, hogy az egész alig több mint fél kiló, egészen pontosan 640gram.
(Tisztában vagyok azzal, hogy így azok a laptopok, amik alulról szívják be a friss levegőt, most így nehezebben szellőznek, de majd meglátjuk, hogy alakulnak az értékek, mert ez a laptop is alulról szívja be a friss levegőt)

2 Tesztet készítettem, először egy lakkozott asztalra raktam le a gépet, és úgy terheltem a laptop leginkább melegedő részeit (CPU, GPU) és a hőmérsékleteket Everestben követtem, majd ugyanazokat a teszteket ismételtem meg, úgy, hogy a laptop aljára oda helyeztem a Thermaltake féle Ixoft hűtést, és ismét nyomon követtem a hőmérsékleteket.
Először is, lássuk milyen „fenevaddal” kell elboldogulnia a passzív hűtésünknek!
Dell D630 notebook
Core2 Duo T7500 CPU
Nvidia Quadro 135M Quadro VGA (Geforce8400gs) (400/600@655/800)
1,5GB RAM
80GB SATA HDD

A VGA kártyát azért húztam fel amennyire csak lehetett, hogy még jobban melegedjenek a komponensek, ez átlagosan +5-8C fokot jelentett az alap órajelekhez képest

Ahhoz képest, hogy egy szolid teljesítményű VGA kártya húzódik meg az alaplapon, iszonyatosan tud melegedni egy kis far cry-ozástól (Még alap órajelen is)

Először azt néztem meg, hogy nyugalmi állapotban hogy alakulnak a főbb melegedő komponensek hőmérséklete:

A Passzív hűtésnek „köszönhetően” a CPU 2fokkal melegebb volt, míg a GPU hőmérséklete mind a 2 esetben egyforma volt. Ez betudható akár mérési hibának is.

Megnéztem, mi történik, ha csak a processzort nyúzom 100%on jó pár percig:

Ahogy emelkedett a CPU hőmérséklete, úgy emelkedett a GPU hőmérséklete is, ez annak tudható be, hogy a CPU és a GPU egy közös picike hűtőbordán osztozik egy-egy hőcsővel összekötve.
Itt már van egy kis különbség az Ixoft javára, a processzornál 2C a VGA kártyánál 4C fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet.

Következő tesztem a 3DMark05 volt, a legmagasabb hőmérsékletet jegyeztem fel, íme:

A Processzoron csak 1fokot tudott javítani a passzív hűtés, míg a VGA kártyán 3fokkal javult a hőmérséklet!

Megnéztem mennyire melegszik fel a gép, ha elkezdem tolni a frissen megjelent Crysis Warhead nevű játékot:

A Processzor mind a két esetben 70C fokon maradt, míg a VGA kártya hőmérséklete a két eset közt 5 fok különbséget mutatott

Végezetül azt mértem, ha ki lépek a játékból, 3perc alatt hány fokot tud vissza hűlni a laptop

3 perc alatt mind 2esetben egész szépen visszahűlt a gép, a passzív hűtés a processzoron 1fokot tudott javítani, míg a videokártyán már 6fokkal tudott segíteni

Pár szóban így a teszt végén elmondanám, hogy én hogy látom:
Lényegében minimális hőmérséklet különbség volt a két esetben DE! Ha egy olyan laptopot veszünk alapul, aminek izzik az alja, azt garantáltan 10-15fokkal is alacsonyabb hőmérsékleten tudja tartani! Barátom Dell D600as laptopja, ha játékot futtat, nyáron 45perc alatt garantáltan túl melegszik, míg az Ixoft hűtésnek köszönhetően, ez az idő legalább a duplájára tolódik ki. Akármilyen hihetetlen, hiába volt a GPU 90fok vagy valamivel fölötte a gép alja alig volt langyos, ezért nem volt annyira hatékony ez a fajta hűtés jelen tesztben.
Továbbá az Ixoftnak köszönhetően egyáltalán nem éreztem a lábamon, hogy meleg a laptop, és picit sem kényelmetlen, talán még jobban eloszlik a notesz gép súlya a felhasználó lábán. Szóval ennek a remek megoldásnak csupa előnye van csak, de mint minden éremnek, ennek is van egy ici-pici hátránya!
Melegedéstől függően, 3-4-5-8 óra múlva teljesen átmelegedik a cucc, és már igen leromlik a hatásfoka, illetve legalább ugyanennyi idő kell neki, hogy újra „hadba” állhasson, pár óra kell neki, hogy újra visszahűljön, meg szilárduljon. Megjegyezném, az ára is igen kellemes, 5ezer Ft-ért is már hozzá lehet jutni!
Én úgy gondolom, ennyi sok előny mellett ez a picike kis hátrány teljesen eltörpül, és bátran ajánlom minden kedves játékos notebook tulajdonos társamnak

Még annyit módosítanék az íráson, így a végére, hogy nem feltétlenül azért van ez, illetve a többi laptop hűtés, hogy ne negedjék túl melegedni a laptopunkat, hisz az esetek 99%ban a beépített ventillátorok illetve hűtőbordák is elbírnak a géppel, hanem inkább azért van ez a fajta laptop hűtési megoldás, hogy a laptopunk hőmérsékletét egy picivel hűvösebben tartsuk, így jobban kímélhetjük a melegedő komponenseket

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.