2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

HRT HeadStreamer teszt

A HRT új USB DAC / fejhallgató erősítőjét vetettem alapos teszt alá.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés/Felépítés

Bevezetés:

Először is szeretném megköszönni a Lineas Bt.-nek, (-itt a PH!-n contaxg néven elérhetitek; facebookon: Nomono fejhallgatóbolt-) hogy egy teszt erejéig megkaphattam a High Resolution Technologies (továbbiakban HRT) új USB dac+fejhallgató erősítő kombóját, a HeadStreamert.

Aki még sohasem hallott a márkáról, annak itt van korábbról egy rövid gyorstalpaló ismertető a cégről baluka26 fórumtárs billentyűzetéből.

Nemrég írtam a FiiO hasonló funkciókat ellátó, ugyanúgy USB DAC+erősítő kombójáról az E10-ről.

A tesztben majd megpróbálom ’objektív’ módon összehasonlítani a két eszköz hangminőségét.

USB?:

Az emberek nagy százaléka átszokóban van a PC alapú zenehallgatásra. Hosszú pályafutás után, a drasztikusan csökkenő eladások miatt jövőre úgy néz ki a CD formátumtól is elköszönhetünk, csak a különleges kiadványok fognak megjelenni ezentúl.

Az USB DAC-ok egyre elterjedtebbek, és dinamikusan fejlődik a technológia mögöttük.
Kevin Halverson csapata pedig az egyik legelismertebb, leginnovatívabb társaság, akik már jó ideje felismerték, hogy ebben van a jövő és élenjáróak az aszinkron USB technológiában.

Felépítés:

4.5V-os laposelem. Ez volt az első reakcióm amikor megláttam. Egy picivel nagyobb az E10-től, de még így is bámulatosan aprócska. A ház anyaga alumínium, a végein lévő lezáró elem műanyag, amik egyben a lábaiként is funkcionálnak. Az asztalon így könnyen csúszkál.
A dobozban egy kb. 20cm hosszú, jó húsos mini USB kábelt és egy leírást találunk.

A HRT cuccokban nekem mindig is szimpatikus volt, hogy egy dologra koncentrálnak, és azt megpróbálják maximálisan jóra megcsinálni. Céleszköz, kevés funkció.
Ez így van most is: bemenetként csak USB-van és a ház ugyanazon oldalán található a 3.5-es aljzatú fejhallgató kimenet is, amit 3.5 jack –RCA álalakítóval használhatunk vonal szintű analóg kimenetként is.
A ház elején egy LED sor segítségével nyomon követhetjük, hogy milyen mintavételezésű jelet konvertál a DAC éppen.

Meglehetősen minimalista a design és nincsenek plusz szolgáltatások, de éppen ennyi, amire nekem például szükségem van és a HRT is jól tudja, hogy ezzel rengetegen vannak így.
Az E10-en található COAX kimenetet igen nagy eséllyel a büdös életben nem fogom használni és a 3.5-es line-outot sem. Hasonlóan fölöslegesnek bizonyul a hardveres basszus EQ rajta, mert eddig jó ha kétszer bekapcsoltam … és hamarosan ki is.
Jobban örültem volna, ha ezek helyett inkább egy normális jack aljzatot raktak volna rá és egy jobb együttfutású potmétert. (A nép szava meghallgattatott, a következő szállítmány már új jacket kapott.)

Potméter… Na az sincs a HeadStreameren. Ez hogyan lehetséges? A HRT a kapcsolás végén egy digitálisan vezérelt analóg hangerőszabályozó chipet használt. Feltehetően valamelyiket a TI kínálatából.
Miért jó ez? Alacsony kimeneti impedanciát biztosít (az E10 cikkben már kitértem ennek fontosságára), kisebb torzítás, kisebb veszteség, tökéletes együttfutás és távirányíthatóság. Ez a chip digitális jelet kap az operációs rendszertől, de a hangerő állítását tisztán, ’analóg’ úton szabályozza, vagyis csillapítja. A HeadStreamer csatlakoztatása után –gondolom ez is a TAS1020b-be van programozva- a rendszerhangerő állítója ’felülíródik’, a DAC mindig bitpontos jelet tud így kapni, a csúszkán pedig valójában a csillapítás mértékét állítjuk.

Nagyon okos megoldás!

Viszont ha véletlenül nincs médiabillentyűzet, akkor kisebb fajta szívás tud lenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.